Luksushotellien hämyisiä kirjastobaareja muistuttava kellaribaari, englantilaisesta 1800-luvun yksityisetsivätoimistosta inspiraationsa hakenut salakapakka, design-hotellin kattoikkunalla ja upealla taiteella varustettu valoisa baari, Javier Bardemin mukaan nimetty vintage-cocktailbaari tai agavepohjaisiin mezcal- ja tequila-cocktaileihin erikoistunut salaperäinen olohuone, jossa älypuhelimia ei ole soveliasta käyttää – Helsingin cocktailbaarit ovat paitsi maailmanluokkaa, myös ilahduttavan monipuolisia ja erilaisia.
Ennakkoluulottomuus jatkuu konseptien ja sisustuksen lisäksi myös lasissa ja luovuutta ei inspiroivista cocktaileista puutu. Usein helsinkiläiset cocktailit inspiroituvat pohjoisen luonnosta ja niissä maistuvat metsän maut ja pohjoisen marjat – on siis luonnollista, että monien baarien cocktaillista elääkin sesonkien ja vuodenaikojen mukaan.
Myös raaka-aineiden kokonaisvaltainen käyttäminen ja hävikin minimoiminen ovat nykyään cocktailbaarien kunnia-asioita, ja raaka-aineiden monipuolisen käytön ansiosta alkoholittomien mocktailien tai matala-alkoholisten cocktailien valikoimakin on huippuluokkaa. Kokonaisvaltaisen juomaelämyksen saattavat kruunata myös herkän linnun tai savuavan piipun muotoisesta lasista tarjoiltu cocktail.
Vaikka helsinkiläisissä cocktailbaareissa kannattaakin nauttia baarimestarien ainutlaatuisista signature-cocktaileista, eivät myöskään klassikoiden ystävät tule pettymään – negronit, old fashionedit ja gintonicit tehdään paitsi pieteetillä ja vakaalla ammattitaidolla, myös usein suomalaisista ruisviskeistä ja gineistä.