Tutustu merelliseen Helsinkiin: 3 tapaa

A man is cycling to the left of the photo on the path running by the Kaivopuisto shore, where the sea beyond is flat calm and the sun is shining.
Lead text
Helsinki voi syystäkin olla ylpeä merellisestä tunnelmastaan. Kaupungin rantaviiva on yli 130 km pitkä, ja saariin on helppo päästä lauttojen avulla. Ja juuri meren ja saarien vuoksi Helsingissä on erityinen ilmapiiri - se ei ole vain pääkaupunki täynnä pilvenpiirtäjiä, vaan luonto ja kauneus ovat aina vain kivenheiton päässä.

Voit tutustua Helsingin rannikkoon ja saaristoon vaikkapa kolmen vinkkilistamme avustuksella. Huomaathan, että aurinko ei kesäisessä kaupungissa aina laske kovin aikaisin.

Close up of the service counter set into a red, wooden hut, at Skiffer's restaurant on Liuskaluoto. People are enjoying the sunshine and chatting at tables on the terrace in the background.
Show in landscape format
Off

Jos sinulla on vapaa iltapäivä…

Suuntaa etelään Kompassitorille ja hemmottele itseäsi jäätelöllä yhdestä alueen monesta kioskista tai rekasta. Hyppää vesibussiin, joka vie Uunisaareen ja muutamassa minuutissa löydät itsesi yhdeltä Helsingin upeimmista saarista. Jos sää sallii, pakkaa mukaan uimapuku ja pulahda Itämereen ja samalla kun ihailet Helsingin siluettia. Pistäydy herkuttelemassa Ravintola Uunisaaressa samalla kun nautit saaren upeista maisemista.

Kun iltapäivä kääntyy alkuillaksi ja huomaat nälän taas hiipivän, kävele Liuskasaarelle. Vietä ilta Skiffer Liuskaluodossa ja ihastele paikallisten veneitä, kun he saapuvat noutamaan takeaway-pizzojaan. Vedä keuhkot täyteen raikasta meri-ilmaa samalla kun siemailet viiniä ja katselet auringon laskevan kaupungin ylle. Muista myös tarkistaa lautta-aikataulu, jotta viimeinen lautta ei mene silmiesi edestä.

Kulttuurisauna Helsingin Merihaassa
Show in landscape format
Off

Jos vietät päivän kaupungissa…

Aloita päiväsi liittymällä paikallisten seuraan Kulttuurisaunassa, urbaanin Merihaan kärjessä. Kun olet rentoutunut löylyissä, jatka Kallioon brunssille. Tanner ja Way Bakery ovat mainiot vaihtoehdot siihen, tai jos haluat oleskella ulkona nappaa munkkikahvit mukaan Hakaniemen Kauppahallista, josta voit helposti jatkaa kävelyä Tokoinrantaan herkuttelemaan Eläintarhanlahden maisemissa. Kahvit Hakaniementorilla ovat myös erittäin varteenotettava vaihtoehto.

Lepuuta jalkojasi istahtamalla Tuomiokirkon portaille ja katsele avautuvaa maisemaa Helsingin vanhan kaupungin yli. Illallisen löydät viiden minuutin kävelymatkan päästä Katajanokalta. Ravintola Niska tarjoilee ahvenanmaalaista peltileipää, jota mantereella usein myös pizzaksi kutsutaan. Aterian jälkeen voit napata viinilasin tai cocktailin Crazy Winesta ja ihailla auringonlaskua sataman yllä.

Viewed over a person's shoulder and showing only the diners' hands, on a small, square table two people are eating food that has been beautifully presented on white plates.
Show in landscape format
Off

Jos viivyt koko viikonlopun…

Avaa silmäsi Radisson Blu Seaside -hotellissa tai Clarionissa, joista kummastakin avautuu upeat näköalat heräävään Helsinkiin. Hotelliaamiaisen sijaan, tai sen jatkeeksi, voit kävellä läheiseen Mortoniin, josta saat mukaasi mantelicroissantin ja kahvin.

Suuntaa seuraavaksi Kaivopuistoon, yhteen Helsingin suosituimmista ja vanhimmista puistosta. Pääset sinne kätevästi joko kävellen (20 minuuttia) tai pyörällä (10 minuuttia). Kiipeä ylös Ursan tähtitornille ja pidä tauko samalla kun katselet Eteläsatamaan saapuvien tai sieltä lähtevien risteilyalusten liikkeitä. Jos kaipaat välipalaa, piipahda Café Caruseliin tai Café Ursulaan, jotka sijaitsevat aivan meren rannassa. Voit myös jatkaa matkaa, ja kävellä noin 10 minuutin matkan Kauppatorille jossa voit nauttia lounaan oranssissa teltassa - muista vain suojautua lokeilta.

Seuravaaksi on aika tutkia Helsingin saaristoa. Hanki itsellesi vesibussilippu ja valmistaudu iltapäivään saarilla. Suuntaa ensimmäiseksi UNESCON maailmanperintökohde Suomenlinnaan, vain 15 minuutin venematkan päähän mantereelta. Kävele Kuninkaanportin maisemiin ja pysähdy Café Silossa välipalalla. 

Matkan seuraava pysäkki on Lonna, viehättävä saari  Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. Täällä voit vaikkapa kokeilla helsinkiläistä merenrantasaunaa, mutta se pitää muistaa varata ajoissa. Kun olet hetken hengähtänyt, nauti illallista saaren ravintolassa, joka valmistaa suuren osan annoksistaan sesongin aineksista. Mantereelle palattuasi olet vain puolen tunnin kävelyn tai vartin ratikkamatkan päässä hotellistasi. Jos voimasi vielä riittävät, nauti auringonlaskusta hotellin baarissa.

Rentouttavan yöunen jälkeen kävele seuraavana aamuna puoli tuntia pohjoiseen kunnes saavut Hietarannan uimarantaan eli Hietsuun. Hyppää mukaan rantalentopallopeliin, käy uimassa tai lue kirjaa ja nauti auringosta aaltojen liplatuksen keskellä. Kun nälkää yllättää, jatka matkaasi Café Regattaan ja herkuttele avoimella liekillä paistetulla hot dogilla. 

Jos tunnet olosi urheaksi ja haluat vesiurheilla, niin vuokraa kajakki, soutuvene tai SUP-lauta kahvilasta. Jos vesiurheilu ei ole sinun juttusi, nappaa kaupunkipyörä ja polje vartti rantareittiä Seurasaareen, kauniiseen miljööseen luonnon keskelle. Vietä iltapäivä tutustuen saaren kaikkiin antimiin, ja starttaa sitten matka takaisin kohti hotellia virkistäytymään. Nauti illallinen Palacessa, yhdessä Suomen Michelin-tähden saaneessa ravintolassa. Ravintolan ikkunoista näkyy niin kaupunki kuin rantaviiva, ja se onkin paras tapa nauttia tämän retken viimeisestä illasta Helsingissä.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinki voi syystäkin olla ylpeä merellisestä tunnelmastaan. Kaupungin rantaviiva on yli 130 km pitkä, ja saariin on helppo päästä lauttojen avulla.