
Närproducerad mat, ekologisk mat, säsongens mat, farm-to-table och nose-to-tail börjar vara vardag i varje restaurang med självrespekt. Men många helsingforsrestauranger har valt en ännu mer naturnära linje. Restaurangerna har ofta egna utsedda odlare och också de som samlar in växter från naturen levererar dem direkt till restaurangerna. Allt fler restauranger odlar också själva åtminstone en del av sina växter. I restaurangernas kök finns det ofta också kockar som förhåller sig passionerat till insamling av vilda örter, till jakt eller fiske, och många av naturens rena smaker landar på tallriken helt utan mellanhänder.

I kunniga händer får även de mest bekanta råvarorna helt nya smaker till exempel genom fermentering eller torkning. Därför bjuder till exempel Michelin-belönade Grön och Ora alltid på något nytt, överraskande och unikt. Och i Helsingfors finns också restaurang Skörd vars alla säsongråvaror såsom vilda örter och bär eller vilt och ekologiska lamm kommer från så nära håll som möjligt i Finland. Till och med dryckesurvalet är helt inhemskt, inklusive viner och cocktails.
När du äter i Helsingfors kan du alltså räkna med att du på tallriken kan hitta mat med älg, björn eller ren och hållbart fångad strömming, gädda eller röding. Men också nordliga bär såsom lingon, blåbär och hjortron eller höstens svampskörd med kantareller, soppar, trattkantareller och svart trumpetsvamp. Ett eget kapitel utgör de läckra vilda örter som kompletterar den nordliga smakvärlden, såsom granskott, brännässlor, älggräs och stensöta.