Vuosaari

Vuosaaren Aurinkolahti auringonlaskun aikaan
Finnish

Vuosaarelainen haluaa olla kaupungin ja merellisen luonnontilan välissä, sitä varten tänne on tultu asumaan.

Hanna Weselius
Valokuvaaja ja kirjailija

Vuosaarta voi monesta syystä pitää tulevaisuuden Helsinkinä. Yli 38 000 asukkaallaan se on Helsingin suurin kaupunginosa. Vuosaari oli vuonna 2017 vuoden kaupunginosa Suomessa.

Vuosaareen kuuluu useita alueita, joista eniten asukkaita on Keski-Vuosaaressa, Kallahdessa, Meri-Rastilassa, Rastilassa ja Aurinkolahdessa. Rastilassa ja Vuosaaren keskustassa on metroasemat. 

Alueelta löytyy useita ulkoilupuistoja, merenrantoja ja luonnonsuojelualueita. Vuosaaresta on kesäisin risteily-yhteys saaristoon, muihin itäisiin kaupunginosiin ja kantakaupunkiin Hakaniemenrantaan.

Vuosaarta alettiin rakentaa lähiöksi 60-luvulla. Keski-Vuosaareen syntyi tuolloin kerros- ja rivitalovaltainen alue. Niiden joukossa on myös arkkitehtuuriltaan persoonallisia rakennuksia, kuten terassitalot ja laivataloksi nimetty kerrostalo. Osa rakentamisesta tehtiin hartiapankilla – jopa kerrostaloja nousi ahkerien ei-ammattilaisten voimalla. Kansanliikkeen voimahahmolle Martti Ilveskorvelle on Vuosaaressa omistettu puisto.

Meri-Rastilaa rakennettiin etupäässä 1990-luvulla. Tulevina vuosina se, kuten muutkin alueet tulee kehittymään huomattavasti. Varsinkin Vuosaaren maamerkin ja Suomen korkeimman asuinrakennuksen, 26-kerroksisen Cirruksen lähiympäristö kokee muodonmuutoksen.

Vuosaaren metroaseman lähellä ovat alueen tärkeimmät palvelut. Vuotalo on monipuolinen kulttuurikeskus, ja Vuosaaren urheilutalo liikkujien suosiossa. Varsinkin joukkueurheilulajit kuten jalkapallo ja salibandy ovat voimissaan.

Vuosaaren uusimpia asuinalueita on Aurinkolahti, joka kesäisin on lähes etelämaalainen rantakohde. Rantaviivaa seuraamalla löytyy monia muitakin vuosaarelaisten suosikkipaikkoja, kuten Kallahdestä löytyvä Kallahdenniemi ja Kallvikin niemeä ympäröivät saaret. Alueen metsiin kätkeytyvät muun muassa Rastilan kartano ja Hotelli Rantapuisto, jonne on perustettu uusi musiikkifestivaali Superwood. Ramsinniemestä taas löytyy huvila-alue, josta löytyy muun muassa arkkitehti Alvar Aallon Helsingin olympiavuotta varten rakennuttama paviljonki.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Vuosaarta voi monesta syystä pitää tulevaisuuden Helsinkinä. Yli 38 000 asukkaallaan se on Helsingin suurin kaupunginosa. Alueelta löytyy useita ulkoilupuistoja, merenrantoja ja luonnonsuojelualueita.