Topp 15 sevärdheter i Helsingfors

A view looking towards King's Gate on Suomenlinna where a few small groups of people are sitting on the steps and enjoying the sea view. A grassy bank rises up to the right of the photo.
Lead text
Dessa sevärdheter är de mest populära i staden år efter år.

Helsinki is a city where the neoclassical meets the Art Nouveau. Wide handsome cobblestone streets run through the neoclassical city center where you will find boulevards with plentiful parks. The sights are only enhanced by the harbor, right in the heart of Helsinki, from where a number of the top tourist attractions are within walking distance.

Most of the top sights in Helsinki are accessible by foot or on a bike, and the city offers an excellent public transportation system that includes ferries to the islands and trains to other destinations in Finland. Apart from the stunning nature and archipelago Helsinki includes gems worth seeing such as museums, churches and other tourist cultural attractions.

Ode, Helsingfors centrumbibliotek

Ode, Helsingfors nya centrumbibliotek, på Medborgarplatsen är en levande mötesplats mitt i Helsingfors. Ode är en evenemangsplats, ett läsandets hus och en mångsidig stadsupplevelse. Det bjuder på kunskap, nya färdigheter och berättelser, och är lättillgänglig för inlärning, inlevelse, arbete och avkoppling. Det är ett modernt bibliotek och en levande och funktionell mötesplats till för alla stadsbor. Läs mer: oodihelsinki.fi
Öppettider: mån-fre 8-20, lör-sön 10-18

Töölönlahdenkatu 4

Amos Rex

Det nya museet Amos Rex utställningsprogram består av nydanande, ofta tekniskt experimenterande samtidskonst, 1900-talets modernism samt utställningar som presenterar forna kulturer. Amos Rex vill presentera intressant och ambitiös konst med inspiration och livsglädje. Förutom växlande utställningar finns här en permanent utställning som presenterar Sigurd Frosterus postimpressionistiska konstsamling. Amos Rex består av nya underjordiska utställningsutrymmen, det gamla, år 1936 byggda Glaspalatset och biografen Bio Rex, samt Glaspalatstorget, en böljande evenemangsplats som samtidigt är utställningssalarnas tak. Avsikten är att erbjuda unika upplevelser och överraskande möten.
Öppettider: mån 11-18, ons 11-20, tor 11-20, fre 11-18, lör-sön 11-17, amosrex.fi 
Glaspalatset, Mannerheimvägen 22-24

Olympiastadion

Den nyrenoverade olympiska stadion i Helsingfors är härligt otrolig och fantastisk funktionalistisk. Olympiastadion, som blev färdigt år 1938, planerades av arkitekterna Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti. OS ordnades år 1952 i Helsingfors. På Olympiastadion anordnas idag inhemska och internationella idrottstävlingar samt friluftskonserter. Det 72 meter höga stadiontornet bjuder på en underbar utsikt över Helsingfors. Tornet nås via hiss. På Olympiastadion finns även restaurang Bistro Stadion samt Idrottsmuseet.
Öppettider: stadion.fi
Paavo Nurmis väg 1

Helsingfors domkyrka

Domkyrkan, av Carl Ludvig Engel, som reser sig på norra sidan av Senatstorget, är en scen för nationella och akademiska festgudstjänster och en av Helsingfors populäraste turistsevärdheter. Kyrkan är en del av Helsingfors empirecentrum och ett landmärke för dem som närmar sig staden från havet. Den har blivit en symbol för hela Helsingfors. Den nuvarande huvudkyrkan i Helsingfors stift, som burit namnen Nikolajkyrkan och Storkyrkan, blev färdig 1852. På kyrkans tak håller skulpturerna av de tolv apostlarna vakt över staden. I kyrkans krypta (Kyrkogatan 18) hålls utställningar och konserter. Sommartid även souvenirbutiken Cathedral Shop i ena av Domkyrkans klockstaplar.
Öppettider: mån-sön 9-18, stängt under kyrkliga tillställningar, kontrollera 
undantagstider: helsingintuomiokirkko.fi
Unionsgatan 29, 00170 Helsingfors

