Viisi juoksureittiä Oodilta Itämeren rannoille

Helsinki Social Runners group run past Pakkahuoneenlaituri on a clear, sunny day with Katajanokka shore in the distance.
Finnish

Maailman parhaaksi uudeksi kirjastoksikin valittu Oodi ja sen edusta on mainio paikka aloittaa ja päättää myös juoksulenkki. Juoksulenkin jälkeen voi nauttia palauttavaa purtavaa ja juotavaa Oodin terassilla. Tässä viisi eri pituista ja tyylistä urbaania juoksulenkkiä Helsingin rannoille.

Aleksi Pahkala
Urban Activist

Töölönlahden ympäri n. 3 km

Oodilta on helpoin lähteä kohti Töölönlahtea ja juosta Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon takaa reilun kahden kilometrin matka Töölönlahden ympäri. Töölönlahden vastapäivään kiertäessä tulee enemmän vastusta Linnunlaulun jyrkästä ylämäestä, kun taas myötäpäivään kiertäessä Linnunlaulun mäki antaa loivemman, mutta pidemmän haasteen. Jos yksi kerta tuntuu kevyeltä, kierrä lahti vielä toistamiseen, kymmenestä kerrasta tuleekin jo puolimaratoni ja 21:sta reilu maratoni.

Vinkki: Töölönlahdella asuvan valkoisen albiinosorsan voi usein bongata Finlandia-talon kulman kaislikosta.

Reitti: Oodi - Finlandia-talo - Töölönlahti - Oodi

Töölönlahden huviloiden lähellä voi ihailla ruskan värejä
Show in landscape format
Off

Linnunlaulun sillan yli Tokoinrantaan n. 5 km

Rento viiden kilometrin lenkki tulee kun kurvaat Oodilta Finlandia-talon takaa Töölönlahdelle ja käännyt lahdelle tultaessa oikealle kohti Linnunlaulun ihanan jyrkkää ylämäkeä. Ylämäen jälkeen tiukka vasen ja pieni nousu kohti junanratojen ylittävää Linnunlaulun siltaa, jonka jälkeen tulee helpottava alamäki kohti Tokoinrantaa, Tokoinrannan jälkeen oikealle kiertämään rantoja pitkin Siltasaari, josta päästään legendaariselle Kallion ja keskustan erottavalle Pitkällesillalle. Sillan jälkeen käännytään oikealle ja rullaillaan voimia keräten rantoja ja radan vartta pitkin takaisin kohti Linnunlaulua ja toista tiukkaa ylämäkeä takaisin junasillalle ja samaa reittiä takaisin Töölönlahtea taas Oodille.

Vinkki: Siltasaaresta on hyvin nähtävissä Pitkänsillan granaatinjäljet, jotka syntyivät Suomen sisällissodan loppuvaiheissa, huhtikuussa 1918.

Reitti: Oodi - Finlandia-Talo - Töölönlahti - Linnunlaulu - Linnunlaulun silta - Tokoinranta - Siltasaari - Pitkäsilta - Kaisaniemi - Linnunlaulu - Töölönlahti - Oodi.

With a bike resting against at large tree to the right of the photo, two people sit on a bench looking out over Tokoinlahti Bay, the apartments of Säästöpankkiranta shoreline in the distance.
Show in landscape format
Off

Elämänmakuisen Kallion ympäri n. 10 km

Kalliossa näkee paljon elämää, jos muutamat liikennevalot ja asvaltti eivät haittaa, niin Kallion ympärijuoksu tarjoaa rantojen lisäksi myös aidon rosoa helsinkiläistä asennetta.

