Helsingissä liikut nopeasti ja ympäristöystävällisesti

City bikes in Pasila
Lead text
Joukkoliikenne Helsingin seudulla on nopeaa ja luotettavaa ja lisäksi ympäristöystävällistä. Kattavat reittiverkostot ja mukana kulkeva digitaalinen Reittiopas tekevät matkan suunnittelusta helppoa ja matkustamisesta miellyttävää.

Helsingin seudun liikennöinnistä vastaavan HSL:n kulkuvälineissä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa. Raideliikenteen halkoman kaupungin käytetyin kulkuneuvo on kuitenkin bussi, jolla tehdään edelleen lähes puolet kaikista matkoista. Joukkoliikenteen lähtöjä on arkipäivisin kaikkiaan yli 25 000 ja linjoja yhteensä yli 300.

Bussin lisäksi voit valita kulkuneuvoksesi lähijunan, metron tai raitiovaunun, sekä Suomenlinnan ja Kauppatorin välillä myös lautan.

Liikenneverkko on kattava, eikä ruuhkassa tarvitse istua pitkään

Neljän pääteaseman välillä liikennöivä metro kuljettaa matkustajat Espoon länsipuolelta Itä-Helsinkiin lähelle Vantaan kaupungin rajaa. Etelä-pohjoissuunnassa kaupungin halki matkaavat lähijunat vievät matkustajat nopeasti perille esikaupunkialueille ja naapurikaupunkeihin Espooseen, Kauniaisiin sekä Vantaalle. Lentokenttäjunilla ja -busseilla kuljet kätevästi eri puolille kaupunkia.

Ympäristöystävälliset raitiovaunut liikennöivät etenkin eteläisessä Helsingissä ja sukkuloivat ydinkeskustasta eri puolille kantakaupunkia. Monien suurten raidelinjojen välillä ja vieressä liikennöivät lukuisat poikittaiset bussilinjat, sekä pian uusi pohjoisempaa Helsinkiä sivuttaissuunnassa tavoittava raitiolinja Raide-Jokeri.

Tiiviissä kaupungissa välimatkat eivät ole kovin pitkiä. Yksityisautoilu kattaa vain 21 prosenttia kaupungin liikenteestä, eikä matkustajien tarvitse yleensä kuluttaa aikaansa ruuhkissa istumalla.

Finnish

Vaikka Helsinki on pieni, se on levittäytynyt laajalle alueelle, ja pyörällä pääsee joka paikkaan. Pyörätiet vievät hienojen puistojen ja metsien läpi.

Fotis Tzouvanis, koneasentajaopiskelija
Pasila train station platform
Show in landscape format
Off

Reittisuunnittelu on helppoa ja aikataulut luotettavia

Luotettavuus on yksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen valtteja, ja suunnitelluista lähdöistä peräti 99 prosenttia ajetaan. Suomalaiseen liikennekulttuuriin kuuluu myös se, että kulkuneuvot lähtevät suunnitellusti ajallaan.

Pysäkkejä, reittejä ja bussin numeroita ei tarvitse muistaa ulkoa, sillä löydät reittitiedot helposti puhelimestasi. Kiitelty Reittiopas-sovellus suunnittelee hetkessä valmiin reitin matkalle kuin matkalle, näyttää matkaan kuluvan ajan ja antaa vaihtoehtoja erilaisille matkustustavoille. Monessa tapauksessa voit siis valita haluatko taittaa matkan junalla, bussilla vai raitiovaunulla. Kätevä palvelu on tarjolla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Mikäli puhelimen akku simahtaa, ei hätää: löydät aikataulut poikkeustilanteita lukuun ottamatta jokaiselta pysäkiltä. Ja jos bussi meni jo, voit ladata puhelimeesi esimerkiksi Whim-sovelluksen, joka ehdottaa sinulle matkustusmuotoja julkisen liikenteen lisäksi takseista tai vuokra-autoista.

Pyöräilemällä ja kävelemällä suosit ympäristöä

Kaupungin tiet ovat hyvässä peruskunnossa ja palvelevat yhtälailla autoilijoita, jalankulkijoita kuin pyöräilijöitäkin.

Lyhyet etäisyydet ja toimiva raideliikenne kannustavat valitsemaan auton sijasta ympäristöystävällisen liikkumistavan, joista käveleminen on ylivoimaisesti suosituinta Kaikista Helsingissä tehdyistä matkoista jopa noin joka kolmas tehdään jalan.

Myös pyörällä liikkuminen kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, ja pyöräilyyn panostetaan muun muassa pyörätiesuunnittelulla sekä kaupunkipyöräverkoston kasvattamisella. Kesällä 2019 kaupungissa on lähes 3500 kaupunkipyörää ja 240 pyöräasemaa. Vuonna 2012 ydinkeskustan kupeeseen avattu kevyen liikenteen väylä Baana tarjoaa 1,3 kilometrin pituisen turvallisen ja autottoman reitin pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Joukkoliikenne Helsingin seudulla on nopeaa ja luotettavaa ja lisäksi ympäristöystävällistä. Kattavat reittiverkostot ja mukana kulkeva digitaalinen Reittiopas tekevät matkan suunnittelusta helppoa ja matkustamisesta miellyttävää.