Itäiset naapurustot

Kontula muraalit
Finnish

Piirrä kaupungin kartta suuremmaksi hyppäämällä metroon. Kantakaupungin  ulkopuoliset naapurustot näyttävät Helsingistä monipuolisemman kuvan. Metrolinjan varrelta löydät niin sotienjälkeiset lähiöt kerrostaloineen ja vanhoine ostareineen kuin suojellut metsät ja luonnonkauniin saariston. Täällä kohtaat sekä nuorimmat että kansainvälisimmät helsinkiläiset. Itäiset naapurustot kasvavat nopeasti ja tulevaisuudessa ne rakentuvat entistä tiiviimmäksi osaksi keskustaa. Lähde siis itään, pääset huomisen Helsinkiin.

”Mitä iistimpää, sitä siistimpää.” Oranssin metron ikkunasta vilahtaa graffiti ja toivottaa tervetulleeksi Helsingin itäisiin kaupunginosiin.

Itä-Helsinki on Helsingin laajimpia ja monipuolisimpia alueita. 

Haarukkamainen metrolinja yhdistää eri lähiöt ja naapurustot paitsi liikenteellisesti myös henkisesti. Itähelsinkiläisyys on asenne – ”sitä ettei ole mikään hienohelma”, kuten ylpeä itähelsinkiläinen kirjailija kiteyttää. Idästä löytyy elämä koko kirjossaan.

Itä-Helsingin historia on kaupungin kasvun tarinaa. Suuressa alueliitoksessa vuonna 1946 Helsinki kasvoi kertaheitolla kahdeksankertaiseksi. Helsingin maalaiskuntaan kaupunkiin liitettiin idän alueista muun muassa Herttoniemi, Roihuvuoren alue, Laajasalo, Vartiokylä ja Mellunkylä. Vuonna 1966 mukaan saatiin vielä Vuosaari.

Esikaupunkeja rakennettiin sotien jälkeen vauhdilla. Suomessa oli käynnissä voimakas maaltamuutto, lisäksi moni kantakaupungin ahtauteen kyllästynyt toivoi terveellisempää ja tilavampaa kotia. Syntyivät ensimmäiset lähiöt, joiden vetovoimaa lisäsivät modernien asuntojen lisäksi mahdollisuudet viljellä omaa palstaa.

Lähiöt olivat aluksi puistomaisiin ympäristöihin rakennettuja pieniä asuinalueita, joiden keskuksena oli ostari. Myöhemmin lähiöihin rakennettiin enemmän elementtikerrostaloja ja mittakaava muuttui isommaksi. Itä-Helsingistä löytyy 50-luvun vehreää lähiöidylliä Herttoniemestä ja sitä lähellä sijaitsevasta Roihuvuoresta kuin myös 60- ja 70-luvun massarakentamisen aikakauden esimerkkejä Kontulasta ja Vuosaaresta.

Historiaakin kiinnostavampaa Itä-Helsingissä on kuitenkin nykyisyys ja tulevaisuus. Itä-Helsinki on koko kaupungin nopeimmin kasvavia alueita. Monista lähiöistä on tullut väestömäärältään jo pikkukaupungin kokoisia alueita. Itä-Helsinkiin rakennetaan jatkuvasti lisää, minkä seurauksena naapurustot elävöityvät ja yhdistyvät tiiviimmin kantakaupunkiin.

Itä-Helsingissä asuu eniten nuoria koko kaupungissa. Muuttoliike tekee Helsingistä entistä kansainvälisemmän, mikä näkyy itäisten naapurustojen kaduilla, kaupoissa ja ravintoloissa. Idästä löytyy sykettä mutta myös rauhaa. Monet Helsingin kauneimmista merenrannoista, saaristomaisemista ja vanhoista metsistä löytyvät yhden metromatkan päästä.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Piirrä kaupungin kartta suuremmaksi hyppäämällä metroon. Kantakaupungin  ulkopuoliset naapurustot näyttävät Helsingistä monipuolisemman kuvan. Lähde siis itään, pääset huomisen Helsinkiin.