Miki Kuusi
I Helsingfors måste du känna till de bra platserna, och ibland måste du också anstränga dig lite för att komma dit.
Miki Kuusi är VD för teknologiföretaget Wolt och en av grundarna till tillväxtföretagsevenemanget Slush. Kuusi är född i Helsingfors och har också växt upp här. Han har bott bland annat i Sockenbacka, Tölö, Kampen, Kasberget, Berghäll, Rödbergen och nu i Ulrikasborg.
I Miki Kuusis hem fanns en stark matkultur, där man värnade om mormors recept. ”Jag lärde mig att med god mat kan du rädda en dålig dag”, säger han. I Miki Kuusis Helsingfors är stamrestaurangerna och -caféerna viktiga. Dem besöker han dagligen – i allmänhet äter han av dagens måltider högst frukosten hemma.
De bästa restaurangerna i staden har Kuusi provat på flera gånger och dessutom testar han alltid också intressanta nyheter som han läst om i matbloggar. Numera vallfärdar Kuusi till restauranger och caféer också om de finns i andra änden av staden.
”I Helsingfors måste du känna till de bra platserna, och ibland måste du också anstränga dig lite för att komma dit”, säger Kuusi.
Temat på Miki Kuusis lista är ”Helsingfors på ett dygn”. Kuusi är ofta värd för utländska gäster som stannar i Helsingfors endast i 24 timmar. För dem har Kuusi på förhand säkra favoriter, som också är hans egna favoriter.
Hotell Havens frukost är alltid en utmärkt helhet. Stället är härligt, liksom utsikten mot Salutorget. På lördagar är det inte alltid lätt att hitta bra bruncher i Helsingfors. Havens morgonmål är en liten hemlighet, som få känner till – men de som gör det, kommer regelbundet hit.
Om jag har några timmar tid, kan jag föra mina gäster till Noux. På en halv timme kommer du ut mitt i skogen. Vi promenerar, grillar korv över en brasa eller dricker exempelvis lägereldskaffe. Utlänningar tycker alltid att det är verkligt fint och underbart.
Jag älskar Richards (McCormick) och Villes (Relander) restauranger. The Cock är min favoritlunchplats. I något skede fanns det i Helsingfors bara god fine dining eller snabbmat, numera finns det också lediga och bra ställen däremellan. The Cock är en trivsam restaurang med låg tröskel, och här rör sig ungt folk som talar engelska. Även Yes Yes Yes är en bra nyhet.
I Helsingfors vallfärdar jag till de ställen jag gillar. Ett sådant ställe är Regatta, en liten röd stuga vid havsstranden. Under vintern tycker jag ibland att det är svårt i Helsingfors, då solen syns så lite. Om meteorologen lovar solsken brukar jag ordna min arbetsdag så att jag i solsken kan promenera exempelvis till Regatta och tillbaka.
Löyly är ett coolt ställe, basturna snygga och hela stället har fin design. Det bästa jag vet är att bada bastu i Löyly före en middag. Jag går ditt exempelvis mitt på dagen på en knapp kvart. Eftersom jag är företagare tycker jag om att göra saker på en helt annan tid än alla andra. Solen skiner hela dagen hinderfritt över Löyly och här finns en fin utsikt mot det öppna havet. Jag brukar samtidigt ta mig ett dopp i havet, oavsett om det är sommar eller vinter. Kombinationen av varmt och kallt piggar upp mig. Efter bastun kan man äta laxsoppa eller älgköttbullar.
Ibland tar jag metron till Berghäll och äter oförskämt god fårkebab i Döner Harju. Samtidigt kan jag promenera längs Vasagatans bargata från ena änden till andra änden. Det är en liten upplevelse i vardagen.
Kvällstid för jag ofta mina utländska gäster till Tomi Björcks restauranger. Mina favoriter är Gaijin och Farang, men Bronda och Boulevard Social är också bra ställen. De är inte för dyra, de har en bra och ledig stämning och i maten finns alltid en idé och en viss twist. De serverar också rätter som kan delas och som man kan avsmaka tillsammans, vilket gör middagen mer social.
Savoy är min absoluta favorit bland Helsingfors restaurangklassiker. Förr trodde jag stället endast besöktes av fina Helsingforsdamer, men då jag första gången besökte Savoy, började jag gilla stället mycket. Savoy tricksar inte, utan serverar traditionella rätter, såsom Savoys legendariska vorshmack. Savoy är finländskt med stor bokstav. Och vilken utsikt: Domkyrkan, Uspenskijkatedralen, Esplanaden. Om du till Tomi Björcks restauranger går med kompisarna så tar du till Savoy dina föräldrar eller internationella investerare som sällskap.
Kvällstid gillar jag att festa i Berghällstrakten; i Kaiku, Siltanen eller Ääniwalli. Av dessa är Ääniwalli det mest speciella stället. Det är som en nattklubb i Berlin, först köar du på en konstig lagergård och när du kommer in så finns där genuin undergroundstämning och en bra ljusvärld. Ofta då utländska kompisar kommer hit, brukar vi göra en barrunda i Berghäll och sedan fortsätter vi till Ääniwalli.