Helsingin uniikki Keskustakirjasto Oodi

Keskustakirjasto Oodi ilmakuva
Lead text
Arkkitehtitoimisto ALAn suunnittelema uuden ajan kirjasto on oodi suomalaiselle sivistykselle, tasa-arvolle ja ilmaisunvapaudelle. Oodi tarjoaa kaikille avoimen, julkisen kaupunkitilan Kansalaistorilla, aivan Eduskuntataloa vastapäätä.

Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka aivan Helsingin sydämessä. Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä.

Yleisten kirjastojen aatteeseen kuuluu idea kirjastosta kulttuurikeskuksena, joka tarjoaa kirjallisuuden ja luotettavan tiedon lisäksi monipuolisia ja innovatiivisia palveluita. Tämä näkyy myös Oodissa, joka on sekä kirjallisuuden talo että monipuolinen kaupunkikokemus. Oodista löytyy perinteisten kirjastopalvelujen lisäksi esimerkiksi kahvila, ravintola, elokuvateatteri, taidetta, studiotiloja ja kaupunkiverstas. Rakennus koostuu lähes kokonaan yleisölle avoimista tiloista.

Finnish

Oodi symboloi yhteiskuntamme tärkeimpiä arvoja, kuten koulutusta, sivistystä, tasa-arvoa ja avoimuutta.

Jan Vapaavuori
Helsingin pormestari

Oodi on uuden ajan kirjasto ja kirjastopalvelujen edelläkävijä, joka toimii suunnannäyttäjänä koko kirjastomaailmalle. Oodissa on esimerkiksi hyödynnetty uusinta robottiteknologiaa, joka vapauttaa kirjastoammattilaiset tekemään töitä asiakkaiden parissa. Palveluita kehitetään jatkuvasti yhteistyössä asiakkaiden ja kumppanien kanssa.

Finnish

It's a perfect fit for a literate nation taking public learning to the next level.

The Guardian

Kolme kerrosta, kolme tunnelmaa

Oodin arkkitehtoninen konsepti perustuu ajatukseen kirjaston toimintojen jakautumisesta kolmeen erityyppiseen kerrokseen, joista jokainen on tunnelmaltaan omanlaisensa.

Ensimmäinen kerros on nopeatempoinen ja muuntuva tila, jossa sijaitsevat erilaisia tapahtumia palveleva avara aula, kirjaston infopiste ja kirjojen palautus sekä kahvila. Tässä kerroksessa sijaitsevia elokuvateatteria ja monitoimisalia voidaan joustavasti käyttää joko aulatilan jatkeena tai niissä voidaan järjestää erillisiä tilaisuuksia.

Keskustakirjasto Oodin kolmannen kerroksen lukusali
Show in landscape format
Off

Oodi on tekemisen ja oppimisen paikka. Toisen kerroksen Kaupunkiverstaalla voi luoda uutta ja tuunata vanhaa. Kaikkien käytössä on laaja valikoima välineitä 3D-printteristä saumuriin ja laserleikkurista tarratulostimeen. Toisessa kerroksessa sijaitsevat myös huippuluokan studiot soittamista, äänittämistä, kuvaamista ja editoimista varten. Lisäksi toinen kerros tarjoaa tiloja opiskeluun ja työskentelyyn.

Oodin kolmannen kerroksen Kirjataivaassa perinteinen kirjastotunnelma kohtaa nykyaikaiset kirjastopalvelut. Kolmas kerros kutsuu lukemaan, oppimaan ja rentoutumaan. Sieltä löytyy 100 000 lainattavaa teosta, kahvila sekä yhdeksän elävää puuta. Lasten maailma tarjoaa mahdollisuuden tarinoihin uppoutumiseen ja mielikuvitusleikkeihin. Eduskuntatalon suuntaan aukeavalla Kansalaisparvekkeella voi kesäkaudella ihailla Töölönlahden puistoa ja kaupungin keskustaa.

Finnish

The new central library breaks the boundaries of silence.

Lonely Planet

Oodi on myös kumppanuuden talo. Saman katon alla asiakkaita palvelevat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatteri Kino Regina, leikkipuisto Loru, Helsinki-Info, kaupunkiympäristön toimialan osallisuustila Brygga sekä EU-tietoa tarjoava [email protected]Oodi. Kahvila- ja ravintolapalveluita ensimmäisessä ja kolmannessa kerroksessa tarjoaa Fazer. Toimintaa suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä Töölönlahden alueen naapureiden eli Nykytaiteen museo Kiasman, Musiikkitalon, Finlandia-talon ja Sanomatalon kanssa.

Oodi
Show in landscape format
Off

Yhdessä luotu

Oodi oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke. Sitä voidaankin pitää valtion ja Helsingin lahjana suomalaisille ja satavuotiaalle Suomelle. Keskustakirjaston ovet avattiin ensimmäistä kertaa yleisölle itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2017. 

Oodin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto ALA ja rakennusurakoinnista YIT. Tammikuussa 2012 julkistettuun avoimeen kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun saapui 544 ehdotusta eri puolilta maailmaa. Marraskuussa 2012 kuusi ehdotusta valittiin kilpailun toiselle kierrokselle, ja kesäkuussa 2013 voittajaksi julistettiin Arkkitehtitoimisto ALA ehdotuksellaan KäännösTaloon sisältyy monia omaperäisiä, rakentajalta erityisosaamista vaativia ainutlaatuisia ratkaisuja, kuten kaksi teräskaarta, joiden varassa rakennus lepää.

Oodia on suunniteltu käyttäjiä kuunnellen ja osallistaen, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla kaupunkilaisten toiveisiin ja tarpeisiin. Vuonna 2012 kerättiin satoja kansalaisten kirjastounelmia, ja osallistuvan budjetoinnin avulla helsinkiläiset saivat jakaa rahaa keskustakirjaston kehitysprojekteihin. Erilaiset asiakasraadit ja kehittäjäyhteisöt ovat vuosien varrella olleet mukana tuomassa käyttäjänäkökulmaa Oodin suunnitteluun. Tulevat käyttäjät ovat päässeet kertomaan mielipiteensä esimerkiksi Oodiin tulevista istuimista ja lehtikokoelmasta. Myös kirjaston nimi valittiin avoimella nimikilpailulla. 

Finnish

For bibliophiles, students, academics and researchers elsewhere, the very idea of such a library seems like book lover's heaven.

World Economic Forum
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Arkkitehtitoimisto ALAn suunnittelema uuden ajan kirjasto on oodi suomalaiselle sivistykselle, tasa-arvolle ja ilmaisunvapaudelle. Oodi tarjoaa kaikille avoimen, julkisen kaupunkitilan.