Bekanta dig med Helsingfors på ett ansvarsfullt sätt

Cyclist on a bridge.
Lead text
Med tanke på ett hållbart liv är den bästa aktiviteten en sådan där du rör dig så mycket som möjligt med egna krafter. Cykla med en stadscykel längs stränderna, gå på en guidad promenad eller njut av det havsnära Helsingfors genom en paddeltur.

”Med tanke på klimatet och hållbarheten är de bästa aktiviteterna är alltid sådana som utförs med egen muskelkraft och inte t.ex. med hjälp av olika motoriserade apparater, säger Satu Lähteenoja, äldre expert vid Demos Helsinki.

Det väsentliga i ansvarsfull verksamhet är vad du gör i praktiken och hur du når fram till aktiviteterna.

Olika naturutflykter med cykel eller gående eller till exempel med hjälp av kollektivtrafik hör till de goda aktiviteterna. Enligt Lähteenoja skulle det vara bra om de företag som ordnar aktiviteter och de som deltar i dem också beaktade hur de kommer till utflyktsmålet.

”Behöver deltagarna egen bil för utflykten eller har det ordnats t.ex. samtransport till platsen? Om deltagarna kommer fram med kollektivtrafik ska detta också beaktas i tidtabellerna. Till Noux nationalpark går bussen endast en gång i timmen, då är det viktigt att utflykten inleds med beaktande av detta.”

En viktig sak vid valet av utflykter och aktiviteter är också hur nära eller långt borta de är.

”Jag uppmuntrar folk till närturism. Man kan upptäcka upplevelser i sina egna hemtrakter som man aldrig tidigare har funderat på”, säger Satu Lähteenoja.

Pyörällä pääsee helposti Keskuspuistoon
Show in landscape format
Off

I Helsingfors är naturen alltid nära

För en stor del av helsingforsarna finns en skog som lämpar sig för picknicksutfärder alldeles nära; upp till 40 procent av Helsingfors markareal är stadens egna grönområden. Även till en badstrand kan många stadsbor gå t.ex. i morgonrock från hemdörren: i Helsingfors finns 123 kilometer strandlinje och 25 allmänna badstränder.

I Helsingfors kan du alltså enkelt bege dig på en längre eller kortare utflykt i naturen.

Ett av skogsvännernas favoritställe är Centralparken som sträcker i syd-nordlig riktning genom staden  och som också kallas för ”stadens lungor”. Centralparken bjuder på syrerika upplevelser för folk i alla åldrar och under alla årstider. På sistone har stiglöpningsutfärder i grupper blivit superpopulära. Fågelskådare njuter åter av naturområden kring Gammelstadsviken och i Nordsjö.

Helsingfors stränder är mycket populära på sommaren, men det lönar sig att se havet också på vintern. Vinterbad är ett hållbart val, och för denna aktivitet finns det många platser i Helsingfors. Du kan ta ett dopp i kallt vatten både i samband med bastubad men också utan bastu, vilket innebär att det utöver ett öppet vak endast finns en omklädningshytt. Om ett kallt bad inte lockar, kan det också vara skojigt att göra en vinterpromenad till någon av de många öarna.

Half a dozen Lupins stand on a grassy bank in the foreground, while a metro train passes by on the left of the picture under a sunny, blue sky.
Show in landscape format
Off

Själva resan är en upplevelse

Seglare brukar säga att i båten alltid är de alltid framme vid målet. I talesättet finns en visdom – själva resan kan vara den största upplevelsen.

Med samma filosofi kan du söka upplevelser också med andra trafikmedel – och framför allt med hållbara alternativ. I Helsingfors är det lätt att göra stadsäventyr med kollektivtrafik. Med tåg, spårvagnar, färjor, bussar och metron kommer du till både flygplatsen, naturskyddsområden och till exempel Sveaborg. Med ruttplaneraren Reittiopas kan du planera din resa så att den går smidigt och utan onödig väntan.

Helsingfors stadscyklar har blivit mycket populära och har en användningsgrad som är den högsta i världen. Det enkla och behändiga systemet växer hela tiden, och med den gula cykeln kommer du nästan vart som helst. Rutter som är värda att testas är bland annat Banan, som går från Kiasma till Gräsviken och strandrutten från Salutorget till Södervik och Slakthuset. Dessutom finns det mycket annat som du kan upptäcka med cykel i staden, eftersom det finns sammanlagt 1 200 kilometer cykelvägar i Helsingfors.

Melontaa Vuosaaressa
Show in landscape format
Off

Guidade turer till parker eller havet

Under guidade stadsrundor får du alltid nya perspektiv på och insikter om staden. I Helsingfors finns många inspirerande och hållbara utflykter som leder till såväl urbana som naturnära miljöer. Trevliga naturutflykter är till exempel de bärplockningsutflykter som ordnas i Centralparken i slutet av sommaren och de paddlingsutflykter som visar dig det intressanta havsnära Helsingfors. Guidade naturutflykter hittar du också i huvudstadsregionens naturutflyktskalender. På ett täckande sätt kan du bekanta dig med natursevärdheter också under en guidad utflykt med elcykel.

En guidad designpromenad till Helsinki Design District-kvarteren lämpar sig t.ex. för vänner av urbana utflykter. Ett avkopplande och ansvarsfullt alternativ är också att se helsingforsbornas favoritplatser med kollektivtrafik.

Title
Aktiviteter
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Med tanke på ett hållbart liv är den bästa aktiviteten en sådan där du rör dig så mycket som möjligt med egna krafter. Cykla med en stadscykel längs stränderna, gå på en guidad promenad eller njut av det havsnära Helsingfors genom en paddeltur.