Aleksi Pahkala

Finnish

Helsinki on tarpeeksi iso, jotta kaltaiseni introverttikin saa olla omassa rauhassaan.

Muusikko Aleksi Pahkalasta Helsingissä parasta on sopiva koko ja koskemattomat rannat. Niiden varrella hän käy usein juoksemassa. ”Helsingissä on 130 kilometriä rantaviivaa. Tykkään siitä, ettei rantoja ole rakennettu ihan täyteen.” 

Pahkala kasvoi 1970-luvun lähiössä Vantaan Rajatorpassa mutta ajoi usein 362-bussilla levykauppa Fennicaan ja Oskun Divariin tuhlaamaan viikkorahansa levyihin. Hän muutti pääkaupunkiin heti kun se oli mahdollista.  ”Helsingissä tuntui olevan vapaampaa ja avoimempaa kuin Vantaalla. Kivijalkaliikkeitä, kulttuuria, levykauppoja, klubeja ja enemmän kaltaisiani ihmisiä.”  Levyistä tuli Pahkalalle myöhemmin ammatti. Hän työskenteli vuosia legendaarisessa Stupido-Shop-levykaupassa Iso Roobertinkadulla. Yhteisöllisyys oli työn suola. ”Kassalla olin kuin baarimikko ilman alkoholia. Tittelit riisuttiin, ja asiakkaana saattoi käydä yhtä hyvin kadunmies kuin miljonääri. Kaikki puheenaiheet perhehuolista maailmanpolitiikkaan ja musiikkiin käytiin läpi.” 

”Kivijalkaliikkeistä pitäisi pitää huolta” 

Nykyään Pahkala pyörittää All That Plazz -levy-yhtiötä ja tekee muun muassa muusikon ja juontajan töitä. Hän toivoo, ettei kivijalkakulttuuri jää korkean vuokratason ja internetin jalkoihin vaan säilyy jatkossakin.  ”Lokaalit pienet helmet ovat tärkeitä myös yhteisöllisesti. Niistä pitäisi pitää huolta.” 

Pahkala kutsuu itseään myös on-off-ihmisoikeusaktivistiksi. Hän on ollut mukana järjestämässä suuria rasismin vastaisia mielenosoituksia. Yhteisöllisyys on Helsingille todella tärkeää. Jos erilaisuutta ei hyväksytä ja ihmiset tuntevat, etteivät he kuulu tänne, mennään aika kovaa syvään päätyyn, josta ei ole paluuta.” 

Pahkalan mielestä yhdessä tekeminen ja muiden ihmisten ymmärtäminen kuuluvat Helsinkiin. Hänestä koko Suomella on vielä petrattavaa kaikkien ihmisten tasa-arvoisessa kohtelussa. 

”Niinkiin yksinkertainen asia kuin riittävä toimeentulo ei ole monelle itsestäänselvyys. Tällaisia asioita ei saisi pitää poissa silmistä. Niistä pitäisi keskustella aina vain avoimemmin eri yhteiskunnallisissa asemissa olevien ihmisten kesken.” 

FAKTA
Aleksi Pahkala 
Ikä: 43 
Ammatti: Muusikko, toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti 
Asuinpaikka: Töölö 
Tätä et tiennyt minusta: ”Liisteröimme 1990-luvulla Wallu Valpion kanssa julisteita Helsingin sähkökaappeihin, vaikka se oli siihen aikaan laitonta. Tykkään yhä salaa käydä liisteröimässä julisteita ja liimailemassa tarroja kaupungin harmaisiin paikkoihin ja pömpeleihin.” 

Your local guides