På en kvart ut i naturen: gående, med tåg, metro och cykel

Biking by the shores
Lead text
Redan en kort tid i naturen har en positiv effekt på både det psykiska och fysiska välmåendet. I den närliggande omgivningen finns många fina platser, som det lönar sig att njuta av. Vi sammanställde våra bästa tips på ställen, som finns på cirka 15 minuters avstånd från stadskärnan.
A pink and blue dusk sky is reflected in a serene Töölönlahti bay, the Helsinki cityscape silhouetted between them. In the foreground, a man sits on a rock between banks of reeds looking out over the lake.
Show in landscape format
Off

Gående: natursevärdheter i stadskärnan 

Tölöviken når du enkelt såväl från Kampen, Berghäll som Tölö. Den är tillräckligt stor och tillräckligt liten – eller just lämplig stor för att ta en promenad runt den. På östra stranden höjer sig Fågelsången som är en park med naturliga träd och i väster finns Hesperiaparkens stora ädellövträd som skapar en skuggig oas. Kring stränderna kan du ställvis njuta av landskap med höga vassruggar.

Kajsaniemiparken är stadens gröna hjärta, hit kommer du med en några minuters promenad. Mer centralt kan du knappast hitta natur. Parken har skapats efter Engels visioner och här kan du njuta av en landskapsträdgård med slingriga stigar, eller upptäcka mer exotisk natur i Botaniska trädgården.

En hemlig pärla bland promenadmålen i centrum är Skatuddens spets. Den småskaliga platsen i stadskärnan är en rofylld avsides plats, dit någon knappast kommer i misstag. Här finns ett smalt men stämningsfullt stycke natur mellan staden och havet. På motsatta stranden ser du Högholmen och de skogbevuxna stränderna på Degerö.  

Nature in Helsinki
Show in landscape format
Off

Med tåg eller buss

Från Sockenbackas och Gjuteriets station är det endast en fem minuters promenad till en av Helsingfors största överraskningar ifråga om natursevärdheter, huvudstadsregionens största vattenfall. Det finns dolt i lilla Strömbergs park. Parkens medelpunkt är en vacker damm, där änderna trivs under sommaren. Vid stranden finns trevliga ställen där du kan sitta i trädens skugga.

Grindbacka och Grinddal finns på drygt fem minuters promenadavstånd från Åggelby järnvägsstation. Karga bergsklippor, stämningsfulla grandungar och promenadstråk vid Vanda å. Då du klättrar upp på bergsklippan som finns bakom badstranden glömmer du lätt att du är i Finlands största stad. Från toppen kan du se långt hur Vanda å flyter.  

Alprosparken i Haga har blivit en av de mest populära parkerna i Helsingfors. Platsen vimlar av folk i synnerhet i mitten av juni, då alprosor på ett åtta hektar stort område blommar upp. Då är parken som från en annan värld, men en promenad här är en trevlig upplevelse också under den övriga sommaren.

An aerial photo of Kulosaari bridge, kalasatama on the right, Kulosaari in the upper corner
Show in landscape format
Off

Metro

Drumsö är en riktig skattkammare. Efter en fem minuters metroresa finns förtjusande strandnatur i många riktningar. Utmärkta skogsvandringsplatser är bl.a. Kvarnberget med sitt fågeltorn mitt på ön, Västerfjärdsnäset som gömmer en jättegryta eller Mörtnäs-Hallonäs i sydspetsen. Härifrån kan du vid lågt vatten promenera till ön Inre Hatten. Promenerar du på norra sidan av Drumsö kan du längs broarna gå till Svartholmen och Lövö, vars strandstigar är förtjusande i synnerhet sommarkvällar. 

Katri Valas park i Berghäll mellan Gökgränden och Vilhelmsbergsgränden finns alldeles intill Sörnäs metrostation, men kräver att du avviker några steg från de stora promenadstråken. Parken som finns uppe på en hög backe är en liten och lugn oas mitt i staden. Här och där finns trivsamma vistelseplatser, varifrån du kan beundra den verkligt rikliga blomsterprakten i parken.

Stenudden möts skogsnatur, en herrgård och en levande sommarstugekultur. Platsen är också en av naturpärlorna kring Gammelstadsviken. På kort promenadavstånd från Brändö metrostation kommer först en herrgård med trädgård, sedan urskog och en naturstig, en plattform för att observera fåglar samt en badstrand. Djupare in på udden kan du också se Helsingfors levande sommarstugekultur.

Biking in the city
Show in landscape format
Off

Med cykel och stadscykel

Sandudd är ett parkrikt område i Främre Tölö. På området finns Helsingfors mest kända badstrand Sandstrand eller Hietsu i folkmun. Även om det inte är badväder, så är en cykeltur längs sandstrandsvägen ett utmärkt sätt att njuta av den havsnära stämningen, och här finns också fina picknick-platser.

Ugnsholmen är en liten, vacker och stämningsfull rekreationsholme utanför Brunnsparken. Holmen består av en sydlig och nordlig holme som åtskiljs av ett smalt sund. Vintertid kan du promenera till holmen längs en pontonbro. Holmen lämpar sig bra för fridfullt sittande och gående. Här finns också en lång badstrand. Ugnsholmen är en populär rekreations- och picknick-plats.

Blåbärslandet är en holme öster om Fiskehamnen och är en av Helsingfors mest kända friluftsparker. Platsen har varit ett rekreationsställe för stadsborna sedan 1921, då här grundades en folkpark. Numera är holmen med sina tallmoar och klippor en mångsidig friluftsplats och dess strandklippor hör till de bästa fiskeställena i Helsingfors.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Redan en kort tid i naturen har en positiv effekt på både det psykiska och fysiska välmåendet. I den närliggande omgivningen finns många fina platser, som det lönar sig att njuta av. Vi sammanställde våra bästa tips på ställen, som finns på cirka 15 minuters avstånd från stadskärnan.