Torg

Kaserntorget

På Kaserntorget i Gardesstaden idkas inte torghandel trots namnet. På torget finns Gardeshallen, en tvåvåningsbyggnad, ursprungligen ritad för utställningsbruk av Iikka Martas, där det idag finns bl.a. en dagligvarubutik, postkontor och hamburgerrestaurang. År 2017 avtäcktes ett nationellt minnesmärke över vinterkriget, Ljusbringaren, av skulptör Pekka Kauhanen, som en del av Finland 100-festligheterna. Under torget finns en parkeringshall.

Salutorget

Salutorget, som ligger vid Södra hamnen i ändan av Esplanadparken, är Helsingfors mest internationella och kända torg. I torgstånden säljs traditionella delikatesser men även handarbeten och souvenirer. I de uppvärmda tältcaféerna smakar det gott med en kopp hett kaffe även mitt i den smällkalla vintern. I första veckan i oktober ordnas här även en av Finlands äldsta publikevenemang, den traditionella strömmingsmarknaden som ordnats allt sedan 1700-talet.

Från torget kommer man med färja till Sveaborg året om, och sommartid kan man även bl.a. åka till Högholmens djurpark med färja, följa med på skärgårdskryssning eller ta en havsutflykt till Borgå.

Mitt på Salutorget står Kejsarinnans sten, Helsingfors äldsta offentliga minnesmärke, som restes 1835 till minne av Nikolaj I:s maka kejsarinnan Alexandras första besök i Helsingfors.

I torgets västra ända, invid Esplanadparken, finns fontänen Havis Amanda, av Ville Vallgren (1908), som är en av Helsingfors mest kända statyer.

Sandvikstorget

På Sandvikstorget i ändan av Bulevarden finns ett utomhuslopptorg som speciellt sommartid är en populär handelsplats. Torget har dock öppet hela året med väderförbehåll. Bredvid torget ligger Sandvikens saluhall.