36 anledningar till att älska Helsingfors

On the right a small group of people are chilling outside of the Lonna sauna on Lonna island, a few trees at the back of the building, and the shoreline stretching into the distance to the left of the photo.

1. För att du kan förlora dig en stund i Helsingfors.

Vid Sörnäskurvan är alla på väg någonstans. Gatorna är fulla av upptagna människor som skyndar sig för att hinna med spårvagnen, som beger sig in i en butik för att köpa öl till kvällen, som tar en snabb lunch på en pizzeria och köper livsmedel i lokala marknadsstånd.

I Sörnäs hörs gnissel från spårvagnar, människor som skriker till varandra över marknaden för att få varandras uppmärksamhet, rockmusik som spelas på pubarnas solindränkta uteserveringar och gamla vänner som råkar på varandra. Vid Kurvan får man möjligheten att vara anonym bara för en kort stund. Det är ett område som ligger mellan den östra och den västra delen av staden, i ett slags ingenmansland. Sörnäs är en stadsdel i Helsingfors som är lite speciell, där ingen lägger märke till eller dömer dig. (E. T.)

2. För att i Helsingfors finns den mest filmiska bron.

Vägen som leder upp till bron på Blåbärslandet passerar de nybyggda gatorna i Fiskehamnen. Brons riktiga namn är ”Tiikerihai”, ”Tigerhajen”. Men trots namnet finns det ingenting farligt med bron. Bron gungar under fötterna när man korsar den, men det är allt. Och den erbjuder den mest fantastiska utsikt över Helsingfors stadslandskap, hela vägen från havet till klipporna. När man står på bron vid solnedgången känns det som att man är med i en scen i en romantisk film. Bron leder dig till skogsstigarna och Blåbärslandets havsvikar, som blickar över Brändö och Kronberget i öster.

Där är stranden full med stenar som du kan ta upp och undersöka, stoppa i fickan och ta med dig eller kasta tillbaka i havet för att släppa ut din ilska. På kvällen, när djurparken Högholmens djurgård på Högholmen stänger och besökarna går fylls havsvikarna på Blåbärslandet med unga som ibland kan ryckas med lite för mycket av det romantiska! (E.T.)

3. För att du kan känna havet i Helsingfors även när du inte kan se det. 

Havet är överallt i Helsingfors. Även när du inte kan se det kan du känna dess närvaro.

Two women swimming in Katajanokka bay on a sunny summer's day, stop to throw peace signs at the camera.
Show in landscape format
Off

4. För att på Granholmen bor det tre får: två får: två bruna och ett vitt.

Om du någon gång korsar spängerna mellan gamla stan och Fårholmen bör du ta en bild och skicka den till någon som inte bor i Helsingfors. Det ger en enorm tillfredsställelse att belysa det faktum att vi har tillgång till en så fantastisk natur bara några kilometer från centrala Helsingfors. Men sluta inte gå när du har kommit till slutet på spängerna: gå genom Fårholmen och vidare till Granholmen (se bara till att vara tyst så att du inte stör fåglarna!)

På Fårholmen bor det tre får: två bruna och ett vitt. Det är inte många som känner till dem, men de är i alla fall här. De är inte i en inhägnad utan kan röra sig fritt på ön från början av juni fram till september. Och deras ull är underbar att känna på.

Klappa dem... om de låter dig göra det! (E.M.)

5. För att lokala Helsingforsbor stannar vid trafikljusen.

Över hela världen springer människor över vägen vid trafikljus oavsett om de har bråttom eller inte. Men inte Helsingforsborna. De väntar tills det slår om till grönt. Särskild om det står ett barn och väntar vid trafikljusen. De vill inte lära barn dåliga vanor – och så småningom växer dessa barn upp till vuxna som väntar vid trafikljusen för att föregå med gott exempel de också.

