Lapinlahti

Ilmakuva Lapinlahdesta
Finnish

Täällä me aina hullistellaan. Talvella nuuhkutellaan lunta, kesällä istuskellaan kalliolla ja ihmetellään auringonlaskuja, rantakaislikon sorsia, elämää ja koirana olemista. Paikka on täynnä tuoksuja. Tuolla tuoksuvat yrtit, marjat ja niitä kasvattavat mummot, Venetsia-rakennuksesta pöllähtää vastaleivottu leipä. Keväällä kukkasipulit heräävät ja ilma täyttyy vastaleikatusta nurmesta. Kalliolla istuskellessa tuoksuu kesäiltaisin savu, kun ihmiset polttavat nuotiota juhliessaan nuoruutta.

Topias
Koira
Topias

Lapinlahti on puistomainen osa Helsingin läntistä kantakaupunkia. Merellisessä kaupunginosassa asuu alle 30 asukasta ja työpaikkojakin on alle 100. Suurimman osan Lapinlahdesta muodostavat alueella sijaitsevat hautausmaat ja Lapinlahden sairaalan tontti. Alue on suosittu ulkoilualue vuoden ympäri.

Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön rakennettu sairaala ja Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia. Se valmistui vuonna 1841 C.L. Engelin suunnitelmien mukaisesti. Sairaalatoiminta alueella on päättynyt ja rakennus puutarhoineen on avattu muun muassa työhuone-, kahvila- ja galleriatoimintaan. Sairaalan sauna on saatavilla olevan tiedon mukaan Helsingin vanhin edelleen toimiva yleisölle avoin sauna.

Lapinlahden läheisyydessä pohjoispuolella sijaitsee vuonna 1829 käyttöön otettu Hietaniemen hautausmaa. Sinne on haudattu huomattava määrä Suomen historian merkkihenkilöitä presidenteistä taiteilijoihin. Hautausmaan läheisyydessä sijaitsevat myös ortodoksinen, islamilainen ja juutalainen hautausmaa.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Suurimman osan Lapinlahdesta muodostavat alueella sijaitsevat hautausmaat ja Lapinlahden sairaalan tontti. Alue on suosittu ulkoilualue vuoden ympäri.