Herttoniemi

Herttoniemi
Finnish

Herttoniemi on kuin pieni tunnelmallinen sekä aktiivinen kylä, johon vain sattuu kulkemaan metro, jolla pääsee pääkaupungin keskustaan 12 minuutissa.

Hanne Valtari
Yrittäjä ja Lähiömutsi-blogin pitäjä

Herttoniemi on itäisen Helsingin tunnetuimpia alueita. Kaupunginosaan kuuluvat Länsi-Herttoniemi, Roihuvuori, Herttoniemen teollisuusalue ja Herttoniemenranta. Alueita jakavat suuret autotiet, Itäväylä ja Laajasaloon johtava Linnanrakentajantie. Tulevaisuuden suunnitelmissa väylät muuttuvat kaupunkibulevardeiksi.

Länsi-Herttoniemi on yksi Suomen vanhimmista lähiöistä, jossa näkyvät 50-luvun ihanteet: vehreys,  väljyys ja kodikkuus. Herttoniemeä on joskus kutsuttu arkkitehtien kaupunginosaksi johtuen siitä, että monet aluetta piirtäneet suunnittelijat muuttivat sinne asumaan. 

Rakennuskantaan kuuluu niin rivitaloja ja korkeita tornitaloja kuin vanhempia omakotitalojakin. Herttoniemen kirkko vuodelta 1958 on arkkitehti Osmo Lapon suunnittelema, jonne kirkkotekstiilit suunnitteli Dora Jung. Alueen keskeltä löytyy Eräkävijäntorin ostari.

Herttoniemessä on kaksi metroasemaa: Herttoniemi ja Siilitie.  Jälkimmäinen edustaa alueelle tyypillistä eläinaiheista nimistöä. 

Itäväylän eteläpuolelta löytyy Roihuvuoren lähiö, maamerkkinään vesitorni. Roihuvuoren lähellä on myös Herttoniemen historiallinen kartano, jonka maita Stadin puutarhuri viljelee nykyisin ja josta voi ostaa maatilatuotteita. Designin ystävät suuntaavat Herttoniemen teollisuusalueelle, jossa sijaitsee Marimekon painotalo ja tehtaanmyymälä.

Herttoniemi kehittyy ja kasvaa edelleen. Herttoniemenrannan alue rakennettiIn 1990-lopulla ja 2000-luvun alussa. Viime aikoina Herttoniemen metroaseman ympäristöön on tullut useita suosiota saavuttaneita ravintoloita. Kaupunkikulttuurin rinnalla Herttoniemi vetää kävijöitä luonnonläheisyydellään. Herttoniemen siirtolapuutarhasta löytyy 182 muutaman aarin kokoista palstaa pienine mökkeineen.

Vanhankaupunginlahden suistoalue on osin suojeltu ja otollinen lintujen bongaamiseen. Vanhasta hiihtomäestä eli Majavatien päästä avautuu yksi koko kaupungin komeimmista näköaloista.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Herttoniemi on itäisen Helsingin tunnetuimpia alueita. Sitä on joskus kutsuttu arkkitehtien kaupunginosaksi johtuen siitä, että monet aluetta piirtäneet suunnittelijat muuttivat sinne asumaan.