6. För att Helsingfors är fullt av fantastiska dejtingställen.

Det finns en liten restaurang kallad Shelter på Skatudden, dold vid Kanalkajen. Det skumma, gulaktiga ljuset i den grottliknande baren är mycket smickrande, så det är ett bra ställe att gå till om du vill imponera. Deras meny är underbar, det går inte att välja fel. Och atmosfären är intim. Shelter är den typ av ställe där du öppnar dig och avslöjar alla sorters hemligheter. När ni har druckit och ätit tillräckligt kan ni fortsätta dejten med en promenad längs den fina strandlinjen på Skatudden. 

7. För att Helsingfors har en designerbastu som kostade 6 miljoner euro kallad Löyly

A front view of Löyly and its outdoor terrace under an overcast sky.
Show in landscape format
Off

8. För att Gårdsbacka köpcentrum ligger i Helsingfors.

Östra Helsingfors är den mest intressanta delen av staden, i synnerhet Gårdsbacka. Du tar dig hit på 15 minuter från Helsingfors centrum med tunnelbanan, vilket innebär att du kan tillgodose alla dina kulturella, kulinariska och estetiska behov samt ditt partybehov på en och samma dag.

Precis bredvid tunnelbanestationen hittar du Museum of Impossible Forms, ett dekolonialt museum och ett gemensamt vardagsrum för konstnärer och lokalbor från olika sektorer. De använder utrymmet för att umgås, arbeta med gemensamma projekt, arrangera fester och bryta ner maktstrukturerna i samhället.

I samma byggnad hittar du även flera syrianska och irakiska restauranger, där du kan prova ett spett för 7 euro, en fräsch sallad med hummus, enorma pitabröd, linssoppa och kefir. Det finns till och med några ställen där du kan röka vattenpipa efter middagen.

Du kan också handla skönhetsprodukter i köpcentret, där du för endast några euro får den bästa syrianska Aleppo-tvålen som du kan tvätta ansiktet (och i nödfall, håret) med. En tvål räcker i ett år. (K. H.)

9. För att du kan gå på bio ensam i Helsingfors.

Människor kan delas in i två grupper, de som frågar ”Vad såg du?” efter att du varit på bio och de som frågar ”Vem gick du med?”. För den första gruppen är bio ett ställe man går till för att titta på en film. För den andra gruppen är det en plats att umgås på.

I Helsingfors är det lätt att tillhöra den första gruppen. Att gå på bio eller en filmfestival ensam känns i själva verket som något av det tryggaste man kan göra i staden. Biograferna i Helsingfors är den perfekta platsen för att dela en spännande upplevelse med totala främlingar. (I-S.H.)

10. För att biblioteken i Helsingfors är de finaste i världen.

Helsingfors universitets bibliotek i Kajsaniemi är en bra påminnelse om att nya byggnader kan fungera riktigt bra. Det enda problemet är att det är så populärt att det alltid är fullt av studenter.

Det är därför jag hellre går till Finska Litteratursällskapets bibliotek, tar i allt jag har för att öppna de tunga entrédörrarna, beundrar den grandiosa byggnaden och slår mig ner för att arbeta. I det biblioteket kan man känna hur underbara bibliotekarierna är, känna doften av kunskap i böckerna och njuta av det faktum att det bara är två eller tre andra besökare här. Det är en väl bevarad hemlighet.

Nationalbiblioteket är det lite mer folk, men det är gratis entré och interiören är otroligt vacker. Och så har vi förstås det fantastiska Ode som blev klart förra året. (O.O)

Keskustakirjasto Oodin kolmannen kerroksen lukusali
Show in landscape format
Off

11. För att lokalborna i Helsingfors har sina egna blåbärsdealers.

I slutet av sommaren fylls Instagramkontona i Helsingfors med bilder på blåbär. Något senare är de fulla med svampbilder. Om du är sugen behöver du bara bege dig en och en halv timme från centrum för att plocka färska blåbär, lingon och kantareller.

Men varför ge dig in i skogen när du kan gå på bio eller ut och ta ett glas vin?

Om du inte är någon skogsmulle behöver du inte vara det. Men om du ändå älskar färska blåbär bör du lära känna den som det är bäst att köpa blåbär av. Be lokalborna om tips och håll tummarna för att de är villiga att dela med sig av kontaktuppgifterna till sina bästa dealers med dig!

