Janne Siironen

Finnish

Helsingissä on koko ajan kehittyvä, monimuotoinen klubikulttuuri

”Olen miettinyt, miksi asun täällä, kun voisin asua vaikka Berliinissä. Vastaus on, että Helsinki on kohtalaisen kokoinen ja vilkas eurooppalainen kaupunki mutta samaan aikaan riittävän pieni, jotta omaehtoinen touhuaminen on mahdollista.”

Dj-toimittaja Janne Siironen on kotoisin Pohjanmaalta. Hän on asunut Helsingissä vuodesta 1997. ”Kyllä tämä on kotikaupunkini. En missään nimessä muuttaisi pienempään kaupunkiin.”

Klubikulttuuri ja tanssiminen innostivat häntä jo 1990-luvun lopussa, mutta aluksi vain asiakkaana. ”Tulin täysin ulkopuolelta eikä minulla ollut verkostoja. Ne syntyivät hyvin orgaanisesti yöelämän kautta.”

Ensimmäisen kosketuksen Helsingin klubikulttuuriin hän sai gayklubien, kuten Dtm:n, Lostarin ja Herculeksen kautta. Siironen tapaa edelleen tuon yhteisön jäseniä 20 vuoden takaa. ”Asuin yhden talven Lontoossa ja tajusin mittasuhteet. Helsingissä on helppo järjestää tapahtumia itse. Isoissa kaupungeissa se on raskaampaa kovan kilpailun takia.” Vuonna 2004 Siironen alkoi järjestää omia klubi-iltoja. Vaikutteet tulivat Lontoon underground-klubeilta.

2000-luvulla homobaarit ovat vähentyneet Helsingissä rajusti. Siironen uskoo, että yksi syy ovat Grindr- ja Tinder-seuranhakusovellukset. Toinen on yhteiskunnan kehitys.

”Nykyään Kallion parhaissa klubeissa queer-kulttuuri on jollain tavalla koko ajan läsnä. Parikymppisille on luontevaa mennä minne tahansa. Toivon silti, etteivät gayklubit katoa. Niillä on yhteisöllinen merkitys. Muuten mennään valtakulttuurin ehdoilla.”

”Kukaan ei halua jämähtää vanhaan”

Siironen soittaa levyjä esimerkiksi Siltasessa, Kaikussa ja Merikerholla. Niissä käyviä ihmisiä yhdistää rakkaus musiikkiin: teknoon, houseen ja discoon.

”Helsinki on Euroopan kiinnostavimpia klubikaupunkeja. Ulkomailta tulleet dj:t ovat olleet yllättyneitä siitä, kuinka makea paikka tämä on. Ei Helsinki ole takapajuinen.”

Siirosen klubiyhteisöä leimaa avoimuus ja tasa-arvoisuus. Se näkyy myös ohjelmistoissa. ”Esiintyjät edustavat entistä enemmän eri skenejä ja sukupuolia. Minun on vaikea kuvitella klubia, joka ei puuttuisi esimerkiksi häirintään. Klubimaailmassa on tärkeää olla etunenässä. Kukaan ei halua olla se nolo, joka on jämähtänyt vanhoihin ajatuksiin.”

Siironen on iloinen siitä, että moninaisuus lisääntyy ruohonjuuritasolla. ”Helsingissä on esimerkiksi vahvaa uudentyyppistä drag-kulttuuria. Mikään kulttuuri ei voi perustua nostalgiaan. Sen on uudistuttava, koska uutta jengiä ja ideoita tulee koko ajan.”

FAKTA
Janne Siironen (Dj Janne X)
Ikä: Nelikymppinen
Asuinpaikka: Kallio
Ammatti: Dj, toimittaja
Tätä et tiennyt minusta: ”Olen ilmeisesti maailman ainoa henkilö, jonka nimi on Janne Siironen. Miespuolisia Siirosia on 93, mutta googlailun perusteella olen ainoa, jonka etunimi on Janne. Toiset jannesiiroset saavat ilmoittautua minulle, jos heitä on.” 

Your local guides