Tutustu taiteeseen Helsingissä: 3 tapaa

Lead text
Oletko taiteen ystävä? Helsingistä löydät nähtävää nykytaiteesta klassikoihin.

Jos sinulla on vapaa iltapäivä…

Aloita iltapäiväsi trendikkääksikin kutsutussa Helsinki Contemporaryssä, joka keskittyy nuoremman polven nykytaiteilijoihin. Vaeltele näyttelytilassa kaikessa rauhassa, ennen kuin jatkat matkaa Vanhan kirkkopuiston läpi Galerie Forsblomiin. Tämä ihastuttava galleria esittelee sekä kotimaisten että kansainvälisten taiteilijoiden teoksia, ja on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Nälän iskiessä lounaalle kannattaa suunnata Putte's Bar & Pizzaan. Samalla kun nautit herkullista annosta, voit tutustua esillä olevaan taiteeseen. Ravintolan omistaja Antto Melasniemi on kerännyt vuosien ajan suomalaista nykytaidetta - ja sitä on todellakin esillä ravintolassa. Taiteen peittämiltä seiniltä löydät teoksia mm. Rauha Mäkilältä, Otto Karvoselta, Jouko Lehtolalta, EGSiltä, Sami Lukkariselta ja Klaus Haapaniemeltä.

View of a mostly white walled exhibition space inside Helsinki Contemporary gallery, a brick wall can just be seen to the left next to an open doorway leading to another room in the gallery. Paintings are widely spaced along the walls.
Show in landscape format
Off

Lounaan jälkeen kävele noin 10 minuuttia Baanalle, käyttämättömäksi jääneelle rautatiekuilulle, joka on muutettu kävely- ja pyöräteiksi. Baana on joidenkin Helsingin ydinkeskustan mielenkiintoisimpien graffitien koti. Etsi kävellessäsi OsGemeosin, EGS:in, Bladen ja Mickeyn teokset (vinkkejä etsimiseen saat täältä). Äläkä unohda ottaa kuvaa Love Helsingistä, Janne Siltasen veistoksesta. Piipahda pullakahville Café Javaan, La Torrefazioneen tai Rakastan-kahvilaan, ja jatka matkaasi noin viiden minuutin verran Helsingin Taidehalliin, joka on yksi Helsingin kauneimmista taidemuseoista.

Päivälliselle pääset kävelemällä kymmenisen minuuttia rakastettuun Ravintola Eliteen, joka on ollut suosittu näyttelijöiden, muusikoiden, kirjailijoiden, tanssijoiden ja muiden taiteilijoiden keskuudessa perustamisvuodesta 1932 lähtien. Ihaile seiniltä löytyviä taideteoksia ja aisti paikan ainutlaatuita tunnelmaa samalla kun nautit suussasulavasta annoksestasi.

Jos vietät päivän kaupungissa…

Aloita päiväsi maukkaalla brunssilla Helsinki Design Districtin Green Hippo Cafessa. Lyhyesti sanottuna: heidän Nutella-pannukakkunsa ovat huikeita. 

Aamiaisen jälkeen voit kuljeskella Design Districtillä ja tutustua suomalaiseen muotoiluun. Piipahda taidegallerioissa kuten 
Sinne ja Galleria Bronda - ja muista myös kurkata Papershopiin ja Lokaliin. Tarpeeksi kierreltyäsi käy myös Designmuseossa, jossa opit lisää suomalaisen muotoilun klassikoista sekä uusien suunnittelijoiden työstä. Jos mielesi tekee pikku purtavaa, museossa on ihastuttava kahvila. Ja kun nyt olet alueella, niin tutustu myös Tom of Finlandin jalanjälkiin - hän asui muun muassa osoitteessa Ratakatu 1.

Seuraavaksi kävele kymmenen minuutin matka Kämp Galleriaan, jossa on hyvä valikoima skandinaavista muotoilua ja kansainvälistä muotia. Nauti maukas lounas WaffDaddyssä ja jatka Suomen valokuvataiteen museon K1-galleriaan pohjakerroksessa. 

