Helsinki on tasa-arvoinen kaupunki, jossa ihmisiin voi luottaa

At Helsinki University's Think Corner, a floor to ceiling window looks out onto the street, where four students are sitting at a long table and benches in discussion.
Lead text
Rehellisyys ja luotettavuus istuvat syvällä suomalaisessa mentaliteetissa. Tasa-arvoa kunnioitetaan, ja saatat törmätä maan johtajiin tai julkisuuden henkilöihin torikahvilassa tai vaikka kaupan kassajonossa.

Lähes kuuden miljoonan asukkaan Suomi nauttii maineesta vakaana ja turvallisena valtiona, eikä maan vilkas pääkaupunki ole tästä poikkeus. Perustavanlaatuiseen varovaisuuteen on toki syytä kaikissa maailman kaupungeissa, mutta Helsingissä ihmisten välillä vallitsee erityinen, arjen pieninä tekoina ilmenevä luottamus: löytötavarat palautetaan herkästi omistajilleen, ja vieressä istuvaa tuntematonta saatetaan pyytää pitämään silmällä lemmikkiä tai kahvilan pöydän ääreen jätettäviä laukkuja. Monet kutsuvatkin suomalaisia rehelliseksi kansaksi.

Kaupungin arki koetaan vakaaksi

Helsingin kaupunki selvittää kolmen vuoden välein asukkaidensa kokemuksia turvallisuudesta. Viimeisimmän selvityksen perusteella rikoksia ja onnettomuuksia pelätään vähenevissä määrin, ja arki Helsingissä koetaan pääosin turvalliseksi. Poliisiammattikorkeakoulun poliisibarometrin mukaan 95 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin, ja onnettomuuden hetkellä viranomaisapu saapuu kaupungissa perille nopeasti.

Kaupungissa kunnioitetaan kanssaihmisten henkilökohtaista tilaa, ja turvalliseen ulkona liikkumiseen luotetaan silminnähden myös perheissä; Helsingin lapset saavat leikkiä pihoilla ja puistoissa itsenäisesti, ja suurin osa kaupunkilaislapsista kulkee usein kouluun itse jo alakoulusta alkaen.

Turvallisuuskokemuksen taustalta löytyy myös tavoitteellista työtä esimerkiksi liikenteen parissa. Liikennekuolemat Helsingissä ovat harvinaisia, ja niiden vähentämiseksi tehdään jatkuvasti konkreettisia toimenpiteitä. Vielä 1960-luvulla kaupungin liikenteessä menehtyi vuosittain noin 40 jalankulkijaa vuodessa, siinä missä nykyisin jalankulkijoita kuolee liikenteessä keskimäärin neljä vuodessa – siitäkin huolimatta, että autoliikenne on 60-lukuun verrattuna lähes kolminkertaistunut.

Finnish

Helsinki on minulle paras kaupunki, koska täällä on niin turvallista. Arkea helpottaa, että ihmiset puhuvat englantia todella hyvin.

Miriam Kim, opiskelija
Two women swimming in Katajanokka bay on a sunny summer's day, stop to throw peace signs at the camera.
Show in landscape format
Off

Matalahierarkkinen asuinympäristö lisää luottamusta

Helsingissä ei ole ollenkaan tavatonta jonottaa samalla kaupan kassalla suosikkiartistinsa kanssa, tai törmätä ministeriin uimahallissa. Kaupungin julkisia palveluita arvostetaan laajasti, ja palvelut sairaaloista kirjastoihin kuuluvat kaikille asukkaille näiden statuksesta tai varallisuudesta riippumatta.

Demokraattisesti toimivassa kaupungissa vallitsee matala hierarkia, ja yhteinen kaupunkitila kuuluu kaikille. Esimerkiksi Suomen presidentin puoliso Jenni Haukio synnytti esikoisensa julkisessa sairaalassa, ja presidenttiparin koirankin voit tavata ulkoilemassa samassa koirapuistossa muiden kaupungin koirien kanssa. Voit myös bongata presidentin itsensä, Sauli Niinistön, jääkiekko-ottelussa tai istumassa leppoisasti torikahvilla, mikä tapahtui esimerkiksi Vladimir Putinin ja Donald Trumpin huipputapaamisen jälkeen kesällä 2018.

Suomalainen tasa-arvo on monella mittarilla maailman kärkitasoa, ja sama ilmiö heijastuu myös pääkaupunkiin, jossa ihmiset ovat yhdenvertaisia ja luottavat ympäristöönsä.

Finnish

Helsinki on sopivan kokoinen kaupunki. Kun esittää asiansa oikein, pääsee melkein kenen tahansa puheille. Täällä on avoin kulttuuri, jossa halutaan auttaa muita.

Miikka Rosendahl
Perustaja ja toimitusjohtaja, Zoan
Miikka Rosendahl / Zoan
Banner text
Considering to make Helsinki your home?
Mobile link text
Moving to Helsinki?
Icon type
Random
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Rehellisyys ja luotettavuus istuvat syvällä suomalaisessa mentaliteetissa. Tasa-arvoa kunnioitetaan, ja saatat törmätä maan johtajiin tai julkisuuden henkilöihin torikahvilassa tai vaikka kaupan kassajonossa.