Senatstorget

Senatstorget med dess omgivning utgör en unik nyklassisk helhet. Fyra monumentala byggnader ritade av C. L. Engel (1778-1840) dominerar torget: Domkyrkan, Statsrådsborgen, Helsingfors universitets huvudbyggnad och Nationalbiblioteket. Mitt på torget står en staty av Alexander II (1894). Domkyrkan är antagligen den mest kända och mest fotograferade byggnaden i Finland. Det äldsta bevarade stenhuset i staden, Sederholmska huset står i Senatstorgets sydöstra hörn och inkvarterar idag Stadsmuseet. Senatstorget ligger ett kvarter från Esplanadparken och Salutorget. Toner från Senatstorget spelas varje dag kl 17.49 hela året. Verket är en modern version av det europeiska klockspelet eller aftontaptot. Verket är komponerat av Harri Viitanen och Jyrki Alakuijala. Ljudet går från byggnad till byggnad och speltiden är ca. 5 min.
Senatstorget

Gamla Saluhallen

Helsingfors Gamla Saluhall har betjänat sina kunder sedan år 1889. Till handlarnas sortiment hör bl.a. ost, fisk, skaldjur, kött, grönsaker, frukt samt kryddor, kaffe och te. Hallens handlare betjänar också specialbeställningar vid behov. Dessutom finns här Finlands minsta Alko, och en del cafér och restauranger.

Öppettider: mån-lör 10–18, På sommaren samt vid jul även sö kl 10-17 (stängt på midsommaren lö-sö)vanhakauppahalli.fi
Södra kajen

Högholmens djurgård

Högholmens djurpark, grundad i år 1889, hör till världens äldsta djurparker. På Högholmen stiftar man bekantskap med djur så väl från den arktiska tundran som den tropiska regnskogen. I djurparken finns över 150 djurarter och närmare tusen växtarter. Djurparkens viktigaste uppgift är att skydda utrotningshotade djurarter. Noshörningslogon leder en till de djur som hör till de europeiska djurparkernas gemensamma skyddsprogram. På holmen finns även en souvenirbutik samt restauranger och caféer. Dessutom finns ställen att äta egen medhavd vägkost och grillplatser för allmänt bruk.

Öppet varje dag, vänligen se öppettider på hemsidan korkeasaari.fi 
Blåbärslandsstigen 12

Sibeliusmonumentet

I Sibeliusparken finns världsberömda kompositören Jean Sibelius (1865-1957) minnesmärke av Eila Hiltunen. Sibeliusmonumentet avtäcktes 7 september 1967. Monumentet som fått formen av orgelpipor är svetsat i stål och består av över 600 rör, tonsättarens porträtt finns separat på en intilliggande klippa. Sibeliusmonumentet är en av Helsingfors mest populära statyer och en av de bäst kända sevärdheter. Läs mer: hamhelsinki.fi
Sibeliusparken

Löyly

Löyly, restaurang och allmän bastu med unik arkitektur samt omgivning, öppnades år 2016. I byggnaden finns en restaurang med stor terrass/uteservering samt tre bastur. Basturna är vedeldade, en av dem är den enda rökbastun i Helsingfors öppen för allmänheten. Mellan basturna finns ett spaområde med ett rum där man kan vila framför en öppen spis. Det är möjligt att bada i havet, även på vintern. Kvinnor och män har egna omklädningsrum och duschrum men basturna samt de andra utrymmena är gemensamma, därför ombedes man använda baddräkt. Läs mer: loylyhelsinki.fi
Öppettider: mån, tis 11-22, ons-lör 11-23, sön 12-20. Bastun har öppet må-to 16-22, fre 13-23, lö 9-11 & 13-23, sö 12-18. Restaurangen har öppet må-to 11-23, fre-lö 11-24, sö 12-21
Ärtholmsstranden 4

Sveaborgs sjöfästning

Sveaborg är ett magnifikt Unescos världsarvsobjekt och ett av de mest populära besöksmålen i Finland. Sveaborg är också en del av Helsingfors med cirka 800 invånare. Fästningen har fått sin nuvarande form via olika historiska faser som en del av det svenska, ryska och finländska försvarssystemet. Det finns 6 km murar, 100 kanoner, spännande tunnlar och vackra parkområden i Sveaborg. Fästningen är med sina museer, guidade rundvandringar, evenemang och restauranger en minnesvärd upplevelse för besökare i alla åldrar. Det är möjligt att boka privata guidade turer på flera olika språk ([email protected] Information om eventuella reguljära guidade turer på hösten och vintern finns i evenemangskalendern på Sveaborgs hemsida. Fästningen är lätt tillgänglig året runt med HRT:s färja från Salutorget, restiden är ca. 15minuter. Sommartid, från maj till september, trafikerar även en vattenbuss.
Sveaborg är en av Helsingfors stadsdelar och har öppet året om. Vänligen se tjänsternas öppettider från hemsidan: suomenlinna.fi
Sveaborg