Kurvaa Oodilta Finlandia-talolle, sieltä Töölönlahtea myötä- tai vastapäivään Linnunlaululle ja Junasillan yli junanradan vierustaa Kaisaniemenrantaa rullaten kohti Kruununhakaa. Pitkänsillan kohdalla Unioninkatu pitää ylittää liikennevaloissa, mutta sen jälkeen saa taas useamman kilometrin rullata Itämeri vierellä ilman pysähtymisiä. Siltavuorenrantaa rullataan Hakaniemen sillan, jonka jälkeen noustaan sillalle ja rullataan kohti Merihaan rantoja ja Sörnäisten rantatielle, jonka voi ylittää heti Merihaan jälkeen siltaa pitkin tai Suvilahden kohdalla liikennevaloista. Sörnäisten rantatieltä käännytään vasemmalle Pääskylänkadun pitkään ylämäkeen, ylämäen jälkeen liikennevaloissa ylitetään liikennevaloissa Hämeentie ja päästään juoksemaan eläväinen Aleksis Kiven katu päästä päähän, ainoastaan Fleminginkatu ja Sturenkatu pitää ylittää liikennevaloissa.

Aleksis Kiven kadulta juostaan alikulkutunnelin läpi junanradan varteen ja jatketaan sitä Alppipuistoon ja aina takaisin Töölönlahdelle ja Oodiin.

Vinkki: Aleksis Kiven kadun legendaarinen karaokebaari Populus on nykyään auki 24h, sen terassilla on vuorokauden ajasta riippumatta aina iloista ja elämää kokenutta laulajaa.

Vinkki 2: Merihaan Kulttuurisauna on mainio paikka pistäytyä saunomassa ja vaikka Itämereen pulahtamassa.

Reitti: Oodi - Finlandia-Talo - Linnunlaulu - Junasilta - Kaisaniemenranta - Siltavuorenranta - Hakaniemen silta - Merihaka - Sörnäisten rantatie - Pääskylänkatu - Aleksis Kiven katu - Tallikatu - Alppipuisto - Töölönlahti - Oodi

Reitin varrelta näkee Pitkänsillanrantaan
Show in landscape format
Off

Kaivopuiston ja Katajanokan rannat ja Kauppatori n. 15 km

Oodilta lähdetään Kiasman ja Musiikkitalon välistä Baanalle jota on kepoisa rullata aina Mechelininkadun alittavan sillan ali Ruoholahden ja Jätkäsaaren kulmille ja sieltä Jätkäsaarenlaiturin liikennevaloissa ylittäen Hietalahden rantaa kohti uutta rakentuvaa Telakkarannan aluetta kohti Kaivopuistoa. Telakkarannan työmaasta riippuen reitti vie joko läpi Punavuoren tai rantoja pitkin kohti Eiranrantaa ja kohti Kaivopuistoa. Kaivopuiston rantoja pitkin on hyvä rullata kohti Olympiaterminaalia ja Vanhan kauppahallin takaa kohti eläväistä Kauppatoria. Kauppatorin vilskeessä pujotellen otetaan suunta kohti Allas Sea Poolia ja Katajanokan rantoja, Katajanokan rantoja pääsee rullaamaan kolmisen kilometriä ohi Viking Linen terminaalin, jäänmurtajien ja Katajanokan Kasinon kohti Kanavarantaa, yli Rakkaudensillan ja Pohjoistantaan. Pohjoisrannan jälkeen otetaan pieni kunniakierros Tervasaaren ympäri, josta jatketaan Hakaniemen sillan ali Siltavuorenrantaa ja Unioninkadun yli kohti Kaisanimenrantaa. Kaisaniemestä jatketaan junanradan vierustaa viimeiseen tiukkaan nousuun kohti Linnunlaulua ja Junasiltaa, josta onkin sitten mukava Töölönlahtea rullailla takaisin kohti Oodia.

Vinkki: Katajanokan jäänmurtajien postilaatikot ovat valokuvaamisen arvoiset ja Kanavarannan kahviloissa tai Allas Sea Poolissa on aivan sallittua pitää virkistävä tauko.

