Pikaopas: Näin syöt sesongin ruokia Helsingissä

A sales person at a market stall in Hakaniemi's temporary Market Hall can just be seen behind huge piles of vegetables along the whole stall front. Shelves of dried and preserved products stand behind her.
Lead text
Maista vuodenajat lautasella. Jos haluat Helsingin-vierailullasi syödä kauden ruokaa, valitse näistä.
On the right a youn man sells new potatoes from the back of his boat to and older gentleman standing on the edge of helsinki Harbour. Helsinki Market Square's orange stall canopies can be seen in the background.
Show in landscape format
Off

Kesä

Mitä syödään: Vihreitä salaatteja, kalaa ja kalakeittoa kauden kasviksilla, grilliruokia, marjaisia jälkiruokia, vihanneksia ja kasviksia raakana, uutta perunaa ja silliä.

Sesongissa: Varhaisperunat, varhaiskaali, herne, kesäsipuli, kesäporkkana, kukkakaali, lehtisalaatit, yrtit kuten minttu ja tilli, ruohosipuli, mansikka, nokkonen. Myöhäiskesällä musta- ja punaherukka, karviainen, mustikka, vadelma, kirsikka, kantarelli, tatit, ahven, vaellussiika, kampela, hauki, nokkonen. Rapukausi alkaa heinäkuun lopussa ja päättyy lokakuun lopussa (täplä- ja jokiravut).

Missä syödään: Marjat ja sienet löydät parhaiten toreilta ja isommista ruokakaupoista tai lähtemällä marjaan tai sieneen paikallisen kanssa. Modernia kasvisruokaa ja värikkäitä kasvissalaatteja löydät esimerkiksi kasvisravintola Silvopleestä. Ravintola Grön on tunnettu mm. siitä, että Grön käyttää paljon villeillä ja luonnollisilla raaka-aineilla uudella ja yllättävällä tavalla.

A large pile of bright red crayfish sit on a plate that has been placed in the centre of a white table that also has candles and lemons placed upon it. Hands can be seen reaching for the crayfish.
Show in landscape format
Off

Syksy

Mitä syödään: Riista- ja sieniruokia, marjapiirakkaa, rapuja, tuoretta poronlihaa.

Sesongissa: Kantarelli, kaalit ja juurekset (mustajuuri, punajuuri, lanttu, nauris), kurpitsat, ohra, mustapapu, kukkakaali, sienet, maissi, fenkoli, pinaatit, salaatit, hedelmät (omena, päärynä, luumu, kriikuna, marja-aronia), marjat (puolukka, karpalo, lakka). Metsästyskauden alkaessa hirvi, kauris, sorsa, peura. Kaloista kampela, villisiika, särki, muikku, kuha, ahven ja silakka. Rapukausi alkaa heinäkuun lopussa ja päättyy lokakuun lopussa (täplä- ja jokiravut).

Missä syödään: Parhaiten löydät syksyn kausiherkut, kuten lihan ja kalat, toreilta ja kauppahallista. Syö rapuja merellisessä, klassisessa tunnelmassa Helsingin edustan saariravintoloissa, kuten ravintola Särkänlinnassa ja huvilatyyppinen ravintola NJK

A view from above, one man is standing behind a counter full of different raw and cooked meats waiting for customers, while the other two are cleaning and preparing more products.
Show in landscape format
Off

Talvi

Mitä syödään: Ruokaisia keittoja, liha- ja kanapataa, uunijuureksia, blinejä.

Sesongissa: Juurekset (maa-artisokka, nauris, porkkana, lanttu, juuriselleri), kikherneet ja pavut, etelän sitrushedelmät (appelsiini, mandariini, veriappelsiini), pähkinät, seesamin- ja auringonkukansiemenet, rusinat ja kuivatut luumut, ohra, tattari, kuha, ahven, muikku, made

Missä syödään: Talviaikaan löydät vihanneksia ja kuivattuja hedelmiä hyvin varustetuista ruokakaupoista. Käy talvisella kalakeitolla Vanhassa kauppahallissa tai Hakaniemen kauppahallissa. Funkisravintola Elitessä maistuu esimerkiksi lohikeitto.

Close up looking down at a hand holding a wicker basket containing a variety of wild herbs.
Show in landscape format
Off

Kevät

Mitä syödään: Raparperipiirakkaa, parsaa, salaatteja, kevätvihanneksia.

Sesongissa: Valkosipuli, raparperi, korvasieni, herkkusieni, nokkonen, varhaiskaali, pähkinät, purjo, kesäkurpitsa, herneenversot, speltti, hirssi, tattari, hauki, lahna, silakka, ahven, särki

Missä syödään: Kevään neitsytsatoa ostat varmimmin torilta. Syö lounas suoraan Kauppatorille parkkeeratuista veneistä, joista myydään esimerkiksi silakkapihvejä. Jos budjettisi sallii, nauti kauden ensimmäiset parsat klassisessa Savoy-ravintolassa.

Lähteet: Satokausikalenteri, Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Maista vuodenajat lautasella. Jos haluat Helsingin-vierailullasi syödä kauden ruokaa, valitse näistä.