Kruununhaka

A skater performs a trick in front of a statue and the steps leading up to the Bank Of Finland behind them.
Finnish

Työhuoneemme sijaitsee Kruununhaassa, joka on lähellä Kalliossa sijaitsevaa kotiamme. Hauskaa on se, että vaikka Krunikka on tavallaan ihan keskustaa ja tosi lähellä Kalliota, niin se on tosi erilainen, hiljaisempi ja rauhallisempi. Arkkitehtonisesti alue on hyvin yhtenäinen ja tänne kannattaakin tulla kävelylle katselemaan vanhoja taloja ja antiikki- ja second hand -liikkeitä. Meri rajaa aluetta monelta suunnalta ja Klaus on työmatkallaan nähnyt jopa hylkeen.

Klaus ja Elina Aalto
Muotoilijat, Aalto + Aalto
Klaus Aalto + Elina Aalto

Helsingin vanha empirekeskusta, ikoninen Tuomiokirkko ja lukuisat arvokkaat julkiset rakennukset sijaitsevat Kruununhaassa. Kauniiden kivikortteleiden keskellä ei ole juurikaan viheraluetta mutta kaupunginosan maastomuodot ovat vaihtelevia ja monilta kaduilta näkee merelle.

Kruununhaka alkoi muotoutua Suomen sivistykselliseksi ja hallinnolliseksi keskukseksi 1800-luvun alkupuolella arkkitehti C.L. Engelin johtaessa rakennustöitä. Keskeisintä Kruununhakaa ovat empiretyylillä rakennettu Senaatintorin ympäristö sekä 3 560 000 tiilestä rakennettu Helsingin tuomiokirkko. Alueella sijaitsevat myös Presidentinlinna, Valtioneuvoston linna, Helsingin kaupungintalo, Suomen Pankki, Ritarihuone, useat Helsingin yliopiston laitokset ja monet muut arvokkaat instituutiot.

Senaatintorin läheisyydessä sijaitsevista Torikortteleista löytyy kymmeniä ravintoloita ja kahviloita, kivijalkakauppoja, kaupunginmuseo ja elokuvateatteri. Lukuisat kivijalkaliikkeet etenkin Liisankadulla ja Mariankadulla tarjoavat nähtävää antiikista, vintagesta ja designista kiinnostuneille.

Kruununhaan nähtävyyksiin lukeutuu myös rantabulevardi merellisine näkymineen. Rantareitin varrella sijaitsee kaupungin merellistä historiaa henkivä Halkolaituri, joka toimi Helsingin pääsatamana 1700-luvun puolivälistä 1800-luvun lopulle. Rannalta kulkee pengertie puistosaari Tervasaareen, jossa monet kaupunginosan 7 400 asukkaasta ja heidän koiristaan ulkoilevat.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin vanha empirekeskusta, ikoninen Tuomiokirkko ja lukuisat arvokkaat julkiset rakennukset sijaitsevat Kruununhaassa. Kauniiden kivikortteleiden keskellä ei ole juurikaan viheraluetta mutta monilta kaduilta näkee merelle.