Reitti: Oodi - Baana - Hietalahti - Telakkaranta - Eiranranta - Kaivopuisto - Olympiaterminaali - Kauppatori - Allas Sea Pool - Katajanokka - Kanavaranta - Pohjoisranta - Tervasaari - Siltavuorenranta - Kaisaniemenranta - Junasilta - Linnunlaulu - Töölönlahti - Oodi

Valkoposkihanhia Kaivopuistossa
Show in landscape format
Off

Sibelius-monumentti ja presidenttien asunnot pitkällä rantareitillä n. 20 km

Pitkä 20 kilometrin rantareitti, joka kulkee ohi Suomen pääministerin kesäasunnon, presidenttien asuntojen, Sibelius-monumentin, metsien ja pienten saarten.

Oodilta Kiasman ja Musiikkitalon välistä Baanalle, joka juostaan loppuun saakka Mechelininkadun sillan ali Ruoholahteen ja Itämerenkadulle, josta jatketaan Porkkalankadun alikulkutunnelin kautta kohti Lapinlahden vanhaa, Engelin suunnittelemaa, mielisairaala-aluetta, Lapinlahden rantoja pitkin jatketaan Hietaniemen hautausmaan vierustaa, ohi Hietarannan ja Taivallahden minigolfkentän rantoja pitkin Merikannontielle. Merikannontietä jatketaan Cafe Regatan ja Sibeliuksen puiston ohi pääministerin virka-asunnon, Kesärannan, vierestä Humallahdenpuiston läpi, kohti Meilahden huviloita ja Seurasaarta. Seurasaarentietä rullataan alas ja koukataan pienten metsäteiden läpi ohi Presidentin virka-asunnon, Mäntyniemen, ja kohti Urho Kekkosen kotia Tamminiemeä. Tamminiemestä käännytään kohti Munkkiniemeä Meilahdentielle ja sillan yli vasemmalle Ramsaynrantaan. Kuusisaarentietä rullaillaan suurlähetystöalueen läpi Lehtisaareen, josta käännytää heti Pyhän Laurin puiston pienten metsien läpi Lehtisaarentielle ja sitä pitkin Kaskisaareen saakka. Lehtisaarentie muuttuu Kaskisaarentieksi ja sitä pitkin jatketaan sillan yli Katajanharjunniemeen ja Luoteisväylää kohti Lauttasaaren urheilukenttää ja sen ohi rantoja pitkin hiekkatietä kohti ison Länsiväylän ylittävää Maamolahdentietä. Maamolahdentien sillan jälkeen käännytään vasemmalle Pohjoiskaarelle, jota jatketaan aina Lauttasaarentielle ja Lauttasaaren sillalle yli aina Ruoholahteen saakka. Ruoholahden läpi juostaan takaisin kohti Baanaa ja sieltä onkin helppo rullata takaisin kohti Oodia ja vetää vielä pieni kunniakierros Töölönlahden ympäri, jotta 20 kilometriä tulee täyteen.

Vinkki: Kesärannan vieressä Humallahdenpuistossa sijaitsee pronssikautinen hauta, Café Regatta on yksi Helsingin persoonallisimmista kahviloista ja näillä seuduilla saatat hyvinkin bongata Suomen presidenttiparin ulkoiluttamassa koiraansa.

Reitti: Oodi - Baana - Ruoholahti - Lapinlahti - Hietaniemen hautausmaa - Hietaniemen ranta - Taivallahti - Merikannontie - Kesäranta - Meilahden huvilat - Mäntyniemi - Tamminiemi - Kuusisaari - Lehtisaari - Kaskisaari - Laukkaluoto - Lauttasaaren urheilukenttä - Lauttasaaren silta - Ruoholahti - Baana - Töölönlahti - Oodi.

Sibeliuspuisto
Show in landscape format
Off
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Maailman parhaaksi uudeksi kirjastoksikin valittu Oodi ja sen edusta on mainio paikka aloittaa ja päättää myös juoksulenkki. Juoksulenkin jälkeen voi nauttia palauttavaa purtavaa ja juotavaa Oodin terassilla. Tässä viisi eri pituista ja tyylistä urbaania juoksulenkkiä Helsingin rannoille.