Salutorget 

Salutorget, som ligger vid Södra hamnen i ändan av Esplanadparken, är Helsingfors mest internationella och kända torg. I torgstånden säljs traditionella delikatesser men även handarbeten och souvenirer. I de uppvärmda tältcaféerna smakar det gott med en kopp hett kaffe även mitt i den smällkalla vintern. Salutorgets websidan
Öppettider: mån-fre 6.30-19, lör 6.30-18. På sommaren även sön 10-17.
Södra hamnen

Tempelplatsens kyrka

Tempelplatsens kyrka som är insprängd i berget är belägen i slutet av Fredriksgatan, i hjärtat av Helsingfors. På grund av sin speciella arkitektur är kyrkan, som blev färdig 1969, en av huvudsevärdheterna i Helsingfors. Kyrksalen täcks av en kupol draperad med kopparband som stöds i bergsväggarna med balkar av armerad betong. Innerväggarna består av skrovliga klippor och en mur av huggen sten. På förmiddagarna sprider sig ljuset från fönsterraden som omger takkanten till altarväggen, där altartavlan utgörs av en bergsspricka från istiden. Kyrkans väggar ger en ypperlig akustik för konserter.
Öppettiderna varierar, vänligen se öppettider på hemsidan. Stängt under kyrkliga evenemang. temppeliaukionkirkko.fi
Luthersgatan 3

Fölisön

Fölisön är ett idealiskt friluftsområde, både för soldyrkare och promenerare. De tama fåglarna och ekorrarna välkomnar besökare till Fölisön. På Fölisöns friluftsmuseum kan man bekanta sig med gångna tiders boende och den finländska folkliga traditionen. De sommartid öppna museibyggnaderna som flyttats till ön från Finlands olika landskap, deras interiörer och föremål berättar om torparnas, böndernas och ståndspersonernas liv från 1700-talet till det förra seklet. Installationen Kalevalakehto (Kalevalavaggan, 2010) designades av amerikanska och finska arkitekturstuderande och är menad till att beökare kan ta sig en lugn och tyst stund i den. På ön finns även restaurang Seurasaaren Kruunu, Cafe Mieritz, kiosker och ett friluftsbad (nudistbad, ons & sö dock med baddräkt). Vid kiosken vid festplanet finns även en grill till besökarnas förfogande. På Fölisön ordnas olika evenemang, bl.a. de årligen återkommande Midsommareldarna, Julstigen och påsklördagens Påskeldar. 
Fölisön har öppet året runt. Friluftsmuseet har öppet sommartid, vänligen se Fölisöns friluftsmuseum. seurasaarisaatio.fi och kansallismuseo.fi
Fölisön

Borgbackens nöjespark

Sedan 1950 är Borgbacken stället där hela familjen firar sommarens gladaste stunder. Här finns både vilda och lugnare åk, för varje tycke och smak. Klassikern från 1951, berg- och dalbanan av trä är fortfarande Borgbackens populäraste attraktion. I spelhallarna kan man testa både skicklighet och tur. På utomhusscenen uppträder populära artister.
Öppet vanligtvis från slutet av april till oktober. Vänligen se öppettider på hemsidan linnanmaki.fi
Tivoligränd 1

Allas Sea Pool

Likt en oas, med unikt läge vid Salutorget i centrala Helsingfors, ligger havsbadet Allas Sea Pool. Här erbjuds härliga upplevelser i form av rekreation och aktiviteter året om. Besökarna finner olika typer av bastubad, två uppvärmda färskvattenpooler, och en havsvattenpool vars temperatur följer havstemperaturen. Dessutom finns det utomhusgym, restaurang och cafeteria, samt instruktörsledda träningspass, spa- och skönhetsbehandlingar. Oavsett årstid anordnas här på Allas Sea Pool även olika typer av evenemang som konserter och utställningar. Läs mer: allasseapool.fi
Öppettider: mån-fre 6.30-21, lör 9-21, sön 9-20
Skatuddsgatan 2 a

Aerial of the wooden, angled ring building of Helsinki Biennial -pavilion at Lyypekinlaituri, showing the harbour and the market square to the right and Eteläranta to the left. Helsinki Cathedral can be seen in the background to the right and above the buildings of Pohjoisesplanadi.
Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
On
Teaser text
Dessa sevärdheter är de mest populära i staden år efter år.