Sörnäinen

A group of skaters skating at the skatepark in Suhvilahti, Helen power station in the background.
Finnish

Sörnäisten alue on kokenut nopean muutoksen viimeisten 10 vuoden aikana. Nykyään alueella on mieletön jälkiteollinen luonne ja tunnelmassa on suurkaupungin laitamien aitoutta sekä rosoisuutta - hyvässä ja pahassa. Todellinen kukoistus tullaan näkemään seuraavan vuosikymmenen aikana kun Suvilahden tapahtuma-alue entisestään kehittyy, Kalasataman alue valmistuu ja viereiset Teurastamon alue sekä Kaikukadun bailukompleksi rikastuttavat alueen tarjontaa.

Suvi Kallio
Toimitusjohtaja, Flow Festival
Suvi Kallio

Itäiseen kantakaupunkiin sijoittuva Sörnäinen tunnetaan Helsingissä myös nimillä Sörkka ja Sörkkä - “oikeasta” lempinimestä lienee jokaisella alueen 12 000 asukkaalla oma mielipiteensä.

Sörnäisten voimakas kasvu alkoi 1863, jolloin avattiin rataosuus Pasilasta Sörnäisten satamaan. Sataman läheisyydessä toimi joukko tehtaita, kaasulaitos sekä hiilivoimala. Teollisuusalueiden uuteen käyttöön muuttaminen alkoi 1970-luvulla Merihaasta, rantaan ja täyttömaalle rakennetusta betonibrutalistisesta kerrostaloalueesta.

Sörnäisten alueen teollinen historia on alueella edelleen näkyvissä mutta myös uutta rakennetaan vauhdilla. Sörnäisten satama-alueen ja hiilivoimalan tilalle tulee uusi merellisen asumisen ja työnteon alue: 18 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan Kalasatama. Asuntorakentaminen alkoi vuonna 2011 ja ensimmäiset kohteet ovat jo valmistuneet. Kokonaisuudessaan alue valmistuu vasta 2030-luvun alussa.

Alueen maamerkkejä ovat niin kutsuttu Sörnäisten kurvi, lukuisten joukkoliikenneyhteyksien solmukohta sekä monipuoliseksi kulttuurikeskittymäksi kehittyvä Suvilahden alue vanhoine kaasukelloineen ja panimoineen. Merihaan kupeessa voi saunoa yhdessä Helsingin julkisista saunoista, vuonna 2012 valmistuneessa Kulttuurisaunassa.

Naapurustosta löytyy myös lukuisia hyviä ruokaravintoloita ja baareja. Hämeentien varrella sijaitseva kompleksi kätkee sisäänsä muun muassa eurooppalaisten yökerhojen parhaimmistoon rankatun elektronisen musiikin klubin. Sörnäisten helmiin lukeutuva kulttuurikeskus Suvilahti on myös maailman kiinnostavimpien kaupunkifestivaalien kärkeen rankatun Flow Festivalin koti.

Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Sörnäisten teollinen historia on alueella edelleen näkyvissä mutta myös uutta rakennetaan vauhdilla. Nykyään tunnelmassa on suurkaupungin laitamien aitoutta sekä rosoisuutta. Naapurustosta löytyy myös lukuisia hyviä ruokaravintoloita ja baareja.