Helsingin galleriat vievät suomalaisen taiteen sydämeen

Rauha Mäkilä: Ring a Ring o' Roses, 2018, inside Helsinki Contemporary gallery. A completely white space a wide corridor leading to another room on the left.
Lead text
Useat Helsingin vakiintuneista gallerioista toimivat muutaman korttelin päässä toisistaan, aivan kaupungin ydinkeskustassa ja ovat siten ihanteellisia rennolle sunnuntaikävelylle, joka mahdollistaa vaivattoman ja kattavan katsauksen suomalaisen taiteen nykyhetken tilaan.

Helsingin galleriat ovat olleet turvapaikka ja keidas taiteen ystäville koko koronapandemian ajan. Tilanteessa missä suuremmilla museoilla on usein mahdottomia haasteita kävijämäärän rajoittamisessa mielekkään toiminnan suhteen ja niiden on tästä syystä noudatettava hallituksen suosittamia sulkutoimia, yksityisomisteiset galleriat pystyvät jonkin verran paremmin säätelemään vierailijoiden määrää ja pysymään siten avoinna yleisölle myös tiukempien rajoitusten aikana. Jotkut galleriat ovat valinneet pitää ovet auki ainoastaan tilauksesta ja varausten perusteella, jos aukioloa perinteiseen tapaan on pidetty mahdottomana. Tarkista viimeisimmät tiedot gallerioiden omilta verkkosivuilta. 

Inside a minimalist exhibition space with pure white walls and a grey floor, one painting hangs from the wall to the right, another stands on the floor directly opposite the camera.
Show in landscape format
Off

Ykkösketju

Taidesalonki
Taidesalonki on Helsingin vanhin galleria, sillä se on toiminut jo vuodesta 1915. Pääasiassa galleria erikoistuu maalaustaiteeseen, mutta myös muiden kuin näyttelyssä esillä olevien maalausten ja antiikkiesineiden myynti kuulu toimenkuvaan. Galleria esittelee tekijöitä aloittelijoista vakiintuneisiin taiteilijoihin, ja ripustukset vaihtuvat kolmen viikon välein. Galleria on toimintansa aikana kerännyt Katarina ja Leonard Bäcksbackan kokoelman. Se on nimetty perustajiensa mukaan ja koostuu laajasta taiteilijavalikoimasta, joka liittyy olennaisesti tähän uraauurtavaan galleriaan. Kokoelma on sittemmin lahjoitettu Helsingin kaupungille.
Bulevardi 3B 17

Galerie Forsblom
Galerie Forsblom,  helposti Helsingin kansainvälisin galleria, on ollut Helsingin galleriankentän tukipilari 1980-luvulta lähtien. Alunperin gallerian vetovoima perustui etenkin galleristi Kaj Forsblomin kontakteihin, jotka ovat mahdollistaneet näyttelyt sellaisilta A-listan kansainvälisiltä nimiltä kuten Frank Stella ja Julian Schnabel. Forsblom on koonnut vaikuttavan joukon lahjakkuuksia aina suomalaisen taidemaalauksen arvostetun mestarin Rafael Wardin impressionistisista väriräjähdyksistä taidemaalari Jussi Gomanin viimeisimpiin humoristisiin keraamisiin teoksiin. Hyvät yhteydet kansainvälisiin taidemarkkinoihin ja viime vuoteen asti myös sisargalleria Tukholmassa ovat esimerkki siitä, miksi Forsblom on väistämätön portti suomalaisen gallerian näyttämölle – ainakin ulkomaiden suunnalta.
Yrjönkatu 22

Galerie Anhava
Ehkä 00-luvun tärkein Helsingin galleria Anhava keskittyy jälleen pääasiassa maalaustaiteeseen, esittellen vahvaa kattausta vuosituhannen vaihteen lahjakkuuksista, aina  Jukka Korkeilasta Elina Merenmiehen kautta Anna Tuoriin ja Karoliina Hellbergiin. Galleristi Ilona Anhavalla on innokas silmä tietyntyyppiseen maalaustaiteeseen, joka saattaa olla haastavaa, mutta aina lopulta hyvinkin palkitsevaa. Anhavan maalarit ovat ansaitusti Suomen eturivin tekijöitä.
Fredrikinkatu 43

