Läntiset naapurustot

Lehtisaaren silta
Lead text
Helsinki on saarten kaupunki. Merellisyyttä kokeakseen ei tarvitse ottaa välttämättä venettäkään alle – pyörä, metro tai jopa raitiovaunu käy ”saarihyppelyyn”. Läntisestä Helsingistä löytyy sarja saarille rakentuneita kaupunginosia. Luonnonkauniit ja asukkaittensa rakastamat alueet tarjoavat luotojen ja rantojen lisäksi kahviloita, venesatamia ja nähtävyyksiä. Saaria pitkin pääsee myös Helsingin ensimmäisiin esikaupunkeihin, joissa ovat viihtyneet niin arkkitehtuurin kuin politiikan suuret nimet.

”Onnellisten saari.” Näin kutsuvat lauttasaarelaiset mielellään kotisaartaan. Ilmaisuun kiteytyy paljon siitä leppoisuudesta ja paikallisylpeydestä, joka välittyy Helsingin läntisistä kaupunginosista.

Näiltä alueilta löytyy sekä hyväosaisten kotikatuja ylellisine omakotitaloineen että kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa olevia saaristomaisemia ja viihtyisiä ajanviettopaikkoja.

Hallinnollinen Länsi-Helsinki eroaa jonkin verran siitä, mitä kadunmiehet ja -naiset mieltävät läntisiksi kaupunginosiksi. Esimerkiksi Lauttasaari kuuluu eteläisiin kaupunginosiin, vaikka se maantieteellisesti on kaupungin läntisimpiä alueita. Länsimetron viimeiset Helsingin puolella olevat asemat ovat juurikin Lauttasaari ja sen yhteyteen kuuluva Koivusaari. Toisaalta Munkkiniemi liittyy kantakaupunkiin raitiovaunuyhteydellä, mutta alue on silti virallisesti Länsi-Helsinkiä. Munkkiniemen alueeseen luetaan pienemmät saaret Kuusisaari, Lehtisaari ja Kaskisaari. Pienet saaret liittyvät siltayhteyksillä toisiinsa ja sitä kautta Lauttasaareen.

Läntisiä kaupunginosia yhdistävät paitsi sillat myös historia. Sekä Lauttasaari että Munkkiniemi erotettiin Helsingin maalaiskunnasta vuonna 1919 Huopalahden kunnaksi. Huopalahden kunta liitettiin Helsinkiin suuressa alueliitoksessa vuonna 1946. Lauttasaarta koskevat ensimmäiset merkinnät ovat jo 1540-luvulta ja Munkkiniemeä 1600-luvulta. Ehkä juuri alueiden pitkä historia selittää sen, miksi molemmissa kaupunginosissa on aistittavissa tiettyä itsenäisyyshenkeä. Esimerkiksi Lauttasaaren itsenäisyysjulistus on säännöllinen kaskujen ja aprillipilojen aihe.

Munkkiniemeä rakennettiin erityisesti 1920-luvulla. Kaupunginosasta löytyvät muun muassa Helsingin vanhimmat rivitalot, jotka seuraavat tyyliltään eurooppalaisia townhouse-esikuviaan. Lauttasaaren ja muiden saarten asuintalot taas ovat enimmäkseen toisen maailmansodan jälkeen rakentuneita. Kaskisaari ja Kuusisaari ovat pientalovaltaisia, mutta Lauttasaaressa tavallisin asunto on kerrostalossa. Lauttasaari on yksi Helsingin tulevaisuuden kehittyvistä alueista, jonne suunnitellaan radikaalejakin uudistuksia lähtien aluetta halkovan Länsiväylän moottoritien kattamisesta meren täyttämiseen uutta rakentamista varten.

Läntiset naapurustot ovat houkutteleva päiväretken kohde. Parhaiten matka taittuu pyörällä – kaupunkipyöräverkkokin ulottuu alueille – joko seuraamalla rantaviivaa Munkkiniemeä kohti tai ylittämällä Lauttasaaren sillan. Rantojen hiekkateitä pitkin avautuu Helsingin viehättävimpiä maisemia ja pysähdyspaikkoja. Näiltä saarilta ja rannoilta nähtynä länteen laskeva aurinko on kokemisen arvoinen.

Rich card list
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Läntisestä Helsingistä löytyy sarja saarille rakentuneita kaupunginosia. Luonnonkauniit ja asukkaittensa rakastamat alueet tarjoavat luotojen ja rantojen lisäksi kahviloita, venesatamia ja nähtävyyksiä.