Arjen kaunistaja Aino Aallon jalanjäljillä

Artek Helsinki
Lead text
25. tammikuuta juhlistetaan Aino Marsio-Aallon syntymäpäivää. Arjen kaunistajan ja hyvän elämän sanansaattajan kädenjälki näkyy edelleen lukuisissa julkisissa tiloissa ja kodeissa. Aino Aalto työskenteli puolisonsa Alvar Aallon rinnalla tasa-arvoisena suunnittelijana.

Aino Aalto toimi vuonna 1935 perustetussa sisustusliike Artekissa taiteellisena johtajana ja 1940-luvulla koko yhtiön johtajana. Hän työskenteli aikakautensa modernien ja sosiaalisten ihanteiden mukaisesti. Arjen kaunistaminen käytännöllisin keinoin toteutui huonekalujen, painokankaiden ja lasiesineiden kautta. 

Yksittäin ostettavien kevyiden huonekalujen suosio julkisissa tiloissa ja kodeissa jatkuu edelleen. Milanon triennaalissa vuonna 1936 kultamitalilla palkittu Bölgeblick-lasisto tunnetaan vielä tänäkin päivänä joka kodin Aino Aalto -sarjana.

Aino Aallon suunnittelemat juomalasit, joiden inspiraationa olivat veden pinnalle muodostuvat renkaat
Show in landscape format
Off

Helsingissä Aino Aallon jalanjäljille pääsee etenkin tutustumalla Munkkiniemessä sijaitsevaan kotimuseoon. Arkkitehtipariskunnan itselleen suunnittelemat koti- ja toimistotilat valmistuivat vuosina 1935-1936. 

Ydinkeskustassa Aaltojen modernit näkemykset ovat koettavissa etenkin Ravintola Savoyssa. Ainon suunnittelema kalustus ja kiinteät detaljit ovat esillä lähes alkuperäisessä asussaan. 

Artekin Helsingin liike on ohittamaton käyntikohde mutta vähintään yhtä kiinnostava on Artek 2nd Cycle, jonka valikoimista saattaa löytyä myös Ainon suunnittelemia, harvemmin nähtyjä kalusteita. 

Aalto-laseja löytyy ostettavaksi tai ihailtavaksi lähes jokaisesta tavaratalosta sekä Iittalan myymälöistä.

Lue lisää Aino Aallosta Alvar Aalto -säätiön sivuilta.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
25. tammikuuta 2019 tuli kuluneeksi 125 vuotta Aino Marsio-Aallon, Alvar Aallon ensimmäisen vaimon, syntymästä. Arkkitehtipariskunnan yhdessä luomien projektien ohessa hänellä oli tärkeä rooli myös itsenäisenä suunnittelijana. Arjen kaunistajan ja hyvän elämän sanansaattajan kädenjälki näkyy edelleen lukuisissa julkisissa tiloissa ja kodeissa.