Jätkäsaari

A man dressed in a white sweatshirt and cap, cycles away from the camera past docked boats, alongside west harbour as the sun sets. Apartment blocks are sat on the horizon on the edge of the harbour.
Finnish

Avomeren äärellä sijaitseva urbaani Jätkäsaari on mahtava paikka asua. Tänne on lyhyessä ajassa rakentunut tunnelma, joka toivottaa tervetulleeksi. Ihmiset ovat avuliaita, palvelut ovat monipuolisia ja arkkitehtuuri on omaperäistä sekä värikästä. Minä ja muut jätkäsaarelaiset odotamme kovasti koko asuinalueen halkaisevan Hyväntoivonpuiston valmistumista - siitä tulee meitä vielä entisestään yhdistävä viherkeidas liikuntakenttineen, koirapuistoineen ja nurmialueineen. Oma lempipaikkani on alueen kärjessä sijaitseva Saukonpaaden rantapenger, josta aukeaa upea näköala auringonlaskuun.

Janne Tiilikainen
Myyntikoordinaattori, Nets Finland
Janne Tiilikainen

Jätkäsaari sijaitsee Helsingin kantakaupungin lounaiskärjessä avomeren äärellä. Alueella sijaitsi aiemmin tavaraliikenteen satama, jolta vapautuneelle maalle rakennetaan uutta kaupunginosaa. Jätkäsaari valmistuu vuoteen 2030 mennessä koti 18 000 asukkaalle ja työpaikka arviolta 6 000 ihmiselle.

Vuonna 1865 Jätkäsaaressa oli kirjoilla vain parikymmentä vakituista asukasta pienissä mökeissään. Saari toimi herrasväen huvilakaupunkina ja helsinkiläisten virkistysalueena. Nykymittapuun mukaan huvilat olivat pikemminkin vaatimattomia kesämökkejä. Sataman rakennustyöt aloitettiin vuonna 1913 ja saari yhdistettiin mantereeseen leveällä sillalla, jonka keskellä kulki myös rautatie. Liikenteellisesti satama oli Helsingin suurin 1960-luvulta lähtien. Vuonna 2008 tavaraliikenne siirtyi Vuosaareen ja uusi asuinalue alkoi rakentua.

Tulevaisuuden Jätkäsaari on monipuolisten palvelujen, kivijalkaliikkeiden, kattavien ratikkayhteyksien ja sujuvien pyörä- ja kävelyreittien kaupunginosa. Sadan hehtaarin alueelle levittäytyvästä kaupunginosasta viidesosa tulee olemaan puistoja.

Jätkäsaaren nykyinen maamerkki on Länsiterminaalin vilkas matkustajasatama, josta on hyvät laivayhteydet Tallinnaan ja Pietariin. Sataman vanha Huutokonttori toimii infokeskuksena ja kirjastona ja 16-kerroksisen Clarion Hotel Helsingin huipulta voi tähyillä maisemia uudesta näkökulmasta. Uusi Sauna päivittää perinteisen korttelisaunan 2000-luvulle. Se on yhdistelmä yleistä saunaa ja ravintolaa, jossa voi nauttia tunnelmasta vaikkei saunoisikaan.  Entisen satamaradan kuiluun kunnostettu kevyen liikenteen väylä Baana vie nopeasti Jätkäsaaresta aivan ydinkeskustaan. 

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Jätkäsaari sijaitsee Helsingin kantakaupungin lounaiskärjessä avomeren äärellä. Alueella sijaitsi aiemmin tavaraliikenteen satama, jolta vapautuneelle maalle rakennetaan uutta kaupunginosaa.