12. För att du kan gå vart som helst i Helsingfors utan att byta skor.

Helsingforsborna klär sig elegant och praktiskt. Och finska fester är ljusår ifrån formella tillställningar som folk bara går till för att se bra ut och posera. Helsingfors är en stad där du kan gå från jobbet till en fest utan att byta skor.

13. För att man står på höger sida i rulltrappan i Helsingfors.

Varje stad har sina egna oskrivna regler för vilken sida du ska stå på i rulltrappan. I Helsingfors står du till höger.

Men det händer att någon står till vänster. Det känns fel: antingen har de precis kommit hit, är turister eller har kommit till Helsingfors från landsbygden. Och så fort det händer blir alla andra irriterade över att någon vågar stå på fel sida! Du måste lämna plats för dem som har bråttom!

Att du känner till den regeln är ett sant tecken på att du är Helsingforsbo. Den dagen då en ny invånare i Helsingfors lär sig att stå på höger sida i rulltrappan är den dag då hen äntligen hör hemma här.

14. För att Harriet Aryenda ger de bästa skönhetstipsen.

Det finns många olika sorters butiker på Tavastvägen, men jag måste rekommendera The Natural Beauty Shop. Här hittar du inhemska, naturliga och hemmagjorda hår- och hudvårdsprodukter. Vissa av produkterna är för afrohår och det finns alla möjliga produkter även för andra hårtyper. De säljer kultprodukter från varumärken som Shea Moisture och Kinky Curl, liksom textilier importerade från många olika länder i Afrika. När du är här bör du prata med Harriet Aryenda, som alltid har bra tips på hud- och hårvård.

En rekommendation: rose-lime-oljan kommer att få folk att vända sig om och ge dig massor av komplimanger. När jag nyligen använde den kom en kvinna fram till mig och sa att jag doftade fantastiskt och undrade om jag använde parfym från Dior! (K.H.)

15. För att fantastiskt gin tillverkas i Helsingfors.

Några kvarter in i Sörnäs, i det gamla slakthuset, hittar man en ginfabrik och en cocktailbar kallad Tislaamo. Platsen är lika elegant som en flaska Helsinki Dry Gin och de serverar gin som tillverkas på plats. På fredagar kan du lära dig om ginproduktion här, men den vackraste platsen är baren på övervåningen. Här finns det de som fördriver tiden genom att dricka cocktails, som Abattoir Negroni och Champagne Collins. (E.T.)

Tislaamo - Distillery Bar
Show in landscape format
Off

16. För att du kan råka på den före detta presidenten med sina nordiska gåstavar.

Tarja Halonen, Finlands första kvinnliga president, tycker om att ta en morgonpromenad med sina nordiska gåstavar i Hagnäs. Du kan också få syn på henne bakom dig i kön i matbutiken. Lokalborna gör inget väsen när de ser henne. När allt kommer omkring är hon från Berghäll: hon föddes här och har bott här nästan hela sitt liv.

Den nuvarande presidenten Sauli Niinistö kan man råka på när han spelar ishockey på en av ishockeyrinkarna i staden. När han överraskande gick med i Kottbys Monday ice hockey team bytte de namn till Käpylä’s Monday Presidential Ice Hockey Association./// Så går ryktet...

17. För att Bar Molotow ligger i Helsingfors.

Jag vet att det känns som att man bör utforska staden och aldrig besöka samma bar mer än en gång, men Bar Molotow på Vasagatan är så trevlig att man bara måste komma tillbaka. Många barer har för skarp belysning, men på Molotow är det alltid halvmörkt. På baren spelas det postpunk och nostalgiska popklassiker och musiken är tillräckligt låg för att man ska kunna samtala.

Det är en välbesökt bar, men man ger utrymme åt varandra. Bartendern mäter inte upp vinet i centiliter, utan häller bara upp det. Och ibland häller han upp lite för mycket! Molotow är det perfekta stället att sitta och titta på hur världen passerar förbi, i synnerhet på kvällarna när det är fullt med folk, men man kan sitta i lugn och ro. Molotow har inte förstörts av att musikern Paperi T kallade det för Helsingfors bästa bar i en av sina dikter. Kanske för att han har rätt. (I-S. H.)

