Kesäretkelle Helsingin saariin: lautat ja reitit

Family with two little boys sitting on Suomenlinna ferry, looking thru window
Lead text
Helsingissä on noin 300 saarta ja 130 km pituinen rantaviiva, joten nähtävää ja koettavaa riittää vaikka koko kesäksi. Tässä muutama poiminta Helsingin saaristosta lännestä itään.

Tässä artikkelissa listatut reitit koskevat kesää 2023.

Merellisen Helsingin monipuolisesta tarjonnasta löytyy mm. historiaa, taidetta, hiekkarantoja, ravintolapalveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Useaan saareen on kesällä vesireittiliikenneyhteys.

A long row of changing booths on Pihlajasaari island, coloured red, green and yellow, stretches along the beach into the distance under an equally long row of tall pine trees.
Show in landscape format
Off

Rentoudu Pihlajasaaren hiekkarannoilla

Lyhyeen merimatkan päässä sijaitseva Pihlajasaari on yksi Helsingin monipuolisista kesäsaarista. Pihlajasaari koostuu kahdesta saaresta, itäisestä ja läntisestä Pihlajasaaresta, joita yhdistää kävelysilta. Saaret tarjoaa vierailijoilleen mukavaa kesäistä tekemistä ja oleskelua - saaren upeat hiekkarannat, keittokatokset, ravintola, kaunis luonto ja kalliot tarjoavat hyvät puitteet mukavan kesäpäivän viettoon. Hiekkarantojen lisäksi voi myös pistäytyä 2 km pituisella vehreällä luontopolulla, joka tarjoaa tietoa saarten luonnosta ja historiasta.

Miten pääsee? Pihlajasaari sijaitsee noin 10 minuutin venematkan päässä Hernesaaren edustalla. JT-Linen yhteysalus saarelle lähtee Kaivopuiston Merisatamasta (Merisatamanranta 10). Merisataman lähtölaiturille pääsee Helsingin keskustasta joko raitiovaunulla 1 tai 3,  kyytiin voi nousta Mannerheimintiellä Lasipalatsin pysäkiltä. Poistumispysäkki on Eiran sairaala, josta on noin 600 m kävely Laivurikatua pitkin Merisatamanrantaan, yhteysvene lähtee Café Carusellin takaa. Lauttalippuja voi ostaa joko suoraan JT-Linen verkkokaupasta tai suoraan aluksesta. Julkisen liikenteen lippuja ei voi ostaa metrosta eikä raitiovaunusta, vaan lippu pitää ostaa etukäteen lippuautomaatista, R-kioskista tai HSL-sovelluksesta (AB-vyöhykkeen lippu).

Aerial of Uunisaari and Ravintola Uunisaari on a clear day, facing towards the open sea, a small ferry boat approaching one of the island's piers.
Show in landscape format
Off

Kävele saaresta toiseen Uunisaaressa, Liuskasaaressa ja Liuskaluodossa

Etelä-Helsingissä Kaivopuiston edustalla sijaitsee useita viehättäviä saaria jotka ovat vain muutaman minuutin lauttamatkan päässä rannasta. Uunisaaressa pääsee nauttimaan upeista merimaisemista saaren kallioilla ja rannalla, ja saarelta löytyy myös kahvila-ravintola. Kesäretken yhteydessä voi myös vierailla tunnelmallisessa Liuskasaaressa, joka yhdistyy eteläiseen Uunisaareen sillalla, jota pitkin voi kävelläLyhyeen kävelymatkan päässä sijaitsevassa Skifferissä voi myös nauttia maukkaista pizzoista upeissa saaristotunnelmissa.   

Miten pääsee? Uunisaareen ja Liuskaluodolle pääsee Aava Linesin lautoilla, jotka lähtevät HSS:n omalta yhteysvenelaiturilta Merisatamanrannasta, Cafe Caruselin ja Kompassitorin puolivälistä. Vene saapuu noutamaan matkustajia nostamalla lipputangossa olevan viitan. Liuskaluodolta on kävely-yhteys Liuskasaareen ja Uunisaareen.  Lauttalippuja voi ostaa joko liikennöitsijän verkkokaupasta tai veneestä. Pääset laiturille Helsingin keskustasta esimerkiksi Mannerheimintiellä sijaitsevalta Lasipalatsin pysäkiltä raitiovaunulla 3 (suunta: Olympiaterminaali). Matkaa Neitsytpolun pysäkille ja seuraa Neitsytpolkua etelään n. 400 metriä kadun päätyyn asti, niin pääset rantaan.

