10 tapaa nauttia merellisestä Helsingistä 

With three ducks swimming in the foreground, a woman paddles on a SUP board across Töölönlahti. The shoreline can be seen behind her, where a house stands surrounded by trees.
Lead text
Tiesitkö, että Helsingissä on 300 saarta? Suosituimpiin voit matkata veneellä tai vesibussilla, pienempiin vuokrakajakilla tai SUP-laudalla. Vietä hauska kesäpäivä kimmeltävien laineiden äärellä tai jää pidemmäksi aikaa.  

Hyppele saarelta toiselle 

Pakkaa pyyhe, aurinkovoide ja -hattu laukkuun ja astu HSL:n vesibussiin. HSL:lla pääset kätevästi tutustumaan Helsingin suosittuihin saarikohteisiin Kauppatorilta. Kauppatorilta lähtevä alus liikennöi Suomenlinnaan ja Lonnaan. Kauppatorin reitin pääset ensin tutustumaan Suomenlinnan kiehtovaan historiaan ja jännittäviin tunneleihin, ja päivän kruunaa rapeat vohvelit Lonnassa. Kauppatorin reitin päivälipun hinta on 8/4 euroa. 

Melo vaikka koko kesä  

Anna kajakin lipua merelle ja nauti. Kaupungin parhaat melontavedet ovat Itä-Helsingissä. Natura Vivan Vuosaaren melontakeskuksen retket ja kurssit on helppo varata verkossa. Aloittelijalle sopivalla kahden tunnin retkellä (39 euroa) käydään läpi tarvittavat tiedot ja liikutaan hitaasti. Retkiä on monenlaisia, myös yöaikaan. Jos melot usein, kannattaa valita 199 euron kausikortti. Kajakkeja saa vuokrata Vuosaaressa aamuviidestä puoleen yöhön asti joka päivä. Korttiin kuuluu myös viikoittainen yhteismelonta Vuosaaressa. Jos et ole käynyt alkeiskurssia, kortti on voimassa kesäkuun alusta elokuun loppuun. 249 euron kausikortilla saat käyttää myös fat bikeja, SUP-lautoja, kanootteja ja soutuveneitä.  
Vuosaaren melontakeskus, Harbonkatu 13

Vesille huolettomalla yhteiskäyttöveneellä  

Jakamistalous on saapunut venelaiturille. Enää venettä ei tarvitse omistaa: Skipperi-kaupunkiveneen voi ottaa käyttöön mobiilisovelluksella silloin, kun itselle sopii seitsemästä eri laiturista Helsingissä. Palveluun kuuluu yli 170 Yamarin -venettä ympäri Suomea. Fleet (Yamarin Cross 57, Cross 54 ja Cross 62) moottoriveneiden kuukausimaksu on alkaen 189 euroa. Hintaan kuuluu kaikki: pelastusliivit, käyttöönottokoulutus ja vakuutukset. Veneilijän ainut tehtävä on täyttää tankki seuraavaa käyttäjää varten. 35 euron kausimaksulla saat Skipperiltä käyttöösi kymmenen soutuvenettä kolmessa rannassa: Töölönlahdella, Vuosaaressa ja Munkkiniemessä. Vene varataan mobiilisovelluksella. Molemmilla korteilla pääsee vesille myös eri kaupungeissa. 

Jos kaipaat soutuvenettä vain kerran, vuokraa Töölönlahdelta Hakuna Matatan soutuvene 30 e/tunti.  

Opi purjehtimaan 

Oletko aina haaveillut tuulen voimalla seilaamisesta? Nyt on oikea hetki aloittaa. Purjehduskoulu Baltic Cruisingin opettajat opettavat purjehtimista niin vasta-alkajille kuin kokeneemmille. Teemaharjoituksissa aihe valitaan osanottajien toiveiden mukaisesti, ja aiheena voi olla esimerkiksi laituri manööverit tai purjeiden käsittely. Iltapurjehduksella pääset osallistumaan harjoituksiin tai voit vain nauttia maisemista. Yksi kerta maksaa 75 euroa. 

Biitseistä tuli SUP-paratiiseja 

Helsingissä on 12 valvottua uimarantaa, joiden polskijoista uimavalvojat huolehtivat uimakaudella 7.6.-15.8.2021. Tänä kesänä SUP-laudan voi vuokrata useasta Helsingin rannasta ja lähteä treenaamaan keskivartalon hallintaa. Aurinkolahden rannan SUP Station tarjoaa monenlaisia lautoja ja retkiä. Ensikertalainen saa aina hyvät neuvot ja Aurinkolahden rannalta on helppo ja mukava lähteä melomaan. Siltojen alittelu on hauskaa. Loppumatkasta itseluottamus nousee, ja laudalla saattaa rohkaistua tekemään muutaman jooga-asanan. Kokeneet lautailijat kannattaa suunnata Uutelankanavalta lahdelle seikkailemaan.
SUP Station, Aurinkoranta 10

Puiden väliin pingotettu makuusija, tentsile, Vallisaaressa.
Show in landscape format
Off

