Helsingfors tysta platser

An early morning view of the old Helsinki ‘Kaivopuisto’ observatory
Lead text
Söker du ett ställe där du får vara i egen ro? I Helsingfors finns många ställen där du kan stilla ner dig, ensam eller tillsammans med andra. Tystnad finns till och med alldeles i stadskärnan. Vi sammanställde en lista på ställen där du kan få njuta av tystnaden.

Tropisk tystnad

Kajsaniemis botaniska trädgård och Vinterträdgården är oaser som är öppna året runt. Här kommer lite basinformation om trädgården i Kajsaniemi: i växthuset finns över 800 olika växtarter. I utomhusträdgården finns över 2 800 arter. Trädgården grundades 1763 och Palmrummet byggdes 1888. Men nu ska vi vara tysta och bara njuta av luftfuktigheten.

Böckernas tystnad

Bibliotek är som bekant tysta platser. I stadskärnan kan du besöka exempelvis Finlands nationalbibliotek eller Helsingfors universitets bibliotek i Kajsahuset. I dess översta våning kan nu njuta av utsikten över taken i Helsingfors. I Främre Tölö finns Arkadia International Bookshop, en bokhandel för begagnade böcker, som ger ett löfte om lugn och rum för egna tankar. Det låter kanske sirapssött, men här finns också ett vardagsrum med mattor, soffor och piano samt en hylla med första upplagor och kaffe. Om du vill undvika omfattande litterära diskussioner och hålla dina tankar för dig själv, kontrollera programutbudet, för butiken är känd för att ordna intellektuella evenemang. 

Taidekoti Kirpilä on lääkäri Juhani Kirpilän kotimuseo.
Show in landscape format
Off

Hemtrevlig tystnad

Om du inte själv bor i den lugna stadsdelen Tölö, besök någons hem där. Läkaren Juhani Kirpilä fyllde sin bostad med finländsk konst. Efter hans död öppnades i hans bostad i sjätte våningen i ett funkishus ett hemmuseum. I konsthemmet ordnas också konserter, diskussionskvällar och queer-guidningar. Du kan besöka hemmet på onsdags- eller söndagseftermiddagar och njuta av hemmets tystnad.

Tystnaden i templen

Tysta platser i stadskärnan finns bland annat i kyrkor, såsom Tempelplatsens kyrka som sprängts in i berget. Kyrkan är emellertid ett så populärt ställe, att ofta bjuder klipporna ovanpå kyrkans tak bättre lugn. På det livliga torget Narinken finns Kampens kapell, som även kallas för Fridens kapell och är också en där plats där du i lugn och ro kan andas ut. Av annan slags tystnad kan du njuta av i baren Ilves, som inte spelar någon musik.

Jussi Hellsten
Show in landscape format
Off

Skogarnas tystnad

Grönområden har ofta en lugnande inverkan, även om ljudvärlden där inte är särskilt tyst. Då du promenerar i Centralparken och andra naturobjekt i Helsingfors får sinnet ro. På Fölisöns promenadrundor eller på spången till Fårholmen är ditt enda sällskap oftast djur och fåglar. Naturparken Nybondas finns på en metroresas avstånd från centrum och här ger de mosstäckta stenarna, de urgamla träden och havslandskapet en påtaglig tystnad.

Tystnaden i rymden

Vad är mer lugnande än rymden? På den högsta kullen i Brunnsparken finns Astronomiska föreningen Ursas observatorium som byggdes 1926. Vid visningar för allmänheten kan du sommartid titta på solen och vinterkvällar på objekt på stjärnhimlen. Inne i tornet är det dunkelt, vid stjärnvisningar nästan mörkt. Visningar ordnas då himlen är klar och temperaturen är högre än -15. Om vädret inte är gynnsamt men rymden intresserar kan du då till Observatorieberget. Arkitekt C. L. Engel och professorn i astronomi W. A. Argelander ritade i samarbete Helsingfors observatorium, som då det färdigställdes 1834 var det modernaste forskningsinstitutet inom sitt område. I byggnaden verkar numera Helsingfors universitetsmuseums astronomicenter för allmänheten. Här kan du i ro studera utställningar som förklarar den hemlighetsfulla rymden.

Tystnaden på en ö

För att komma till den lilla ön Inre Hatten behövs inte ett mirakel: ta på dig badbyxorna och promenera ut i Finska viken. Till skäret som finns söder om Hallonnäsets sydspets leder en väg, som syns endast vid lågt vatten. Ljudlandskapet består av förbikörande motorbåtar, skränande måsar och badare som trotsar det kalla vattnet. På skäret finns gamla inristningar som du kan studera. Vattnet kan börja stiga, så var beredd på att vada tillbaka. Några ord behövs inte, men kanske nog torra stumpor.

Aleksis Kiven patsas Villa Gyllenbergissä.
Show in landscape format
Off

Formskön tystnad


Aleksis Kivi tittar på dig, bedömande men godkännande. Du har stigit in i en konstfastighet som också ansetts vara den vackraste i Finland, dvs. Villa Gyllenberg. Skulpturen som avbildar författarens huvud är massivt. Bak i villan nickar kompositören Jean Sibelius. Havsstrandhemmet som Ane Gyllenberg 1938 lät bygga bjuder besökare på ett urval av finländsk konst av bland annat Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt och Hugo Simberg. 

Hög tystnad

Intill idylliska Trä-Kottby finns Himmelsberget, som är en av de högsta platserna i Helsingfors. Uppe på kullen öppnar sig en fin utsikt ända in mot centrum. Under krigen 1939–1944 fanns här ett tungt luftvärnsbatteri, som de kvarlämnade luftvärnsställningarna fortfarande vittnar om. Numera är Himmelsberget en fridfull bergspark, dit trafikens ljud inte når. Ta med dig en bok, filt, mat och sätt dig ner intill vattenbassängen samt koppla av.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Söker du ett ställe där du får vara i egen ro? I Helsingfors finns många ställen där du kan stilla ner dig, ensam eller tillsammans med andra. Tystnad finns till och med alldeles i stadskärnan. Vi sammanställde en lista på ställen där du kan få njuta av tystnaden.