Platser i Helsingfors där du ser djur i naturen

Seagull checking the sea.
Lead text
Att se på djur i naturen är en skojig syssla för hela familjen. Helsingfors direkt sjuder av liv, bara man förstår att välja rätt plats. Under vintern ger spåren i snön en extra krydda i observationerna. Vi sammanställde tips, där man kan börja med denna skojiga hobby.

Fölisöns ekorrar
Show in landscape format
Off

Fölisöns ekorrar

Helsingfors har utsett ekorren till sitt djur i naturen och den är skojig att se på. Ekorrarna har vant sig vid människor och de syns överallt i staden. Den bästa platsen att se ekorrar är Fölisön, som är ett riktigt paradis för ekorrar. Där kan du mata ekorrarna med osaltade nötter och frön, och på det sättet kan du se djuret med den långa ludna svansen på lite närmare håll. 

Uttrarna i Gammelstadsforsen

Uttern heter på latin Lutra lutra och kan vara svår att observera, men desto roligare är den att iaktta när du äntligen ser den. Den överlägset bästa platsen att se uttrar är Gammelstadsforsen, från vars stränder du sannolikt åtminstone ser dess spår. Uttrarna är troligen också de enda fiskarna, som öppet får trotsa skyltar med texten "all slags fiske är förbjudet". Om du inte råkar se någras uttrar, kan du vid forsen ofta se strömstaren som också kallas för "Finlands egen pingvin".

Kaninerna i Kajsaniemi

Citykaninerna är för många bekanta åtminstone från löpsedlar och djuret kommer troligen att bli ett bestående inslag i stadsbilden. Det centralaste stället att se kaninerna finns i Kajsaniemiparken och närliggande områden. Kolla in snåren och buskarna! Även om du inte råkar se de långörade djuren, så ser du spår efter dem över allt. Utöver i Kajsaniemi kan det finnas kaniner i varje park i stadskärnan.

Fälthararna i Vik
Show in landscape format
Off

Fälthararna i Vik

Om citykaninen verkar vara en främmande gäst, så finns det av hardjuren också mer inhemska varianter: fältharen och skogsharen. I synnerhet fältharen kan du se nästan var som helst i stadsområdet, där den klarar sig betydligt bättre än sin kusin som trivs i skogar. Bästa stället att få syn på fältharar är kring de gräsbevuxna åkrarna i Vik.  

Små rovdjur i Centralparken

De stora rovdjuren irrar sig sällan in till staden, men små rovdjur finns överallt där de hittar naturliga bytesdjur. Små rovdjurs naturliga jaktområden är mer skogbevuxna områden. Lättast hittar du deras revir i Centralparken. Rovdjur är emellertid tysta, skygga och snabba. De märker människor redan på långt håll. Oftast ser du endast spåren av dem. Vesslan exempelvis är ett nyfiket djur och kan komma överraskande nära dig, innan den igen ilar vidare.    

Änderna i Tölöviken

Fåglar är kanske de lättaste djuren att iaktta. Du ser dem säkert i praktiken, om du väljer rätt plats samt stannar upp och iakttar omgivningen. Det bästa stället är alldeles intill stadskärnan, där finns den största koncentrationen av gräsänder i Finland. Staden och fågelvänner har matat änder vid Tölöviken och Tokoistranden, och på området kan under vintern finnas till och med mer än 3 000 änder.  

Bullfinch
Show in landscape format
Off

Småfåglar i Tomtbacka

Om änder, kajor och tamduvor i stadskärnan inte bjuder på en tillräcklig utmaning, ska du fara till Tomtbacka. Nackböle arboretum och Tomtbackas urskog ger hem och föda för många arter av småfåglar. Lättast ser du dem vid utfodringsplatserna som finns längs stigarna i arboretumet. I urskogen lönar det sig att stå alldeles stilla: inom fem minuter ser du hur skogsfåglarna som flytt ljudet återkommer till sina platser.

Show image on the left
Off
Card list
Lägg till tipsen till din egen #myhelsinkilista
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Att se på djur i naturen är en skojig syssla för hela familjen. Helsingfors direkt sjuder av liv, bara man förstår att välja rätt plats. Under vintern ger spåren i snön en extra krydda i observationerna. Vi sammanställde sju tips, där man kan börja med denna skojiga hobby.