Guide: Ät som de lokala invånarna

Two families are having a picnic, sitting in a green, grassy area surrounded by trees on Mustasaari Island.
Lead text
Då nypotatisen kommer till torgen i Helsingfors är det en stor händelse och att frysa ner blåbär är nästan en medborgarskyldighet.

Under vintermånaderna är solen uppe i Helsingfors endast cirka sex timmar per dag, men också då försöker vi äta säsongens mat. På våren, sommaren och förhösten har vi det bra, för då kan vi sorglöst äta allt vad vi hittar på åkrar och i skogar (eller kanske ändå i butiker och på torg).

Under sommaren är vi i Finland särskilt stolta över våra jordgubbar, vår nypotatis och nykål. Vi tycker att de har mer aromer och smak än utländska produkter. Vi tror att det beror på de långa, ljusa dagarna under vegetationsperioden.

Säsongen för våra mest älskade säsongläckerheter, dvs. nypotatis och nykål räcker endast en månad. Nykålen kommer till butikerna i början av juni, nypotatisen till midsommaren. ”Alla” finländare äter färskpotatis på midsommarfesterna. Potatisen köps på torg och stormarknader.

Andra populära shoppingprodukter är ärter, sommarpotatis, bönor, rotfrukter, svampar, äpplen och bär. Du ser också att de lokala invånarna bär hem stora jordgubbslådor, för det är nästan en medborgarskyldighet att frysa ner jordgubbar och blåbär för vintern.

Portrait orientation. A close up of various vegetables in wicker baskets and bowls on a market stall including Chanterelles, chillis, peas in pods, new potatoes, carrots and more.
Show in landscape format
Off

Under förhösten blir finländarna svamptokiga. Vi jagar kantareller och trattkantareller i de skogar som omger Helsingfors och de finländska sociala medierna fylls med foton över svampskördar.
Då du under sommarsäsongen promenerar i Helsingfors kan du också få se stadsodlingar. I stadens utkanter finns odlingsområden med jordlotter för invånarna. Men visst går det att odla i centrum också: på balkongerna i Helsingfors växer örter, jordgubbar och till och med potatis i små odlingskassar.

I Helsingfors ska alla tider om året särskilt komma ihåg rotsakerna som vi är stolta över. Rotsakerna har två säsonger, säsongen för ny skörd och den sena säsongen. Den nya säsongens rotsaker äter vi råa eller lätt grillade och då sommarsäsongen är över gör vi grytor av dem eller steker dem i ugn. 

Under vintertiden finns i köket utöver inhemska rotsaker också frukt från södern och grönsaker som importeras från Europa. Koldioxidfotspåret för grönsaker och frukter är inte väldigt stort, trots att de transporteras ända till Finland.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Då nypotatisen kommer till torgen i Helsingfors är det en stor händelse och att frysa ner blåbär är nästan en medborgarskyldighet.