Anna Airola

Anna Airola
Finnish

Rautatieasemalla voi tuntea itsensä oikeaksi helsinkiläiseksi

Kokkolan Ykspihlajasta Helsinkiin vuonna 2014. Viisi vuotta siitä Ylen supersuositun Aikuiset-televisiosarjan päärooliin näyttelemään kalliolaisen kahvilan pitäjää. Siinä Anna Airolan tie maakunnasta pääkaupunkilaisen elämäntavan kasvoiksi. 

“Helsinki on sellainen ihana ihmisten sekamelska, täynnä eri puolilta tulleita. Suurin osa mun kavereista on muuttanut jostain muualta. Rakastan Helsinkiä, sen kulttuuritarjontaa, luontoa ja merta. Kaupungin koko on juuri sopiva, en kaipaa tänne mitään lisää.” 

Koko tosin on suhteellinen käsite, joka muuttuu ajan myötä. “Tästä on tullut koko ajan pienempi ja pienempi paikka. Toisaalta samaan aikaan omat reitit ja piirit ovat pysyneet melkein samoina. Olen huomannut, että Helsingissä jokaisella on vähän oma tapansa olla, omat paikat ja reitit. Sitten on vielä valtava määrä alueita, joista ei tiedä yhtään mitään. Sekin on ihan mahtavaa!”

Airolalle Helsinki oli luonteva paikka muuttaa, koska hänen perhettään ja sisaruksiaan asui jo kaupungissa. “Alussa minulla oli lievä kapinavaihe. Metro ja kivikasvoisuus ärsyttivät. Siitä suhde on vain parantunut enkä enää näe täällä asuvia pelkästään kivikasvoisina, vaikka metrossa katsekontaktien vältteleminen tuntuu edelleen kummalliselta.”

Hän itse tutustui uuteen kaupunkiin pyöräillen ja ajamalla raitiovaunulla. ”Ystäväni vei minut heti tänne muutettuani pyöräretkelle. Kun ajelimme rantoja, tajusin miten paikat suhteutuvat toisiinsa ja aloin hahmottamaan kaupunkia. Siitä huolimatta olin asunut Helsingissä jo jonkin aikaa, kun tajusin yhtäkkiä, että täällähän voi kävellä paikasta toiseen. Välimatkat ovat niin lyhyitä, ettei aina ole pakko mennä metrolla. Voi kävellä ja pyöräillä joka paikkaan.”

Your local guides
Tee oma #myhelsinki. Lisää paikkoja ja tapahtumia omaan Helsinki-listaasi.
#00d7a7