Tove Janssonin Helsinki

Tove Jansson in her atelier in Helsinki
Lead text
Tove Jansson on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista ja rakastetuimmista taiteilijoista sekä yksi luetuimpia suomalaisia kirjailijoita maailmassa. Hän oli monipuolisesti lahjakas taiteilija, joka tunnetaan ennen kaikkea Muumien luojana. Muumi-kirjojen ja sarjakuvien lisäksi Tove Jansson on tunnettu novelleistaan.
Tove Jansson muumien kanssa.
Show in landscape format
Off

Tee kierros Tove Janssonin Helsingissä: 

Tove Janssonin lapsuudenkoti

Tove Jansson perheineen asui Katajanokalla vuosina 1914-1933. 
Luotsikatu 4

Tove Janssonin puisto

Tovella oli tapana leikkiä Uspenskin katedraalin luona ja sen läheisessä puistossa. Vuonna 2014 puisto nimettiin uudelleen Tove Janssonin puistoksi. Toven kotikatu Luotsikatu kulki aiemmin puiston poikki.
Satamakatu, Kanavakatu 1

Halkolaituri

Talvisin Tovella oli tapana luistella jäällä Halkolaiturin edustalla ja myöhemmin samasta paikasta lähti myös laiva Pellingin saareen, jossa Toven kesäpaikka Klovharun sijaitsee.
Halkolaituri, Pohjoisranta

Finnish

”Jos minä jollekin toivon jotakin hyvää, toivon hänelle saarta, jolla ei ole osoitetta.”

Tove Jansson 1962
Tove Jansson
Luistelua Halkolaiturin edustalla Helsingissä.
Show in landscape format
Off

Esplanadin puisto

Toven isän Viktor Janssonin suihkukaivoveistos. Kahta merenneitoa leikkimässä aalloilla kuvaavassa veistoksessa Tove Jansson toimi mallina isälleen. "Tove" on merenneidoista suurempi. Veistos on nimeltään Aallottaria / Leikki II ja se sijaitsee lähellä ravintola Kappelia.
Esplanadin puisto

Svenska Teatern

Tove Janssonin ystävä, teatteriohjaaja Vivica Bandler sai ajatuksen tuoda muumit teatterilavalle. Ajatuksesta inspiroituneena Tove alkoi työstää näytelmää kolmen ensimmäisen muumikirjan pohjalta. Mumintrollet och kometan (Muumipeikko ja pyrstötähti) sai ensi-iltansa 29. joulukuuta 1949. Sekä yleisö että kriitikot pitivät näytelmästä ja sitä esitettiin kaikkiaan 19 kertaa. Osa yleisöstä piti näytelmän sisältöä ja kieltä pienille lapsille sopimattomana. Mumintrollet och kometan merkitsi Tovelle kuitenkin uuden, mielenkiintoisen aikakauden alkua useiden tulevien näytelmäteosten parissa.
Pohjoisesplanadi 2

Finnish

"Ajatella, miten yksinäinen sellainen on, jota kaikki pelkäävät!"

Muumipeikko, Tove Janssonin kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti

Merenneito-veistos

Viktor Janssonin Merenneito-veistos, jonka mallina Toven on lapsena sanottu toimineen.
Eteläesplanadi 22 (sisäpiha)

Tove Janssonin ateljee

Tove Janssonin ateljee ja koti vuodesta 1944 aina hänen kuolemaansa saakka. Toven elämänkumppanin Tuulikki Pietilän ateljee sijaitsi samassa korttelissa. Talon seinää koristaa muistolaatta, jossa on reliefi nuoren Toven kasvoista hänen isänsä Viktor Janssonin ikuistamina. Ateljee ei ole avoinna yleisölle.
Ullanlinnankatu 1

Designmuseo

Toven entinen kansakoulu Designmuseo muutti rakennukseen vuonna 1978.
Korkeavuorenkatu 23

Tove Jansson HAM Helsingin taidemuseossa

HAM on omistanut osan tiloistaan pysyvästi Tove Janssonin taiteen esittelylle. Esillä on kaksi keskeisintä Tove Janssonin teosta, freskot Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla. Juhlat kaupungissa -teosta kannattaa tutkia tarkoin, sillä se sisältää useita viittauksia Toven silloiseen elämänvaiheeseen. Tanssilattian tumma kaunotar on Janssonin tuolloinen (salainen) rakastettu, teatteriohjaaja Vivica Bandler. Freskon etualalla istuu Tove Jansson itse ja hänen vierellään pöydällä seisoo pieni muumi-hahmo. Esillä on lisäksi vaihteleva kokonaisuus muita Toven teoksia.

Syksyllä  2024 HAMissa avataan mittava Tove Janssonin julkisesta taiteesta kertova näyttely. Vinkki: Pääset HAMiin aina ilmaiseksi Tove Janssonin syntymäpäivänä, jolloin juhlitaan myös suomalaisen taiteen päivää.
Eteläinen Rautatiekatu 8

Finnish

"Minä tiedän eläväni juuri nyt vahvemmin kuin koskaan ja ehkä tämä viimeisin freskoni on parasta mitä olen tehnyt, niin raskas kuin se olikin - tai ehkä juuri siksi?"

Tove Jansson kirjeessä Vivica Bandlerille keväällä 1947
Tove Jansson
Tove Jansson: Juhlat kaupungissa, 1947
Show in landscape format
Off

Janssonien sukuhauta

Tove Jansson on haudattu sukuhautaan Hietaniemen hautausmaalle. Hautamuistomerkissä on Toven isän, Viktor Janssonin veistos Maapallon päällä istuva poika.
Mechelininkatu 2

Lallukka

Lallukan taiteilijakoti, jossa Janssonien perhe asui 1930-luvun  alkupuolella. Tove muutti omaan ateljeeseensa Ullanlinnankadulle vuonna 1944.
Eteläinen Hesperiankatu 14

Finnish

"Minä haluan mennä eteenpäin, ei, ei mennä, vaan leikkiä eteenpäin elämässä."

Tove Jansson 1947
Tove Jansson

Kaisaniemen puisto

Viktor Janssonin veistos Convolvulus sijaitsee Kaisaniemen puistossa lähellä Kansallisteatteria. Convolvulus viittaa elämänlangan latinankieliseen kasvitieteelliseen nimeen. Veistos on satoa 1930-31 järjestetystä Helsingin kaupungin julkisten taideteosten kilpailusta. Tove toimi veistoksen mallina.
Kaisaniemen puisto

Ateneum

Tove opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa vuosina 1933-37. Tove myös tapasi ensimmäisen kerran elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän.
Kaivokatu 2

Finnish

"Olen antanut itselleni luvan leikkiä epätavallisen pitkään."

Tove Jansson 1994
Tove Jansson
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Tove Jansson on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista ja rakastetuimmista taiteilijoista sekä yksi luetuimpia suomalaisia kirjailijoita maailmassa.