A grey walled corridor inside the Ateneum art museum stretches to the left of the photo. It is covered by a variety of framed paintings, large and small.
Show in landscape format
Off

Lounaan jälkeen on aika tutustua yhteen Helsingin kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin: Tove Janssoniin. Muumien luoja Tove oli myös taiteilija ja kirjailija. Tutustu hänen lapsuudenaikaiseen kotikatuunsa (Luotsikatu 4) Katajanokalla, ja nauti kesästä viereisessä Tove Janssonin puistossa ennen kuin jatkat kohti Esplanadin puistoa. Pidä silmäsi auki ja koita löytää Toven isän Viktor Janssonin suihkulähde Aallottaria, jonka suuremmalle merenneidolle Tove toimi mallina. Seuraavaksi kävele 15 minuuttia HAM Helsingin taidemuseoon, josta löydät kaksi hänen rakastettua teostaan: freskot Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla. HAM toimii tänä vuonna myös Helsinki Biennaalin toisena päätapahtumapaikkana, joten jatka kotimaisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden teosten pariin.

Jos sinulla on vielä runsaasti energiaa, kävele 15 minuuttia Ateneumiin, Suomen kansallisgalleriaan, jossa Tove opiskeli ja tapasi elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän. Tutustu suomalaisiin taiteilijoihin kuten Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt ja Akseli Gallen-Kallela. Ateneum on suljettu remontin vuoksi ja avautuu uudelleen 14.4.2023.

Kun mielesi tekee päivällistä, kävele 5 minuuttia Ravintola Lasipalatsiin, tyylikkääseen funktionaaliseen maamerkkiin jolla on myös kiehtova historia. Aikoinaan alueella oli venäläisiä kasarmeja, ennen kuin siihen rakennettiin elokuvateatterin, ravitsemusliikkeitä, talvipuutarhan ja liiketiloja käsittävä Lasipalatsi. Voit nautiskella ateriastasi katsellen Mannerheimintietä ja mailleen painuvaa aurinkoa.

Jos viivyt koko viikonlopun...

Herää Hotel St.Georgessa, jossa voit ihailla Tianwua, kiinalaisen nykytaiteilijan Ai Weiwein vaikuttavaa veistosta. Aloita päivä 8 kilometrin juoksulenkillä ja tutustu samalla kymmeneen julkiseen veistokseen kuten Haaksirikkoiset, Rauhanpatsas ja Olo n:o 22. Tästä saat tarkemman kuvauksen reitistäsi.

Kun olet virkistäytynyt, kävele 5 minuuttia Dylan Marmoripihalle ja nauti buffetlounaasta. Ravintola sijaitsee upeassa Rautatalossa, rakennuksessa jonka on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto. Tämän jälkeen suuntaa Esplanadin puistoon ja kokeile mahtuisitko Chérin terassille nauttimaan lasin viiniä.

Amos Rexin portaat näyttelytilaan // Kinon portaat kattoikkunasta
Show in landscape format
Off

Seuraavana päivänä nauti aamiainen ja kävele sen jälkeen 10 minuuttia Kiasmaan ja Oodiin. Nykytaiteen museo Kiasma on yksi Helsingin suosikkinähtävyyksistä ja sen näyttelytiloista sekä kaupasta löytää aina jotakin kiinnostavaa.

Kiasman naapuri Oodi on arkkitehtonisesti häikäisevä rakennus, joka yhdistelee uutta ja perinteisempää muotoilua. Tutustu kirjastoon ja sen kahviloihin tai suuntaa ulos terassille rentoutumaan. Terassilta voit ihailla Töölönlahden näkymiä - löydätkö maisemasta Antti Laitisen upean Armour-veistoksen? Kun olet virkistynyt, jatka matkaasi Mannerheimintien toiselle puolelle Amos Rexiin. Tämä suhteellisen uusi museo esittelee upeissa tiloissaan kaikkea kokeellisesta taiteesta nykytaiteeseen ja modernismiin.

Seuraavaksi voitkin hypätä vaikka kaupunkipyörän satulaan ja pyöräillä kymmenisen minuuttia Itä-Pasilaan, alueelle joka on tunnettu korkeatasoisista muraaleista ja graffiteista. Tutustu katutaiteeseen kaduilla ja alikuluissa, ja piipahda myös Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa, jossa järjestetään kaupunkitaidenäyttelyitä ja työpajoja. Opastettuja kierroksia on myös aina joskus saatavilla.

Puolen tunnin raitiovaunumatka tai 15 minuutin pyöräily palauttaa sinut takaisin keskustaan, jossa voit nauttia illallista vaikkapa Ravintola Savoyssa. Savoyn alkuperäisen sisustuksen ovat suunnitelleet Aino ja Alvar Aalto. Illallisesta voit nauttia auringonlaskua katsellen.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Oletko taiteen ystävä? Helsingistä löydät nähtävää nykytaiteesta klassikoihin.