Close up of a tiger cub laying on a forest floor, looking straight at the camera at Korkeasaari zoo.
Show in landscape format
Off

Eläinten saari Korkeasaari

Korkeasaari on lapsiperheiden ja eläinten ystävien ehdoton vierailukohde kesällä. Eläintarhassa asuu n. 150 eläinlajia eri puolilta maailmaa, ja lisäksi saaresta löytyy myös kaksi ravintolaa, kesäkioskeja ja grillauspaikkoja. Vietä vaikka koko päivä Korkeasaaressa ja opi lisää eri eläimistä sekä Korkeasaaren suojelutyöstä. Päivään voi liittää myös vierailu Mustikkamaalla. Kävele Korkeasaaren sillan yli Mustikkamaalle, josta löytyy erinomaisia ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksia mm. uimaranta, leikkapaikka sekä lentopallo- ja tenniskenttiä. Mustikkamaan kalliot ovat myös suosittuja kalastuspaikkoja, ja seikkailupuisto Korkee tarjoaa unohtumattomia elämyksiä kaikenikäisille ja -tasoisille seikkailijoille.

Miten pääsee? Korkeasaareen pääsee sekä maitse että meritse. JT-Linen vesibussi liikennöi Kauppatorilta (Keisarinluodosta) Korkeasaareen elokuun loppuun asti päivittäin ja syyskuussa viikonloppuisin. Matkalipun voi ostaa yhteysaluksesesta tai kätevästi verkkokaupasta - huomaathan, että matkalipunhintaan sisältyy ainoastaan vesibussimatka, sisäänpääsy eläintarhaan tulee ostaa erikseen joko Korkeasaaresta tai etukäteen Korkeasaaren verkkokaupasta. Maitse Korkeasaareen pääsee bussilla 16 Helsingin keskustasta rautatientorilta laiturilta 17 ja matka kestää myös n. 20 minuuttia. Pääteasema on Mustikkamaalla, ja Korkeasaareen pääsee kävellen siltaa pitkin. Tarvitset bussimatkaa varten AB -lipun. Huomioithan, että julkisen liikenteen lippuja ei voi ostaa liikennevälineestä vaan lippu tulee ostaa etukäteen automaatista, R-kioskista tai HSL-sovelluksesta. Korkeasaareen pääsee myös kätevästi autolla

On the right a small group of people are chilling outside of the Lonna sauna on Lonna island, a few trees at the back of the building, and the shoreline stretching into the distance to the left of the photo.
Show in landscape format
Off

Helsingin hyväntuulenkeidas Lonna

Entinen miinanraivaussaari Lonna on pieni saari, jolla on paljon sydäntä, toimintaa ja historiaa. Saaren ravintolan yhteydessä toimii demagnetisointimuseo, joka on kaikille avoin ja jossa pääsee näkemään vanhoja ja entisöityjä sotilastarkoituksessa olleita suuria dieselgeneraattoreita. Saaressa järjestetään usein paljon tapahtumia, jonka lisäksi Lonnasta löytyy Kahvila & Baari. Saarella on myös hirsirunkoinen sauna. Saunavuoron varaaminen etukäteen on suositeltavaa, mutta mikäli saunoissa on tilaa, pääsee löylyihin myös paikan päällä. Saunan vilvoitteluterassilta aukeaa upeat maisemat saaristoon.

Miten pääsee? Kauppatorilta Lonnaan on matkaa vain n. 10 minuuttia. Kuljetuksesta vastaa FRS Finland, vesibussit ajavat reittiliikennettä Kauppatorilta Lonnan kautta Suomenlinnaan toukokuusta syyskuuhun. Lähtöpaikka on Lyypekinlaituri Kauppatorilla. Lauttalippuja voi ostaa kätevästi etukäteen verkkokaupasta tai myös paikan päältä laivalta. Jos haluat viettää koko päivän Lonnassa ja lähisaarilla (Suomenlinna ja Vallisaari), kannattaa hankkia päivälippu saarihyppelyreitille.

