Helsingin tunnelmalliset lippakioskit

Lippakioskeja Helsingissä.
Lead text
Helsingin nostalgiset lippakioskit henkivät historiaa mutta niiltä löytää myös aina kaikkea uutta ja kekseliästä. Mikään ei virkistä kesäpäivää paremmin kuin aidon lippakiskan tunnelma!

Helsingin ensimmäiset lippakioskit suunniteltiin kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin johdolla 1920-luvulla, jolloin arkkitehtuurissa oltiin siirtymässä 1920-luvun klassismista funktionalismiin. Taucherin pyöreät betoniset “lankarullakioskit” olivat kaupungin ensimmäisiä funktionaalisia rakennuksia, niitä on jäljellä Kasarmitorilla, Esplanadilla ja Ruskeasuolla.

Taucher luonnosteli 1930-luvun alussa erilaisia kioskityyppejä, joita ei laman takia Helsinkiin rakennettu. Laman taituttua Helsinkiin päätettiin 1937 rakentaa Taucherin suunnittelemia kaarevia lippakioskeja, jotka olivat ensimmäistä kertaa suunniteltu rationaaliseksi työtiloiksi ja joissa tuotteet olivat selkeämmin esillä. Kaarevia kioskeja on Helsingissä jäljellä kolme, Mika Waltarin puistossa Töölössä, Käpylässä ja Kaisaniemenpuistossa.

Helsingille myönnetyt vuoden 1940 olympialaiset vauhdittivat uusien kioskien rakentamista. Olympialaiset siirtyivät toisen maailmansodan takia vuoteen 1952, muutama uusi kioski ehti kuitenkin valmistua, näistä on jäljellä enää Rautatientorin ja Hakaniementorin kioskit. Vuonna 1952 kaupunginhallitus hyväksyi uudenmallisten lippakioskien rakentamisen Helsinkiin, uusi kioskityyppi oli variaatio Gunnar Taucherin kaarevasta kioskista, ainoastaan kaareva etuseinä oli suoristettu kaupunginarkkitehti Hildig Ekelundin allekirjoittamien piirustusten mukaan. 1950-luvulla rakennetuista lippakioskeista tuli Helsingin yleisin kioskimalli, niitä on yhä Helsingissä parikymmentä.

2000-luvulla Helsingin lippakioskit ovat heränneet uudelleen eloon ja ajalle ominaiseen tapaan pitkäjänteisen kioskitoiminnan rinnalle on pulpahdellut erilaisia väliaikaisia ja kausiluontoisia keitaita.

 Way Bakery's canopy kiosk in Karhupuisto where, framed by the kiosk window, the male kiosk attendant is tentatively pouring a glass of rose wine.
Show in landscape format
Off

Sea Horse - Vuorimiehenpuistikko

Ullanlinnan legendaarisen Sea Horse -ravintolan kesäterassi Vuorimiehenpuistikossa on jo vuosia ollut yksi alueen viihtyisimpiä kesäterasseja.
seahorse.fi

Let Me Wine - Karhupuisto

Kallion Karhupuiston suositussa lippakioskissa toimii tänä kesänä alkuviineihin keskittyvä viinibaari Let Me Wine, jota pyörittää samanniminen viinimaahantuoja.
instagram.com/letme.fi

Tenhon lippakioski - Helsinginkatu-Fleminginkatu

Helsinginkadulla sijaitseva Tenho Restobar pyörittää suosittua kesäterassia lippakioskistaan Kallion eläväisessä ytimessä. 
ravintolatenho.fi

Piirakkaleipomo Räty - Pitkäsilta ja Ruskeasuo

Nurmijärveläinen Piirakkaleipomo Räty pyörittää kahta suosittua kioskia, joista löytyy tuoreita ja käsintehtyjä karjalanpiirakoita sekä kukkosia. Pitkänsillan lippakioski sijaitsee aivan Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kupessa ja Ruskeasuon kioski Koroistentiellä. 
facebook.com/piirakkaleipomoraty

Signora Delizia - Tove Janssonin puisto

Katajanokan Tove Janssonin puiston Signora Delizia -kahvilasta ja sen lippakioskista on viime vuosina muodostunut alueen ihanasti sykkivä pieni sydän. Tarjolla on jäätelöä, pientä syötävää, kahvia ja mietoja alkoholijuomia sekä valtava määrä tunnelmaa.
facebook.com/signoradelizia

Ravintola Töölö - Aalto-yliopisto Töölö

Arkadiankadun ja Runeberginkadun kulmassa sijaitsevan Ravintola Töölön poreileva kesäterassi pyörii kunnostetun ja Aalto-yliopisto Töölön remontin yhteydessä hieman sijaintiaan vaihtaneen lippakioskin yhteydessä. Tarjolla on kausittain vaihtuvia tuotteita mansikoista herneisiin ja naattijuureksiin suoraan Töölöntorilta, leipää, makeisia ja jäätelöä sekä tietenkin erilaisia juomia.
ravintola-toolo.fi

Buongiorno - Mika Waltarin puisto

Ravintola Eliten vieressä Mika Waltarin puistossa sijaitsevassa kioskissa toimii tänä kesänä Buongiorno caffen kukkakauppa pyörittämä kukkakioski. 
instagram.com/buongiorno.kahvila

Puukioski Munkkiniemi

Suosittu kesäkahvila Munkkiniemen sydämessä. Puukioski tarjoilee jäätelöä, kahvia, tuoreita leipomoherkkuja sekä kylmiä ja kuumia juomia.
puukioskimunkkiniemi.com

BB Grill - Liisanpuistikko

Tänä kesänä Liisanpuistikon lippakioskilla on uudet yrittäjät. "Kesäistä, yksinkertaista ja hyvää" on heidän viestinsä, ja tätä kannattaa varmasti kokeilla. Kioski löytyy läheltä Tervasaaren siltaa.
instagram.com/bbgrillhelsinki

BB Grill - Eiranpuisto

BB Grillin toinen kioski kesällä 2022 löytyy Tehtaankadun ja Laivurinkadun kulmasta. Konsepti on sama kuin Liisanpuistikossa: kesäistä, yksinkertaista ja hyvää.
instagram.com/bbgrillhelsinki

BB Chill - Johanneksenpuisto

BB-yrittäjillä on kesällä 2022 myös kolmas lippakioski Helsingissä. Ullanlinnan Johanneksenpuistossa sijaitseva kioski tarjoilee nimestä päätellen enemmän chillailua kuin grillailua.
instagram.com/bbchillhelsinki

Esplanadin lankarullakioskit

Esplanadin lankarullakioskit ovat kesäisin kahvilakäytössä. Tarjolla on kahvia, virvokkeita, pientä syötävää ja tietenkin jäätelöä.

Joe & the Juice - Kasarmitori

Kasarmitorin pikkuruisessa lankarullakioskissa nähdään kesällä 2022 Joe & the Juicen tarjontaa: mehuja, pirtelöitä, naposteltavaa, herkkuja ja paljon muuta.
joejuice.com

Käpylän kiska - Käpylänaukio

Käpylän lippakioski on jo muutaman vuoden ajan ollut todellinen kaupunkikulttuurin helmi Käpylässä. Käpylän kiskan tarjontaan kuuluu perinteisten tuotteiden lisäksi vaihtoehtoisempi musiikki ja taide. Kioski on ollut korona-pandemian alkuajoista asti suljettuna - toiveissa on että kesäksi 2022 kioski saataisiin auki.
facebook.com

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin nostalgisilta lippakioskeilta löydät aina kesäisin kaikkea uutta ja kekseliästä. Sekä hyvän tunnelman!