Raikasta juomavettä vanhoista vesiposteista

A man kneels at water hydrant, pouring water into a bottle, next to a quiet, suburban street on Lauttasaari in summer time. A cyclist passes by towards the right of the photo.
Lead text
Pääkaupunkiseudulla on yli 70 vesipostia, joista ulkoilijat voivat maksutta hakea raikasta hanavettä janoonsa.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ylläpitämät vesipostit ovat monelle helsinkiläisellekin pieni salaisuus. Harva helsinkiläinenkään tietää, että ympäri kaupunkia sijaitsevista vesiposteista tarjoillaan ilmaiseksi raikasta ja puhdasta hanavettä.

Alunperin 1800-luvulla kaupunkikuvaan tulleita vihreitä vesiposteja löytyy muun muassa eri toreilta ja ulkoilualeiden läheisyydestä, juomapullon voi täyttää esimerkiksi Kauppatorilla, Fredrikintorilla, Hakaniementorilla, Hietsussa, Mustikkamaalla tai Suomenlinnassa. 

Vesipostit ovat käytössä huhtikuusta lokakuuhun, niiden tarkat paikat löytyvät HSY:n karttapalvelusta.

Close up of the top of a water hydrant, held up by a green, metal frame, a small and handwritten notice attached. The background is filled by a green hedge.
Show in landscape format
Off

Vesipostien historia pääkaupunkiseudulla ulottuu aina 1800-luvun loppupuolelle. Ennen kuin vesijohdot ylettyivät kiinteistöihin saakka, pihapiireillä oli yhteisiä vedenottopaikkoja. Vesihuollon hiljalleen kehittyessä vesipostit korvasivat helposti saastuvat yhteiskaivot ja mahdollistivat turvallisemman talousveden saannin.

Vaikka vesiposteilla ei nykyisin ole niiden alkuperäisen tarkoituksen mukaista roolia kotitalouksien vedenottopaikkoina, niiden tarina jatkuu. Nykyisin vesipostit palvelevat kaupunkilaisia tarjoamalla raikasta juomavettä ulkoilijoille ja kaupungilla liikkuville.

  • Vesiposteista saa HSY:n raikasta hanavettä, joka on ilmastoystävällinen, lisäaineeton ja taloudellinen vaihtoehto pullovedelle.
  • Pääkaupunkiseudulla veden puhdistuksen ja jakelun tuottama hiilijalanjälki on vain 0,004 grammaa puolta vesilitraa kohden, kun esimerkiksi virvoitusjuoman tuottama hiilijalanjälki on n. 550 grammaa puolta litraa kohden.
  • Hanaveden suosiminen on arjen helppo ympäristöteko, joka vähentää jätteeksi päätyvien muovipakkausten määrää.

    Lähde: Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin seudun ymäristöpalvelut HSY ylläpitää pääkaupunkiseudulla 76 vesipostia, joista ulkoilijat voivat hakea maksutta raikasta hanavettä janoonsa.