Sydämellistä sichuanilaista Helsingissä

Person with a coffee cup in Mei Lin
Lead text
"Ruoka on Kiinassa sosiaalinen tapahtuma, jossa pöytä tilataan täyteen ja annokset jaetaan koko seurueen kanssa."

Moni lännestä Kiinaan matkustava vaihtaa lentokonetta Helsingissä. Helsingin ja Kiinan yhteys ei kuitenkaan näy vain transit-halleissa. Kiinalainen ruokakulttuuri on viime vuosina valloittanut monien nälkäisten helsinkiläisten vatsat. Yksi tärkeimmistä lähettiläistä on helsinkiläistynyt yrittäjä Minhua Zhou. Hänen Mei Lin -ravintolansa on esitellyt sichuanilaista keittiötä autenttisimmillaan. Annokset valmistetaan Minhuan tinkimättömän laadunvalvonnan alla. ”Esimerkiksi dipit teemme itse. Asiakkaat ovat kuulemma käyneet aasialaisissa supermarketeissa kysymässä meidän dippejämme”, hän kertoo naurahtaen.

Ennen Suomeen muuttamista, Minhua Zhou työskenteli myyntialalla Kiinassa. Suomeen asetuttuaan hän päätti opiskella hotelli- ja ravintola-alaa, ja hankki työkokemusta asiakkaiden palvelemisesta hotelleista. ”Tiesin että minulla oli kokemusta, jota voisin hyödyntää yrittäjänä. Sanoin miehelleni, että oma yritys on unelmani. Jos en tee sitä, kadun varmasti”, Minhua kertoo. Ravintola-ala tuntui luontevalta, vaikka Minhua ei itse olekaan koulutettu kokki. ”Kiinassa matkustin työn puolesta paljon eri puolilla maata, ja söin monissa erilaisissa ravintoloissa. Minulle oli kehittynyt hyvä tuntuma oikeista mauista ja laadusta.”

Delicious dish at Restaurant Mei Lin
Show in landscape format
Off

Kuten kaikki ravintoloitsijat, Minhua muistaa päivälleen milloin ensimmäinen ravintola avasi ovet: Mei Lin aloitti 4. marraskuuta vuonna 2012. Uusi tulokas keskittyi rohkeasti tuliseen sichuanilaiseen keittiöön, vaikka suuri osa muista Helsingissä olevista ravintoloista tarjosi kantonilaista ruokaa. ”Kiinassa on monia hyvin erilaisia keittiöitä. Vielä joitain vuosikymmeniä sitten kiinalaiset itsekin tunsivat vain oman alueensa makuja, mutta junareittien parantumisen ja matkustamisen lisääntymisen seurauksena monet ovat alkaneet tutustua maansa eri ruokakulttuureihin”, Minhua kertoo.

Pyöritettyään Mei Liniä muutaman vuoden Minhua sanojensa mukaan ”kyllästyi vähän” ja alkoi ideoida uutta. Erilaisista konseptivaihtoehdoista valikoitui dumplingseihin keskittyvä paikka. ”Kiinassa kaikki vauvasta vaariin syövät dumplingseja. Omille syntymäpäivilleni isoäiti teki ison määrän dumplingseja.”

Pieni Xiao Mei Lin Lapinlahdenkadulla oli avautuessaan pioneeri – nyt dumplingseista on tullut jo muoti-ilmiö. Mutta Minhuan ideat eivät loppuneet tähänkään. Hän huomasi kasvisruokailmiön ja perusti vegetaarisen Mei Linin Lönnrotinkadulle. Kun koronan rajoitukset iskivät, kolme paikkaa Helsingin kantakaupungissa oli liikaa. Hyvien makujen ystävät eivät kuitenkaan joudu pettymään: sekä dumplingseja että kasvisannoksia saa nyt Annankadun Mei Linistä.

Mei Lin on malliesimerkki omistajansa näköisestä ravintolasta. Sekä ruokalista että sisustus ovat Minhuan suunnittelemia. ”Täällä pitäisi kyllä tehdä joitain parannuksia”, hän silmäilee tiloja kriittisesti. Ravintola ei ole ravintoloitsijan mielessä koskaan valmis.

Alkuaikoina Minhua raahasi matkalaukuttain raaka-aineita, kuten sichuanilaista pippuria, Kiinasta, mutta nyt Helsingissä on jo muutama luottotoimittaja. Myös ravintolaelämä on Minhuan mukaan paljon aiempaa vireämpää. Kehitettävääkin vielä on. ”Täällä laadukkaat ravintolat ovat yksi siellä, toinen täällä. Monissa kaupungeissa on yksi katu, jossa erilaiset ravintolat terasseineen ovat vieri vieressä, ja varsinkin matkailijat voivat helposti löytää laadukkaita paikkoja. Helsinki tarvitsisi selkeän ruokakadun”, Minhua sanoo. Muutamia otollisia paikkoja on tullut vastaan. Kasvoille nousee hymy, kun hän alkaa kuvailla visiotaan. Kuka tietää – ehkä pian Helsingissä on taas jotain ihan uutta.

Mitä kannattaa tilata Mei Linissä?

”Kiinalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu annosten jakaminen. Olenkin kannustanut esimerkiksi perheitä, jotka ovat ensin tilanneet kaikille saman annoksen, valitsemaan erilaisia ruokia ja maistamaan kaikkia. Jälkeen päin ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Sichuanilainen keittiö voi tuntua vahvalta ja tuliselta sellaisesta, joka on tottunut keveämpään kantonilaiseen makumaailmaan. Moni voi vierastaa joitain raaka-aineita kuten sisäelimiä, mutta maistettuaan niitä niistä tuleekin suosikkiannoksia. Porsaan korvat ovat myös tällainen raaka-aine, johon asiakkaat ihastuvat sitä kokeiltuaan. Meidän makumme ovat hyvin autenttisia. Olen ylpeä siitä, että kiinalaiset bisnesdelegaatiot tulevat mielellään ravintolaamme – he ovat hyvin tarkkoja laadusta.”

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kiinalainen ruokakulttuuri on viime vuosina valloittanut monien nälkäisten helsinkiläisten vatsat.