Matti Rönkä

Finnish

Helsinki on tämän kokoinen kiva kaupunki – ei tarvitse olla suurempi.

Kun kirjailija ja uutisankkuri Matti Rönkä muutti Helsinkiin opiskelemaan vuonna 1979, oli ilmassa juhlan tuntua. “Tulin armeijan puvussa junalla, etsiydyin asemalta Domukselle ja kävin ostamassa Tennispalatsin Anttilasta vuodevaatteita." Lapsuutensa Outokummussa, Pohjois-Karjalassa viettäneelle Röngälle siitä alkoi pitkä tutustumismatka, sillä hän ei tuntenut kaupunkia ennalta ja oli käynyt Helsingissä vain kaksi kertaa pikaisesti. 

Röngän rakkaimmat alueet löytyvät Pohjois-Helsingistä, Tapanilan, Malmin ja Puistolan seuduilta. Tapanila on ollut kirjailijan koti jo lähemmäs 30 vuotta. “Elämänmuotoni on mukautunut tälle seudulle. Täältä löytyvät liikunta- ja urheilupaikat, kirjasto, juna ja tärkeilemätön naapurusto.”

Pohjois-Helsingissä majailee myös Röngän dekkareiden päähenkilö, yksityisetsivä Viktor Kärppä. “Kärpällä on toimisto Hakaniemessä, mutta hän asuu Tapanilassa ja hänellä on kiinteistöomistusta Tattarisuolla sekä teollisuushalli Suutarilassa. Dekkareissani varsinkin nämä korttelit ja seudut näkyvät ja maistuvat”, Rönkä kertoo.

Tapanilassa Rönkä nauttii myös siitä, että siellä on läsnä kerroksittain kaupunginosan pitkä historia. Kerroksia kertyy myös muualle Helsinkiin jatkuvasti. “Alueet muodistuvat hassusti, niitä rakennetaan uusiksi ja sitten niihin muuttaa uusia erilaisia sukupolvia. Totta kai voisin haikailla monen vanhan korttelin tai kadun varren perään, mutta tällaista kehitys on!”

Ylenpalttisesta urbaaniudesta ja sen tavoittelusta Rönkä ei silti innostu. “Helsinki on tämänkokoinen kiva kaupunki – ei tätä suurempi, eikä täällä ole ikuinen kesä.”

Your local guides
Tee oma #myhelsinki. Lisää paikkoja ja tapahtumia omaan Helsinki-listaasi.
#00d7a7