

Kesä
Mitä syödään: Vihreitä salaatteja, kalaa ja kalakeittoa kauden kasviksilla, grilliruokia, marjaisia jälkiruokia, vihanneksia ja kasviksia raakana, uutta perunaa ja silliä.
Sesongissa: Varhaisperunat, varhaiskaali, herne, kesäsipuli, kesäporkkana, kukkakaali, lehtisalaatit, yrtit kuten minttu ja tilli, ruohosipuli, mansikka, nokkonen. Myöhäiskesällä musta- ja punaherukka, karviainen, mustikka, vadelma, kirsikka, kantarelli, tatit, ahven, vaellussiika, kampela, hauki, nokkonen. Rapukausi alkaa heinäkuun lopussa ja päättyy lokakuun lopussa (täplä- ja jokiravut).
Missä syödään: Marjat ja sienet löydät parhaiten toreilta ja isommista ruokakaupoista tai lähtemällä marjaan tai sieneen paikallisen kanssa. Modernia kasvisruokaa ja värikkäitä kasvissalaatteja löydät esimerkiksi Green Hipposta. Ravintola Grön on tunnettu mm. siitä, että Grön käyttää paljon villeillä ja luonnollisilla raaka-aineilla uudella ja yllättävällä tavalla.

Syksy
Mitä syödään: Riista- ja sieniruokia, marjapiirakkaa, rapuja, tuoretta poronlihaa.
Sesongissa: Kantarelli, kaalit ja juurekset (mustajuuri, punajuuri, lanttu, nauris), kurpitsat, ohra, mustapapu, kukkakaali, sienet, maissi, fenkoli, pinaatit, salaatit, hedelmät (omena, päärynä, luumu, kriikuna, marja-aronia), marjat (puolukka, karpalo, lakka). Metsästyskauden alkaessa hirvi, kauris, sorsa, peura. Kaloista kampela, villisiika, särki, muikku, kuha, ahven ja silakka. Rapukausi alkaa heinäkuun lopussa ja päättyy lokakuun lopussa (täplä- ja jokiravut).
Missä syödään: Parhaiten löydät syksyn kausiherkut, kuten lihan ja kalat, toreilta ja kauppahallista. Syö rapuja merellisessä, klassisessa tunnelmassa Helsingin edustan saariravintoloissa, kuten ravintola Särkänlinnassa ja huvilatyyppinen ravintola NJK.

Talvi
Mitä syödään: Ruokaisia keittoja, liha- ja kanapataa, uunijuureksia, blinejä.
Sesongissa: Juurekset (maa-artisokka, nauris, porkkana, lanttu, juuriselleri), kikherneet ja pavut, etelän sitrushedelmät (appelsiini, mandariini, veriappelsiini), pähkinät, seesamin- ja auringonkukansiemenet, rusinat ja kuivatut luumut, ohra, tattari, kuha, ahven, muikku, made
Missä syödään: Talviaikaan löydät vihanneksia ja kuivattuja hedelmiä hyvin varustetuista ruokakaupoista. Käy talvisella kalakeitolla Vanhassa kauppahallissa tai Hakaniemen kauppahallissa. Funkisravintola Elitessä maistuu esimerkiksi lohikeitto.

Kevät
Mitä syödään: Raparperipiirakkaa, parsaa, salaatteja, kevätvihanneksia.
Sesongissa: Valkosipuli, raparperi, korvasieni, herkkusieni, nokkonen, varhaiskaali, pähkinät, purjo, kesäkurpitsa, herneenversot, speltti, hirssi, tattari, hauki, lahna, silakka, ahven, särki
Missä syödään: Kevään neitsytsatoa ostat varmimmin torilta. Syö lounas suoraan Kauppatorille parkkeeratuista veneistä, joista myydään esimerkiksi silakkapihvejä. Jos budjettisi sallii, nauti kauden ensimmäiset parsat klassisessa Savoy-ravintolassa.
Lähteet: Satokausikalenteri, Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)