Lähiruoka, luomu, sesonkien seuraaminen, farm to table- ja nose to tail -ajattelu alkavat olla arkipäivää jokaisessa itseään kunnioittavassa ravintolassa, mutta monet helsinkiläiset ravintolat ovat vieneet luonnonmukaisuuden vieläkin pidemmälle. Ravintoloilla on yleensä omat luottoviljelijänsä ja -tuottajansa ja luonnontuotteiden kerääjäätkin toimittavat suoraan ravintoloihin, mutta yhä useampi ravintola myös viljelee itse ainakin osan omista kasviksistaan. Usein ravintoloiden keittiöistä löytyy myös intohimoisesti villiyrttien keräämiseen, metsästykseen tai kalastukseen suhtautuvia kokkeja ja luonnon puhtaat maut päätyvät lautaselle jopa täysin ilman välikäsiä.
Osaavissa käsissä tutummistakin raaka-aineista löytyy täysin uusia ulottuvuuksia esimerkiksi fermentoinnin tai kuivauksen seurauksena, joten esimerkiksi Michelin-tähdellä varustetussa Grönissä luvassa on aina jotain uutta, yllättävää ja ainutlaatuista. Ja löytyypä Helsingistä jopa ravintola, jonka kaikki sesongin mukaiset raaka-aineet villiyrteistä ja marjoista riistaan ja luomukaritsaan tulevat mahdollisimman läheltä Suomesta ja jopa juomavalikoima on täysin kotimainen viinejä ja cocktaileja myöten.
Helsingissä syödessäsi voit siis odottaa löytäväsi lautaseltasi ruokia, joissa on hyödynnetty paitsi hirveä, peuraa tai poroa ja kestävästi kalastettua silakkaa, haukea tai nieriää, myös arktisia marjoja kuten puolukkaa, mustikkaa, karpaloita, lakkaa ja syksyn sienisatoa kanttarelleista ja tateista suppilovahveroihin ja mustatorvisieniin. Oma lukunsa ovat pohjoisen luonnon makumaailmaa täydentävät herkulliset villiyrtit kuusenkerkistä nokkoseen tai mesiangervosta kallioimarteeseen.