Helsinki on kestävän kehityksen mallikaupunki

Women biking past the trash bins in Kalasatama
Lead text
Ekologisuusajattelu on vahvasti läsnä Helsingin arjessa, ja kaupungissa panostetaan ympäristöystävälliseen elämäntapaan. Kulutuksen vähentämiseen kannustava ilmapiiri, kestävän kehityksen huomioiva rakentaminen sekä kunnianhimoiset ilmastotavoitteet tekevät Helsingistä kestävän kehityksen mallikaupungin.

Luonto on vahvasti läsnä helsinkiläisten elämässä. Puistojen, metsien ja meren ympäröimä asuinseutu muistuttaa kaupunkilaisia omista arjen valinnoista ympäristöystävällisen kehityksen vauhdittajana, mutta asukkaita kannustetaan myös ekotekoihin. Julkista liikennettä kehitetään, jätteet lajitellaan ja turhaa kulutusta vähennetään. Helsingissä asutaan fiksusti ja kestävästi.

Tavoitteena päästöjen vähentäminen ja hiilineutraali Helsinki

Kotitalouksia ja yksityishenkilöitä kannustetaan ekologisiin arjen valintoihin, mutta toimenpiteitä ilmaston eteen tehdään myös suuremmassa mittakaavassa. Helsingin tämänhetkiset ilmastotavoitteet ovat huomattavasti kunnianhimoisemmat kuin muun Suomen tai EU:n.

Kaupunki tavoittelee vuoden 2017–2021 strategiassaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen edistymisen seurantaan on kehitetty kaikkien avoimessa käytössä oleva työkalu, jonka 147 eri toimenpidettä on jaoteltu liikenteen, rakentamisen ja rakennusten käytön, kuluttamisen, hankintojen, jakamis- ja kiertotalouden sekä Smart & Clean -kasvun toimenpidekokonaisuuksiin.

Ennen kuin tämä kunnianhimoinen toteutuu, on kaupungin strategian välitavoitteena kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Helsinki kannustaa vähentämään päästöjä esimerkiksi pitämällä julkisen liikenteen toimivana ja sujuvoittamalla jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden matkaamista kaupungissa.

Myös uudet rakenteilla olevat hankkeet huomioivat ekologisuusnäkökulman suunnittelussaan. Pasilan Tripla rakennuttaa muun muassa 300 latauspistettä sähköautoille, ja kolmasosa sen kattopinta-alasta tulee olemaan puistoaluetta viherkattoineen. Moottoriliikenteen päästöjä pyritään vähentämään esimerkiksi kevyen liikenteen ja raidelinjojen reittejä kehittämällä

Man charging his electric car
Show in landscape format
Off

Kierrättäminen Helsingissä on helppoa ja hauskaa

Myös ylenpalttista tavarankulutusta vähennetään Helsingissä, ja usein asukkaiden omasta aloitteesta. Esimerkiksi Facebook on täynnä erilaisia asukkaiden itse ylläpitämiä kaupunkiosa- tai tuotekohtaisia kierrätysryhmiä, joissa vanhat tavarat löytävät äkkiä uuden kodin vain muutamalla hiiren klikkauksella.

Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena, eikä kaikkea tarvitse hankkia omakseen: kaupungin kirjastot tarjoavat tilojaan vaikkapa 3d-printtaukseen ja ne lainaavat monenlaisia välineitä porakoneista puistopetankkiin. Tarkista esimerkiksi uuden Oodi-kirjaston huikea tarjonta!

Lukuisat Helsingin seudulla sijaitsevat kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat varsinaisia aarreaittoja. Niistä voi saada laadukasta tavaraa, esimerkiksi merkkivaatteita tai huonekaluja, hyvinkin edulliseen hintaan. Hyvän mielen saa lopulta muustakin kuin löytämisen ilosta, sillä monet kierrätysliikkeet kohdistavat ansaitsemansa varat kansalliseen tai kansainväliseen hyväntekeväisyyteen.

Kirpputorit täyttävät kaupungin etenkin kevät- ja kesäkaudella, ja kuka tahansa voi laittaa turhat tavaransa kiertoon ja tienata samalla taskurahaa.

It's a sunny day and people are browsing through a variety of items at a Hietalahti Flea Market stall. Hietalahti Market Hall cann be seen in the background.
Show in landscape format
Off
Banner text
Considering to make Helsinki your home?
Mobile link text
Moving to Helsinki?
Icon type
Random
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Ekologisuusajattelu on vahvasti läsnä Helsingin arjessa, ja kaupungissa panostetaan ympäristöystävälliseen elämäntapaan.