A small group of people stand in front of one of Suomenlinna's old gunpowder magazines that look like grassy mounds with a single brick wall in the side of them. A few more of these mounds can be seen dotting the island in the distance, with the sea and opposite shoreline on the horizon.
Show in landscape format
Off

Historiallinen merilinnoitus Suomenlinna

Unesco maailmanperintökohde Suomenlinna on merkittävä osa Helsingin identiteettiä. Suomenlinna koostuu seitsemästä saaresta ja merilinnoituksen rakentaminen alkoi Ruotsin vallan aikana vuonna 1748. Historiaa voi edelleen kokea linnoituksen tunneleissa ja Suomenlinnan museoissa. Suomenlinnassa voi viettää koko päivän ja jäädä yöksi Hostel Suomenlinnaan. Saarilla on myös ravintolapalveluita.

Miten pääsee? Suomenlinna on paitsi nähtävyyskohde myös Helsingin kaupunginosa, johon pääsee Kauppatorilta HSL:n lautalla julkisen liikenteen lipuilla. Tarvitset HSL:n matkalipun, ja vaihtoehtoina ovat kertalippu tai vuorokausilippu. Suomenlinna sijaitsee HSL:n lippuvyöhykkeellä A, joten voimassa olevalla HSL-lipulla (AB, ABC tai ABCD) voi matkustaa lautalla. Kertalipun voi ostaa lippuautomaateista, R-kioskeista tai HSL:n sovelluksesta. HSL:n lautta on Helsinki Card -kortilla ilmainen. FRS Finland liikennöi myös Kauppatorilta Lonnan kautta Suomenlinnaan toukokuusta syyskuuhun asti, lähtö on Lyypekinlaiturilta lähellä Vanhaa kauppahallia. Liput voi ostaa joko verkkokaupasta tai laivalta. Jos haluat viettää koko päivän Suomenlinnassa ja lähisaarilla (Lonna ja Vallisaari), kannattaa hankkia päivälippu saarihyppelyreitille.

With trees either side of the photo and the grassy bank framing the foreground, a water bus prepares to dock at a dock on Vallisaari island, a small crowd of people waiting to board.
Show in landscape format
Off

Taidetta meren äärellä Vallisaaressa

Suomenlinnan naapurissa sijaitseva entinen sotilassaari Vallisaari on pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisin luontokohde, jossa viihtyy paljon uhanalaisia lajeja kuten perhosia ja lepakoita. Lisäksi luonnon lisäksi voit tänä kesänä ihailla saarella myös taidetta: Helsinki Biennaali on kansainvälinen nykytaidetapahtuma, joka järjestetään nyt toista kertaa 12.6.-17.9.2023. Se esittelee kaikkiaan noin 30 sekä tunnettua että nousevaa taiteilijaa ja taiteilijaryhmää niin Suomesta kuin maailmalta. Biennaali sijoittuu Vallisaareen, HAM Helsingin taidemuseoon sekä muihin paikkoihin ja julkisiin tiloihin kaupungissa.

Miten pääsee? FRS Finlandin vesibussimatka Kauppatorilta Vallisaareen kestää noin 20 minuuttia. Matka starttaa Lyypekinlaiturista (lähellä Vanhaa kauppahallia ja Helsinki Biennaalin paviljonkia) Kauppatorilta. Liput voi ostaa kätevästi etukäteen verkossa tai suoraan vesibussista. Jos haluat viettää koko päivän Vallisaaressa ja lähisaarilla (Lonna ja Suomenlinna), kannattaa hankkia päivälippu saarihyppelyreitille.

Isosaari.
Show in landscape format
Off

Avomeren helmi Isosaari

Isosaari sijaitsee ulkosaaristossa Helsinkiin johtavan meriväylän alkupäässä, ja saari onkin toiminut maamerkkinä merenkulkijoille. Nykyään saari tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja koettavaa kuten kulttuurihistoriaa, koskematonta luontoa sekä harvinaisia lintuja. Isosaaresta löytyy myös ravintoloita, saunoja, golfrata ja joogastudio sekä majoitusmahdollisuuksia.

Miten pääsee? Laivaliikenne Isosaareen liikennöi Kauppatorilta kesäkuusta syyskuun alkuun. Tarkemmat aikataulut löytyvät täältä. Matka ulkosaaristoon kestää n. 40 minuuttia. Saareen pääsee myös omalla veneellä.

