Itäkeskus

Itäkeskus
Finnish

Kun kävelen Itiksen läpi, mieleen tulee niin paljon kaikkea hyvää. Näen lapsuuden kavereita, entisiä ihastuksia, frendejä… Itis on mun Helsinki.

Luyeye Konssi aka Seksikäs-Suklaa
Koomikko ja artisti

Itäkeskusta kierrellessä voi olla vaikea uskoa, että vielä 60-luvun lopussa siellä laidunsi karjaa ja viljeltiin kaalia. Nykyisin Itäväylän varrella on Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva kauppakeskus Itis ja uusi Easton sekä hyper- ja supermarketteja. Itäkeskus on kasvanut kaupan keskittymäksi 1970-luvulta lähtien. Se oli myös metron alkuperäinen päätepysäkki.

Itäkeskuksen maamerkki on 19-kerroksinen Helmitorni. Arkkitehti Erkki Kairamon suunnittelema tornitalo oli alun perin toimistokäytössä, mutta nyt osa sen kerroksista on muutettu asunnoiksi.

Itäkeskuksen ympäristöstä löytyy monta erilaista maailmaa. Tien toisella puolella on Puotinharju ja vanha ostari Puhos, joka oli valmistuessaan sekin Pohjoismaiden suurin. Nyt Puhoksessa on monien maahanmuuttajataustaisten yrittäjien pitämiä ravintoloita, teehuoneita ja ruokakauppoja, muun muassa monipuolinen etninen Alanya Market.

Puhoksen naapurissa on kulttuurikeskus Stoa. Stoan kanssa samassa korttelissa toimii Matteuksenkirkko, viereisestä Puhoksesta taas löytyy muslimien rukoushuone. Vain muutama askel Stoasta on maanalainen Itäkeskuksen uimahalli.

Puotinharjun rakennukset ovat enimmäkseen 60-luvulla rakennettuja korkeita elementtitaloja. Niiden väleissä on jylhiä kallioita, joilta avautuu näkymiä eri puolille Itä-Helsinkiä.

Itäväylän eteläpuolella sijaitsee Marjaniemi. Omakotitalovaltainen alue tunnetaan merellisyydestään. Kieltolain aikana siellä oli pirtun salakuljetuksen tukikohta, mutta tätä nykyä alueella veneillään ja melotaan kirkkaassa päivänvalossa. Kesällä Marjaniemen uimaranta kerää auringonpalvojia, ja talvella lahdella voi nähdä retkiluistelijoita.

Itäkeskuksen ja Marjaniemen välissä on kuin muistutuma alueen historiasta. Yli 70 vuotta vanha Marjaniemen ryhmäpuutarha eli Marjis on paitsi palstaviljelyn myös erilaisten tapahtumien paikka ja sieltä löytyy myös julkinen sauna.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Itäkeskuksen ympäristöstä löytyy monta erilaista maailmaa, esimerkiksi Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva kauppakeskus sekä monien maahanmuuttajataustaisten yrittäjien pitämiä ravintoloita, teehuoneita ja ruokakauppoja.