Vietä yö saaressa 

Yöpyisitkö meren äärellä? Suosituimpiin saariin pääsee säännöllisellä yhteysaluksella. Aikataulut löytyvät HSL Reittioppaasta. Moni lapsiperhe on mieltynyt Isosaareen, jonka matalassa rannassa on turvallista uida. Telttailualueella on tilaa 50 teltalle. Majoittua voi myös M/S Isosaari -laivassa, jossa on 15 hyttiä ja makuupaikkoja 42 henkilölle. Pihlajasaari on helsinkiläisten suosituin kesäsaari, jonka moni tunnistaa värikkäiden uimakoppien rivistöstä. Kun päiväretkeilijät poistuvat, telttailijat nauttivat hiljaisuudesta. Vallisaari vetoaa luonnonystäviin. Jännittävä vaihtoehto teltalle on tentsile, puiden väliin pingotettu makuusija. Sen sisällä pääset nauttimaan saaristoyön valosta. Tai vietä yö Kuninkaansaaren entisessä muuntajassa, joka on nykyisin sähkötön neljän hengen majatalo. Vuorokauden yöpyminen maksaa alk. 105 e. 

Uusi vesiurheilukeidas Hietsuun  

Espoon Keilaniemestä tunnettu vesiurheilukeskus Laguuni käynnisti toimintansa myös Hietsussa. Vuokraa SUP-lauta tai kajakki ja kierrä vaikka Seurasaaren ympäri. Urheilulliset vauhtipäät todennäköisesti innostuvat eniten wakeboardista. Tässä lajissa ei kuljeta moottoriveneen perässä vaan kaapelivetolaite kiskaisee lautailijan vauhtiin, jolla voi suunnata kelluville rampeille voltteja tekemään. Jos osaat hallita lumilautaa, pärjäät myös wakeboardin kyydissä. Sessio maksaa 25 euroa, laudan ja märkäpuvun vuokra kympin. Kokemattomamman kannattaa käydä ensin kurssilla. Puolen tunnin tekniikkaopastus ja tunnin vuoro välineineen maksavat yhteensä 50 euroa. 
Laguuni, Hietaniemen ranta

Katajanokan kohtaamispaikka 

Katajanokan uudistunut vierasvenesatama, MarinaBay on paitsi veneilijöiden ranta, myös katajanokkalaisten ja muiden kaupunkilaisten oma ajanviettopaikka. Naapurit eli skattalaiset maalasivat porukalla rantaan kukkaruukkuja. Satamassa on tarjolla monenlaista ohjelmaa ja hyviä ravintoloita lähietäisyydellä. Voit vuokrata veneen tai pyörän, uida Allas Sea Poolilla tai ottaa vaikka hieronnan.  
MarinaBay, Kanavaranta 4

Maakrapu viihtyy Lauttasaaressa 

Vuoden 2020 asuinalueeksi valittu Lauttasaari on merta rakastavien helsinkiläisten kaupunginosa. Aloita kierros Vattuniemestä ja sukella asutuksen päätyttyä metsätielle. Pysähdy Paseo-kahvilaan tai pulahda uimaan. Näet ympärilläsi osan Lauttasaaren lähes 500 kesämajasta, joissa kesää vietetään reilussa 12 neliössä. Lapset rakastavat Kasinonrannan leikkipuistoa, vanhemmat viihtyvät Lauttasaaren paviljongin kahvila-ravintolassa. Kylminä päivinä takassa rätisee tuli. Länsiulapanniemen kallioilta pääset taas pulahtamaan aaltoihin. HKL:n kesämajakylän kesäkahvila Puhvetti tarjoaa viikonloppuisin kotiruokaa ja italialaista tiramisua.   
Paseo, Itälahdenkatu 1a. 
Lauttasaaren paviljonki, Kuikkarinne 1

Piknikille Kallvikiin 

Kallvikinniemi ja sen uimaranta ovat kaupungin matalimpia ja suojaisimpia paikkoja. Uimavesi lämpenee nopeasti. Ranta jatkuu kymmeniä metrejä, mutta äkkisyvä saattaa yllättää hiekkasärkkien jälkeen, mikä kannattaa huomioida pienempien uimareiden kanssa. Kesäviikonloppuisin Kallahdenniemen ranta muuttuu perheiden ja ystäväseurueiden tuoksuvaksi kesäkeittiöksi. Yhteiskäyttöön tarkoitetut grillit täyttyvät ensin, ja siitä viisastuneena moni tuokin mukanaan omansa. Useista kaiuttimista kantautuva musiikki ja ritilöiltä kohoavat ruoantuoksut sekoittuvat toisiinsa. Kesäilta on valoisa ja kuulas. Tätä on Helsingin pikniktarjonta parhaimmillaan!  

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Tiesitkö, että Helsingissä on 300 saarta? Suosituimpiin voit matkata veneellä tai vesibussilla, pienempiin vuokrakajakilla tai SUP-laudalla. Vietä hauska kesäpäivä kimmeltävien laineiden äärellä tai jää pidemmäksi aikaa.