Two people are walking away from the camera along the grassy and rocky shore at Kaunisaari, the sea opening up in front of them towards the horizon.
Show in landscape format
Off

Helsingin itäisin ulkoilusaari Kaunissaari

Noin 10 km Helsingin Aurinkolahdesta itään sijaitsevalla Kaunissaarella pääsee nauttimaan monipuolisesta luonnosta, kasvikunnasta ja saaren ravintolapalveluista. Kaunissaari on myös hieno kohde retkeilijöille -  lyhyeen matkan päässä yhteysvenelaiturilta sijaitsee Kaunissaaren ravintola ja tämän lisäksi saarella löytyy myös retkeilijöille viisi keittokatosta. Tietyillä alueilla on myös mahdollista telttailla. Saarella on reilun 4 km pituinen luontopolku, jolla voi tutustua saaren monipuoliseen luontoon ja historiaan. Saaren kallioisilla rannoilla voi levähtää ja nauttia kauniista avomerestä ja saaristolaistunnelmasta. 

Miten pääsee? Helsingin keskustasta pääsee metrolla itään Vuosaaren metroasemalle, josta on noin 1 km kävely Aurinkolahdenlautrille. HSL-sovellus kannattaa ladata puhelimeen, josta voi kätevästi ostaa julkisen liikenteen lippuja ja tarkistaa reitit. Helsingin keskustasta Vuosaareen tarvitset AB-vyöhykkeen lipun. Julkisen liikenteen lippuja ei voi ostaa metrosta, vaan lippu pitää ostaa etukäteen lippuautomaatista, R-kioskista tai HSL-sovelluksesta. Pörtö Linen veneyhteys liikennöi Aurinkolahden Aurinkolahdenlaiturilta (Aurinkoranta 7) ja matka kestää noin 50-60 min. Venematkan voit ostaa kätevästi etukäteen verkkokaupasta tai suoraan veneestä.

Boat to Vartiosaari island
Show in landscape format
Off

Monen saaren kiertoajelu itäisessä Helsingissä

Itäinen saaristoreitti on mainio keino saada maistiainen todelliseen helsinkiläiseen saaristoelämään. Tämä kaupungin sisäinen vesiliikennereitti vie mantereelta mantereelle ja pysähtyy sellaisissa osissa Helsingin saaristoa, joihin muut reitti- tai sightseeing-alukset eivät liikennöi. Reittiin sisältyy myös kauniin Degerön kanavan läpiajo.

Miten pääsee? Kyytiin pääsee mantereelta neljältä laiturilta: Kalasatamasta, Herttoniemestä, Laajasalosta ja Vuosaaresta. Kesäkuusta syyskuun alkuun reitti ajetaan kolmesti päivässä, tarkat tiedot kannattaa tarkistaa liikennöitsijän sivuilta. Matkan kokonaiskesto on noin 1 h 45 minuuttia. Risteilylle ei oteta paikkavarauksia, joten liput ostetaan paikan päällä maksukortilla.

Testaa uusi lauttareitti itä-Helsinkiin

Koe Kruunuvuorenrannan kauneus ja viehätys uuden lauttareitin avustuksella. Kruunuvuorenrannan ja Kauppatorin lähellä Aleksanterinkadun ja Pohjoisrannan risteyksessä sijaitsevan Meritullintorin välillä liikennöi ensimmäistä kesää HSL:n lipuilla toimiva lauttaliikenne. Matkalle käy HSL:n AB-vyöhykkeet sisältävä lippu. HSL kehottaa matkustajia ostamaan lipun ennakkoon tai käyttämään lipun ostoon HSL-korttia tai HSL-sovellusta. Lautalla tai lauttarannoissa ei ole lipunmyyntiä.

Miten pääsee? Helsingin keskustassa sijaitseva laituri sijaitsee lyhyen matkan päässä Kauppatorilta, Meritullintorilla.  Toinen laiturialue sijaitsee Kruunuvuorenrannassa osoitteessa Saaristolaivastonkatu 11.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä on noin 300 saarta ja 130 km pituinen rantaviiva, joten koettavaa riittää vaikka koko kesäksi. Tässä poimintoja Helsingin saaristosta lännestä itään.