18. För att i Helsingfors är naturen alltid bara ett kort promenad bort.

Helsingfors är fullt av hänförande naturslingor som hjälper dig att glömma varför du är stressad och återställer ditt inre lugn. Gammelstadsfjärden ligger bara ett stenkast från stadens centrum och är det perfekta stället för en söndagspromenad.

För att ta dig hit går du igenom tunnelbanestationen Fiskehamnen och fortsätter längs Arabiastranden. Följ träspången och stanna längs vägen och ta in omgivningarna och njut av lugnet. Klättra upp i fågeltornen och fråga lokala fågelskådare vilka arter du ska hålla utkik efter. Fortsätt gå mot Viks arboretum, där träden kommer från Japan, Sibirien och Nordamerika.

Turen bör avslutas vid vattenbrynet i västra Hertonäs naturreservat. Du kan promenera längs stranden och äta en läcker hamburgare på Treffi Pub bredvid tunnelbanestationen innan du beger dig tillbaka till centrum. (E.T.)

Ihmisiä Lammasaaressa
Show in landscape format
Off

19. För att Helsingfors ibland kan kännas som en touch av lyx.

Okej, jag erkänner, ibland vill jag bara känna att jag lever ett liv i lyx i centrala Rom. Som tur är kan jag göra precis det i centrala Helsingfors. 

20. För att du kan få en drink i en svit i Georgsgatans simhall.

Georgsgatans simhall är öppen på olika dagar för män och kvinnor och du kan bada naken här. På andra våningen finns det en ångbastu och en träbastu som är en av de största i Finland. Efter badet kan du beställa snacks, drinkar eller champagne i Cafe Yrjö. Om du går hit med en vän bör du boka Marski-sviten (Marskin sviitti), som har en stor bild av Mannerheim på väggen. Här får du höra det bästa skvallret!

Det finns bara en hållhake med Georgsgatans simhall: det är inte öppet på sommaren. Då migrerar stammisarna på Georgsgatan till Simstadion.

21. För att i Helsingfors kan du dra barnen till förskolan i en pulka.

Pulkkamäessä Kaivopuistossa
Show in landscape format
Off

21. För att stadscyklarna är en del av vardagslivet.

Det kommer att finnas 4600 stadscyklar och 347 cykelstationer i Helsingfors. Det bästa är att cyklarna inte bara är till för turister när de ska på sightseeing i staden. Lokalborna använder dem varje dag för att ta sig till jobbet, till föreläsningar och till barer. Cyklarna är lätta men stadiga och har korgar för shopping. Ibland ser man till och med en liten hund som sitter i korgen!

När man lånar en stadscykel och cyklar runt i staden inser man hur kompakt Helsingfors faktiskt är. Du kan använda cyklarna för att utforska vilket område du vill. När det är bra väder kan du till och med cykla ända till Esbo.

23. För att ingen vet var Tarja Halonens park ligger.

Den före detta presidenten Tarja Halonen, en förkämpe för jämställdhet, Finlands version av Obama och de liberala demokraternas superstjärna bad om att en lekplats i Berghäll skulle byggas till hennes ära istället för en staty. Hur gick det?

Inte bra alls, förstås. Lekplatsen blev aldrig verklighet. Halonen fick en park bredvid Helsingfors stadsteater. Det som särskiljer parken från alla andra parker i staden är att ingen i Helsingfors vet var den ligger. Det finns ingenting i hela parken som kopplar den till Halonen!

Men kanske kommer lokalborna att njuta av den i sommar… (O.O.)

24. För att man faktiskt kan jobba på våra bibliotek.

Tölö bibliotek har ett enormt läsrum som är fullt av ljus och har en vacker grön utsikt utanför fönstret. Det finns massor av arbetsplatser där inne, och även en bra internetuppkoppling. Biblioteket är lika populärt bland studenter i joggingbyxor och äldre lokalbor som bara är här för att läsa morgontidningen.

Det är så vanligt att sitta och jobba på kaféer att man ofta glömmer bort hur fantastiska arbetsplatser biblioteken i Helsingfors är.

