Sommar
Vad äta: Gröna sallader, fisk och fisksoppa med säsongens grönsaker, grillmat, bäriga efterrätter, grönsaker och vegetabilier som råd, nypotatis och sill.
Säsongaktuellt: Nypotatis, nykål, ärter, sommarlök, sommarmorot, blomkål, bladsallad, örter såsom mynta och dill, gräslök, jordgubba, brännässla. På sensommaren svarta och röda vinbär, krusbär, blåbär, hjortron, körsbär, kantarell, soppar, abborre, vandringssik, flundra, gädda, brännässla. Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).
Var äta: Bär och svamp hittar du bäst på torg och stora matbutiker eller plocka dem själv med någon som känner till bra ställen. Modern vegetarisk mat med färggranna grönsakssallader bjuds exempelvis på restaurang Green Hippo. Restaurang Grön använder rikligt med säsongens råvaror, såsom vilda grönsaker.
Höst
Vad äta: Vilt- och svamprätter, bärpiroger, kräftor, färskt renkött.
Säsongaktuellt: Kantarell, kål och rotsaker (svartrot, rödbeta, kålrot, rova), pumpa, korn, svarta bönor, blomkål, svamp, majs, fenkol, spenat, sallader, frukt (äpple, päron, plommon, krikon, bär-aronia), bär (lingon, tranbär, hjortron). Då jaktsäsongen börjar älg, rådjur, and och hjort. Av fiskar flundra, vildsvin, mört, siklöja, gös, abborre och strömming. Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).
Var äta: Bäst hittar du höstens läckerheter, såsom kött och fisk på torgen och i saluhallarna. Ät kräftor i en havsnära, skärgårdsrestaurang med klassisk stämning utanför Helsingfors, såsom restaurang Särkänlinna och NJK.
Vintern
Vad äta: Mättande soppor, kött- och kycklinggryta, ugnsrotsaker, blinier.
Säsongaktuellt: Rotsaker (jordärtskocka, rova, morot, kålrot, rotselleri), kikärter och bönor, citrusfrukter från södern (apelsin, mandarin, blodapelsin), nötter, sesam- och solrosfrön, russin och torkade plommon, korn, bovete, gös, abborre, siklöja, lake
Var äta: Under vintern finns grönsaker och torkade frukter i välförsedda matbutiker. Smaka på en vintrig fisksoppa i Gamla saluhallen eller Hagnäs saluhall. I Funkisrestaurangen Elite kan du äta god laxsoppa.
Våren
Vad äta: Rabarberpirog, sparris, sallader, vårgrönsaker.
Säsongaktuellt: Vitlök, rabarber, stenmurkla, champinjon, brännässla, tidig kål, nötter, purjo, zucchini, ärtskott, speltvete, hirs, bovete, gädda, braxen, strömming, abborre, mört
Var äta: Vårens jungfruskörd köper du säkrast på torget. Köp en lunch direkt från de båtar som parkerats vid Salutorget, och som säljer exempelvis strömmingsbiffar. Om din budget tillåter det kan du njuta av säsongens första sparris i den klassiska restaurangen Savoy.
Källor: Satokausikalenteri (Skördekalendern), Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)