Katja Lindroos ja Ramon Maronier

Finnish

Meillä on hyvin voimakas yhteys ja aktiivinen suhde Helsinkiin

”Helsinki on melko nuori urbaani ympäristö, jossa on vielä paljon potentiaalia. Helsingissä on tilaa mielikuvitukselle”, sanoo Ramon Maronier.

Kun Ramon Maronier muutti Alankomaista Helsinkiin flamencomuusikkona 1990-luvun puolivälissä, hän löysi täältä elinvoimaisen musiikkiyhteisön. Musiikin parissa hän tapasi myös tulevan puolisonsa Katja Lindroosin, joka tanssi tuolloin flamencoa.

“Flamenco on hyvin yhteisöllinen taidemuoto. Se edustaa sitä, mitä teemme yhä: toimimme yhteisössä, jossa kaikki ovat riippuvaisia toisistaan”, Maronier sanoo.

Pariskunta pyörittää yhdessä kaupunkien muutokseen erikoistunutta konsultti- ja tuotantoyhtiötä Urban Practicea. He ovat perustaneet muun muassa Nordic CityMaking Weekin, jonka ensimmäisinä isäntäkaupunkeina ovat Helsinki ja Vantaa.

”Meillä on hyvin voimakas yhteys ja aktiivinen suhde Helsinkiin”, Lindroos ja Maronier sanovat. Helsinki on pariskunnalle paitsi kaupunki, jossa he tapasivat, myös paikka jossa he työskentelevät ja jonka he ovat valinneet kotikaupungikseen.

Lindroos syntyi Helsingissä mutta kasvoi Espoossa. Hän palasi pääkaupunkiin parikymppisenä ja työskenteli journalistina erikoistuen kaupunkikulttuuriin, talouteen ja luoviin aloihin.

”Helsingissä on uudenlaista energiaa. Diversiteetti syntyy katutasolla”, Lindroos sanoo.

”Haluamme tuoda ihmisiä yhteen”

Pariskunnan kiinnostus urbaaneihin elinympäristöihin käynnistyi toden teolla lähes 20 vuotta sitten, kun he asuivat Puotilassa. He paneutuivat erityisesti sotienjälkeisiin lähiöihin, mikä johti muun muassa Yle Tv1-kanavalla nähtyyn tv-sarjaan Tehtävä lähiössä.

Lindroos ja Maronier ovat panneet merkille, miten nopeasti kaupunki on muuttunut 90-luvun lopusta.

”Kun tulin tänne, huomasin, että täällä oli paljon vahvoja yhteisöjä. Ne olivat kuitenkin usein vähän piilossa. Nyt se on muuttumassa”, Maronier sanoo.

Yksi parin lukuisista yhteisöllisistä projekteista on Lähiöfest-tapahtuma, jota he ovat järjestäneet eri kaupungeissa vuodesta 2015. ”Lähiöfest on työkalu, jonka tarkoitus on edistää vuorovaikutusta – kaupungin, yritysten, yhdistysten, asukkaiden välillä. Ideana on tuoda yhteen ihmisiä, jotka eivät tavallisesti ehkä tapaa.”

Lindroos ja Maronier ovat myös tehneet ilmiöpohjaiseen oppimiseen pohjautuvan ohjelman kaupungistumisen opettamiseen. Kaupunkioppi tuo kouluihin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat kannustaneet lapsia tarkkailemaan lähiympäristöään. ”Jos halutaan ratkoa isoja ongelmia, työ täytyy aloittaa läheltä.”

FAKTA
Ikä: Katja 50 ja Ramon 52
Asuinpaikka: Lauttasaari
Ammatti: Yrittäjä. Pari omistaa konsultti- ja tuotantoyhtiö Urban Practicen. MyHelsingille Ramon ottaa valokuvia ja Katja kirjoittaa Helsingin erilaisista naapurustoista.
Tätä et tiennyt meistä: Ramon on taikuri, joka pitää eniten korttitempuista, joihin on yhdistetty mentalismia eli ajatusten lukemista. Katja on erittäin innokas jalkapallon seuraaja. Hän kannattaa brittiläistä Wolverhampton Wanderers FC:tä.

Your local guides