Helsinki Contemporary
Viimeisin merkittävä tulokas Helsingin galleriakentälle, tämä tyylikäs galleria on trendien allonharjalla. Jälleen kerran galleria keskittyy maalaustaiteeseen, mutta myös valokuvataiteen ja veistosten esittelyyn, Contemporary tarjoaa katsojalle vaikuttavan luettelon kuumista nimistä, kuten Perttu Saksa, Rauha Mäkilä ja Ville Andersson, aina vakiintuneempiin taiteilijoihin, kuten Pekka Jylhä ja Janne Räisänen. Sisätilan seinien paikoittaisissa rouheissa pintaratkaisuissa on jotain, joka muistuttaa loft-tiloja, vastakohtana perinteisemmille valkoisen kuution viimeistellyille sisätiloille, kuten Forsblom ja Anhava.
Bulevardi 10

A long and wide corridor stretches ahead, on either side are large colourful paintings by Alvar Gullichsen. In the middle of the corridor are two plinths holding pure white geometrical sculptures.
Show in landscape format
Off

Tyylikästä ja omaehtoista

Galleria Halmetoja
Äskettäin vuonna 2020 avattu pieni ihastuttava galleria on entisen Helsingin Sanomien taidekriitikon ja Mänttän taideviikkojen kuraattorin Veikko Halmetojan intohimoprojekti. Tämän taidemaailman rakastama hahmon erityinen vahvuus on henkilökohtainen kosketus ja asenne, joka hänellä on taiteilijoihinsa, ja joka välittyy myös yleisölle. Gallerian toiminnan avanneen keramiikkataiteilija Jasmin Anoshkinin näyttelyn sävy kertoo jotain olennaista tästä galleriasta: hauska, omituinen ja erittäin henkilökohtainen.
Kalevankatu 16

Galleria Bronda
Toisen sukupolven galleristin Sonja Rehbinderin luotsaama Bronda huokuu perinnettä ja ammattitaitoa, kuten voi odottaa gallerialta, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1978 lähtien. Brondan verkossa oleva myyntikokoelma ylpeilee vakiintuneiden klassikkoilla, aina Birgitta Arasta Veikko Vionojaan, ja Hannu Väisäsestä ikisuosittuun Kaj Stenvalliin ja Kuutti Lavoseen.
Annankatu 16

Galleria Heino
Huomaamattoman hienostunut  galleria, jota johtaa galleristi Rauli Heino. Maalaus ja valokuvaus on painopisteena, mutta Heinon erityinen vahvuus on vahva mieltymys viileään ja meditatiiviseen taiteeseen. Heta Kutchka, Erno Enckenberg, Johanna Lecklin, Jussi Twoseven ja Susanna Majuri ovat esittäneet teoksiaan täällä.
Erottajankatu 9

Ama-galleria
Tämä tilava ja usein valontäyteinen galleria tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen eräänlaiseen suomalaisen taidemaailman vaihtoehtoiseen todellisuuteen. Esittäessään taiteilijoita, jotka ovat usein joko yhtä hyviä tai jopa parempia kuin nykyisen suosittu kohtauksen hienommat nimet, Ama on järjestänyt merkittäviä näyttelyitä taidemaalareilta Tero Laaksosesta Jaakko Mattilaan, mutta keskittyy yhtä lailla Marja Kanervon ja Kaisaleena Halisen kaltaisten tekijöiden veistoksiin ja installaatioihin.
Rikhardinkatu 1

Entrance way to Forum Box art gallery, set within a grey concrete wall, bicycle leaning against the wall.
Show in landscape format
Off

Taiteilijoiden pyörittämiä, omalaatuisia ja tulevaisuuteen kurottavia

Forum Box
Galleria, jonka 1990-luvulla perusti joukko merkittäviä suomalaisia ​​kuvanveistäjiä, kuten Pekka Pitkänen ym., Forum Box tarjoaa vaihtoehdon vakiintuneiden gallerioiden viileälle etäännytetylle hienostuneisuudella. Entisessä teollisuustilassa sijaitsevalla galleriassa tuntuu kuin pääsisi sisään taiteilijan ateljeeseen. Korkeat katot ja karkeat seinät luovat melkein luolamaisen sisätilan, joka sijaitsee kätevästi lähietäisyydellä entisestä merimiesravintola Salvesta, joka toimi taiteilijoiden kuten Juhani Harrin ja Ukri Merikannon suosimana tukikohtana.
Ruoholahdenranta 3A

