Guide: Så här åter du säsongens mat i Helsingfors

A sales person at a market stall in Hakaniemi's temporary Market Hall can just be seen behind huge piles of vegetables along the whole stall front. Shelves of dried and preserved products stand behind her.
Lead text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du under ditt besök i Helsingfors vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.
On the right a youn man sells new potatoes from the back of his boat to and older gentleman standing on the edge of helsinki Harbour. Helsinki Market Square's orange stall canopies can be seen in the background.
Show in landscape format
Off

Sommar

Vad äta: Gröna sallader, fisk och fisksoppa med säsongens grönsaker, grillmat, bäriga efterrätter, grönsaker och vegetabilier som råd, nypotatis och sill.

Säsongaktuellt: Nypotatis, nykål, ärter, sommarlök, sommarmorot, blomkål, bladsallad, örter såsom mynta och dill, gräslök, jordgubba, brännässla. På sensommaren svarta och röda vinbär, krusbär, blåbär, hjortron, körsbär, kantarell, soppar, abborre, vandringssik, flundra, gädda, brännässla. Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).

Var äta: Bär och svamp hittar du bäst på torg och stora matbutiker eller plocka dem själv med någon som känner till bra ställen. Modern vegetarisk mat med färggranna grönsakssallader bjuds exempelvis på restaurang Silvoplee. Restaurang Grön använder rikligt med säsongens råvaror, såsom vilda grönsaker. 

A large pile of bright red crayfish sit on a plate that has been placed in the centre of a white table that also has candles and lemons placed upon it. Hands can be seen reaching for the crayfish.
Show in landscape format
Off

Höst

Vad äta: Vilt- och svamprätter, bärpiroger, kräftor, färskt renkött.

Säsongaktuellt: Kantarell, kål och rotsaker (svartrot, rödbeta, kålrot, rova), pumpa, korn, svarta bönor, blomkål, svamp, majs, fenkol, spenat, sallader, frukt (äpple, päron, plommon, krikon, bär-aronia), bär (lingon, tranbär, hjortron). Då jaktsäsongen börjar älg, rådjur, and och hjort. Av fiskar flundra, vildsvin, mört, siklöja, gös, abborre och strömming. Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).

Var äta: Bäst hittar du höstens läckerheter, såsom kött och fisk på torgen och i saluhallarna. Ät kräftor i en havsnära, skärgårdsrestaurang med klassisk stämning utanför Helsingfors, såsom restaurang Särkänlinna och NJK

A view from above, one man is standing behind a counter full of different raw and cooked meats waiting for customers, while the other two are cleaning and preparing more products.
Show in landscape format
Off

Vintern

Vad äta: Mättande soppor, kött- och kycklinggryta, ugnsrotsaker, blinier.

Säsongaktuellt: Rotsaker (jordärtskocka, rova, morot, kålrot, rotselleri), kikärter och bönor, citrusfrukter från södern (apelsin, mandarin, blodapelsin), nötter, sesam- och solrosfrön, russin och torkade plommon, korn, bovete, gös, abborre, siklöja, lake

Var äta: Under vintern finns grönsaker och torkade frukter i välförsedda matbutiker. Smaka på en vintrig fisksoppa i Gamla saluhallen eller Hagnäs saluhall. I Funkisrestaurangen Elite kan du äta god laxsoppa. 

Close up looking down at a hand holding a wicker basket containing a variety of wild herbs.
Show in landscape format
Off

Våren

Vad äta: Rabarberpirog, sparris, sallader, vårgrönsaker.

Säsongaktuellt: Vitlök, rabarber, stenmurkla, champinjon, brännässla, tidig kål, nötter, purjo, zucchini, ärtskott, speltvete, hirs, bovete, gädda, braxen, strömming, abborre, mört

Var äta: Vårens jungfruskörd köper du säkrast på torget. Köp en lunch direkt från de båtar som parkerats vid Salutorget, och som säljer exempelvis strömmingsbiffar. Om din budget tillåter det kan du njuta av säsongens första sparris i den klassiska restaurangen Savoy.

Källor: Satokausikalenteri (Skördekalendern), Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du under ditt besök i Helsingfors vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.