Helsingfors bibliotek ska främja en hårt arbetande atmosfär. Ingen måste göra någonting på biblioteken, men man kan verkligen känna allt det viktiga arbete som utförs där. (I-S.H.)

25. För att det finns en riktig bokhandel i Helsingfors.

Nide på Fredriksgatan är en oberoende bokhandel som inte underskattar sina kunder. Här hittar man alla tidningar, moderna böcker och gamla klassiker man kan önska sig. De har också gott om böcker på engelska. Om du känner dig nervös inför att be om hjälp eller rekommendationer kan du vara säker på att personalen alltid är kunnig, lugn och hjälpsam. De anordnar också litterära evenemang för allmänheten som alla är välkomna på. (K.H.)

Nide kirjakauppa
Show in landscape format
Off

26. För att kundservicen i Helsingfors låter människor vara ifred.

När man går in i en klädbutik måste man i vanliga fall prata med kassapersonalen om fina färger eller vädret medan man väntar på att varorna packas ner. Man går till en restaurang och hoppas att ingen kommer och avbryter måltiden för att fråga hur det smakar. Det är irriterande, eller hur?

Lyckligtvis är Helsingfors barer fortfarande fulla av servitörer som har lärt sig att lämna dig ifred.

Helsingfors är en europeisk stad i hjärtat, men är fortfarande ganska nära Ryssland. Allt du behöver säga är ”en öl, tack” och inget mer. 

Inget bullshit, tack. (O.O.)

27. För att du hittar postmoderna överraskningar i Lillhoplax.

Postmodernism är en konstnärlig och filosofisk stil som du ser mycket av i Helsingfors. Staden kanske inte direkt är känd för sin våghalsiga arkitektur, men om du tittar på Lillhoplax kan du se själv. Där hittar du böjda byggnader, runda balkonger, hål i väggarna och massor av pastellfärger.

Och naturligtvis finns Terrasshuset, en pyramidformad byggnad som blev färdig 1994. Nästan alla lägenheter i Terrasshuset har en egen, privat terrass. På väggen på utsidan är det en bild av en katt och i mitten av byggnaden en krokig port som är något alldeles speciellt.

Lillhoplax strand är också ett perfekt joggingområde. (E.M.)

28. För att när du läser en dikt högt på en scen får du en stor applåd.

De senaste åren har poesiscenen i Helsingfors blomstrat. Varje månad anordnas det flera evenemang som lokala poeter kan delta i, exempelvis: Tenho Restobars poetry slam, då poeter tävlar och Mascot Bars Poetry Jam-klubb, som är mer avslappnad. Båda klubbarna är i Berghäll. Och på Runebergsgatan i Tölö finns även Vastarannan Kiiskis Open Mic, ett evenemang som hålls varje månad då vem som helst som vill läsa upp sin dikt får möjlighet att göra det.

Att bli nervös för att gå upp på scen är en del av ritualen. Men oroa dig inte, för att du får applåder för ditt mod. Även om dina händer darrar när du läser upp din dikt högt är allt som betyder något att du vill dela ditt verk med andra. (E.M.)

29. För att du kan fly kylan genom ett besök i Vinterträdgården.

Vinterträdgården och Kajsaniemi botaniska trädgård har blivit mycket populära de senaste åren; de syns mycket på Instagram för att de helt enkelt är så eleganta.

Men även om de är populära är båda trädgårdarna vanligtvis väldigt tysta. Det bästa med Helsingfors är att du kan hitta lugnet på de mest populära ställen.

Du kan ha en picknick i Vinterträdgården. Det känns lite som att vara i ett viktorianskt sanatorium på 1800-talet. (I-S.H.)

Interior of Kaisaniemi Botanic Garden's conservatory, where the sun shines through the windows into an area surrounded by a variety of large and verdant green foliage. In the distance and at the center of the photo, two people are looking closely at a vanilla plant.
Show in landscape format
Off

30. Man ger varandra utrymme på spårvagnshållplatserna.

Helsingforsborna behöver eget utrymme. Även på spårvagnshållplasten. I Helsingfors är det helt normalt att 10 personer väntar på spårvagnen 50 meter ifrån varandra och tar upp två och en halv meter av plattformen.