Galleria Rankka
Rankka on Helsingin galleriakentän armoitettu kauhukakara. Taiteilijoiden pyörittämä, taiteilijoita varten – Rankka on kokemisen arvoinen. Kuratoiden mielenkiintoisia näyttelykokonaisuuksia taidemaailman reunoilta, kuten äskettäinen Artist at Risk -näyttely, joka koostui Lähi-idän sotia pakenevien taiteilijoiden teoksista, on Rankka tervetullut vaihtoehto melkein mille tahansa muulle Helsingin gallerialle tänään. Vaikka galleria joutui muuttamaan Jätkäsaaren entisiin varastotiloihin muotoutuneista alkuperäisistä toimitiloistaan, säilyttää se särmänsä nykyisessä omalaatuisessa toisen kerroksen teollisuustilassa, jonka katossa on edelleen suuri nosturi muistumana aiemmasta toiminnasta. Taidemaalari Jyrki Riekki on Rankkan tukipilari galleristi Ilmari Rankkan rinnalla, ja on hyvin tiivisti mukana gallerian toiminnassa.
Eerikinkatu 36

Taidetila Asbestos 
Jatkamalla Sorbus-gallerian kaltaisten valtavirran ulkopuolisten taiteilijavetoisten gallerioiden työtä, Asbestos on tärkeä matalan kynnyksen lisäys Helsingin gallerianäkymään. Taiteilijoiden ylläpitämä ja maanläheinen, tämä levoton galleria vie meidät takaisin perusasioiden ääreen ja muistuttaa meitä, mistä tämän oikeastaan ​​pitäisi olla kyse: tila, josta kaikki ylimääräinen on kuratoitu, jolloin taide pääsee esiin.
Mäkelänkatu 45

Alakulttuurikeskus Loukko
Loukko on omituinen lisäys Helsingin gallerianäkymään, ja se on melkein enemmän yhteisötila kuin galleria, joka tarjoaa asiakkaille tulostimia, skannereita ja ompelukoneita  - ja  tämän lisäksi vielä herkullisen vegaanisen kahvilan. Galleristi Hanna Räty kirjoittaa myös Puistojatkot-blogia ja omaa terveellisen omaleimaisen suhtautumiseen perinteisiin galleriarakenteisiin ja -käytäntöihin. Loukko on julistanut itsensä turvalliseksi tilaksi, ja on kaikin puolin ajassamme ja tulevassa kiinni oleva galleria, joka vetää puoleensa uuden sukupolven taiteilijoita ja taiteen ystäviä.
Castréninkatu 7

Entrance to Kohta kunsthalle set within a red brick building.
Show in landscape format
Off

Pinnan alla

Kohta
Kohta, yksityinen galleria tai taidehalli trendikkäällä Teurastamon alueella, on yksi uusimmista lisäyksistä  Helsingin galleriakenttään.  Tämä todella kansainvälinen toimija esittelee yhtäläiseti näyttelyohjelmassaan suomalaisia ​​ja kansainvälisiä taiteilijoita ja hämärtää siten rajoja sen välillä, mikä on suomalaista ja ylipäänsä taidetta.
Teurastamon sisäpiha, Työpajankatu 2 B, rakennus 7, 3. kerros

Exhibition Laboratory
Kuten nimestä voi päätellä, on tämä Helsingin Kuvataideakatemian taidetila eräälainen näyttelylaboratorio: pikemminkin tosiaan taidetila kuin perinteinen galleria; tila, jossa opiskelijat ja opettajat voivat kokeilla projektejaan, aina perinteisistä taidenäyttelyistä performansseihin, keskustelutilaisuuksiin ja luentoihin. Mielenkiintoinen ikkuna siihen, minkä parissa seuraava sukupolvi työskentelee.
Merimiehenkatu 36

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Useat Helsingin vakiintuneista gallerioista toimivat muutaman korttelin päässä toisistaan, aivan kaupungin ydinkeskustassa ja ovat siten ihanteellisia rennolle sunnuntaikävelylle, joka mahdollistaa vaivattoman ja kattavan katsauksen suomalaisen taiteen nykyhetken tilaan.