Vad händer om det regnar? Då bryter helvetet löst. Då står alla tio under hållplatsens minimala tak. Din handväska nuddar någon annans kappa och det spelar ingen roll. Du måste bara acceptera det och fortsätta som vanligt. (E.M.)

31. För att Havshagen ligger i Helsingfors.

I hjärtat av Hagnäs, i hörnet av Cirkelhuset och Rytmi, ligger Havshagen. Havshagen är fullt av kontor från 1970-talet. Det är ett mörkt, tätbebyggt område med en fantastisk havsutsikt.

Det är finskt och det är väldigt ofinskt. Det är den typ av ställe som symboliserar det människor från landsbygden hatar med stadslivet, och det är därför som Helsingforsborna bör vara så stolta över det. Dessutom ligger Restaurang Sir Oliver mitt i Havshagen, och de har öppet fram till 3.00. Där spelas det punkmusik och man kan sjunga karaoke, så Havshagen har definitivt allt du kan önska. (O.O.)

32. För att du inte behöver springa för att hinna med spårvagnen.

Det är ett mantra som upprepas av varje generation: det är ingen mening med att springa efter män eller spårvagnar, för det kommer alltid en ny om fem minuter.

Det är alltid en bra idé att gå långsamt till spårvagnen. Det gör alla. Oavsett vad du ska göra idag är det ingen brådska. Nästa spårvagn kommer snart.

33. För att du kan titta på fartygen uppe från observatoriet.

Om det finns en ”finskhet” är det följande: en barndom som tillbringas på kryssningar till Sverige och med att drömma om nästa båtresa.

Det finns inget bättre ställe att dra sig tillbaka från vardagen och bli ett med sina tankar än på strandvägen vid Brunnsparken. Om du har tur ser du en massa båtar som beger sig ut i den stora världen i horisonten. Och om du tröttnar på havet kan du ta dig upp till Observatoriet för en närmare titt. Där hittar du den bästa utsikten över Helsingfors. Du har utsikt över Högholmen, Skatudden och Ugnsholmen.

Kanske hittar du även dig själv.

An early morning view of the old Helsinki ‘Kaivopuisto’ observatory
Show in landscape format
Off

34. För att om du ser en kö går den garanterat till en festival.

Helsingfors är inte stort nog för att lida av trafikproblem: trafikstockningar mäts i antal minuter. Men ibland ser du en kö. Och den leder nästan alltid till en festival eller ett evenemang.

35. För att du får tillbaka din plånbok i Helsingfors.

Helsingfors bygger på tillit. Här kan du promenera hem från restaurangerna. Borttappade plånböcker hamnar på hittegods. Barnen kan gå till skolan själva. Människor lånar ut parkeringspengar till främlingar. Och om en Helsingforsbo hittar ett brev som någon har tappat på marken lägger de det i en brevlåda.

Det har till och med bevisats. Helsingfors solidaritet testades 2014–2015 när kuvert fulla med kontanter tappades på marken. Helsingforsbor hittade dem och la dem i brevlådor så ofta att de som genomförde undersökningen var förbluffade.

36. För att Tölöviken är som en sjö mitt i Helsingfors.

Tölöviken ligger i mitten av Helsingfors och du kan se alla sorters fåglar här. Löpare, turister, par på sin första dejt, människor på väg till jobbet och på söndagspromenad går runt viken. Här kan man hyra en roddbåt eller en wakeboard och tre av Helsingfors bästa kaféer ligger längs vattnet.

Men det bästa med Tölöviken är hur rofyllt det känns.

Skribenter: Erkka Mykkänen, Iida-Sofia Hirvonen, Oskari Onninen, Veera Luoma-aho, Koko Hubara, Eeva Taimisto. En del texter är även omarbetade från Marjaana Toiminens och Anna Moilanens Helsinki-stories.

Show image on the left
Off
Card list
Find more activities in Helsinki here
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Det här är orsakerna till att vi älskar Helsingfors, nu och för alltid.