Top 15 Helsingin nähtävyydet

A view looking towards King's Gate on Suomenlinna where a few small groups of people are sitting on the steps and enjoying the sea view. A grassy bank rises up to the right of the photo.
Lead text
Nämä nähtävyydet pysyvät kaupungin suosituimpina kohteina vuodesta toiseen. Koska etäisyydet Helsingissä ovat lyhyet, ehdit poiketa useammassakin kohteessa saman päivän aikana.

Oodi, Helsingin keskustakirjasto

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, kaikille avoin julkinen tila keskellä kaupungin sykettä. Oodi on tapahtumapaikka, lukemisen talo ja monipuolinen kaupunkikokemus. Oodi tarjoaa tietoja, taitoja ja tarinoita, ja sinne on helppo tulla oppimaan, eläytymään, nauttimaan ja työskentelemään. Kaikille avoin uuden ajan kirjasto on elävä ja toiminnallinen kohtaamispaikka.

Oodi on avoinna 1.6.–9.8. ma-pe 8–20 ja la-su 10–18. Osa Oodin palveluista, tiloista ja laitteista on vielä toistaiseksi käytössä rajoitetusti tai kokonaan pois käytöstä. Esimerkiksi varattavien tilojen täyttöaste pidetään noin 50 prosentissa normaaliaikaan verrattuna. Sisäänkäynti ilmainen. Lue lisää tilojen käytöstä: oodihelsinki.fi
Töölönlahdenkatu 4

Amos Rex

Uuden Amos Rexin näyttelyohjelma koostuu uusimmasta, usein teknisesti kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismista ja muinaisia kulttuureja esittelevistä näyttelyistä. Amos Rex haluaa esitellä kiinnostavaa ja kunnianhimoista taidetta virkistävästi ja elämäniloisesti. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esillä on pysyvästi Sigurd Frosteruksen jälki-impressionistinen kokoelma. Amos Rex koostuu uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhasta, vuonna 1936 rakennetusta Lasipalatsista ja elokuvateatteri Bio Rexistä, sekä Lasipalatsin aukiolla näyttelytilan kattona kumpuilevasta tapahtuma-aukiosta. Tarkoituksena on tarjota ainutkertaisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia.

Kesän aukioloajat 1.6. alkaen: ma, ke-pe 11-18, ti suljettu, la-su 11-17. Lisätietoa: amosrex.fi
Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24

Olympiastadion

Stadion avautui laajan remontin valmistuessa syksyllä 2020. Uusittu Helsingin Olympiastadion on lumoavan linjakas ja fantastisen funkkis. Vuonna 1938 valmistuneen rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti. Olympialaiset järjestettiin Helsingissä vuonna 1952. Nykyään stadionilla järjestetään kotimaisia ja kansainvälisiä urheilukilpailuja sekä ulkoilmakonsertteja. Olympiastadionin 72 metrinen korkea torni on erinomainen paikka ihalla koko Helsingin kaupunkimaisemaa. Torniin on kulku hissillä. Olympiastadionilla toimii myös ravintola Bistro Stadion sekä Urheilumuseo. 
Tarkista aukioloajat: stadion.fi
Paavo Nurmen tie 1

Helsingin tuomiokirkko

Senaatintorin pohjoislaidassa kohoava Tuomiokirkko on valtiollisten ja akateemisten juhlajumalanpalvelusten näyttämö ja yksi Helsingin suosituimmista matkailunähtävyyksistä. Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirkko on osa Helsingin empirekeskustaa ja maamerkki mereltä saapuville, ja siitä on tullut koko Helsingin symboli. Nikolainkirkon ja Suurkirkon nimeä kantanut nykyinen Helsingin hiippakunnan pääkirkko on valmistunut vuonna 1852. Kirkon katolla vartioivat kaupunkia kahdentoista apostolin veistokset. Kirkon kryptassa (Kirkkokatu 18) on esillä vaihtuvia näyttelyitä ja konsertteja. Kesäisin toisessa tapulissa on matkamuistomyymälä Cathedral Shop.

Avoinna päivittäin (ei toimitusten aikana) 9-18, paitsi ke 9-17 ja su 12-18. Tarkista poikkeusajat: helsingintuomiokirkko.fi
Unioninkatu 29

Senaatintori

Senaatintorin ympäristö on ainutlaatuinen uusklassinen kokonaisuus. Sitä hallitsee neljä C. L. Engelin (1778-1840) suunnittelemaa rakennusta: Tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna, Yliopiston päärakennus ja Kansalliskirjasto. Keskellä toria sijaitsee Aleksanteri II:n patsas (1894). Tuomiokirkko on kenties koko Suomen kuvatuin ja tunnetuin rakennus. Kaupungin vanhin kivirakennus Sederholmin talo sijaitsee Senaatintorin kaakkoiskulmassa. Talossa toimii nykyään Kaupunginmuseo. Senaatintorin läheisyydessä sijaitsee vilkastunnelmainen Kauppatori ja viihtyisä Esplanadin puisto. Senaatintorin Ääni kuullaan Senaatintorilla joka päivä klo 17.49. Tietokonemusiikkiteos on eurooppalaisen kellopelin tai iltasoiton moderni versio. Ääniteos on syntynyt Helsingin tuomiokirkon urkuri, säveltäjä Harri Viitasen ja tekniikan tohtori Jyrki Alakuijalan yhteistyönä.

Tori on avoinna joka päivä; ilmainen.
Senaatintori, Kruununhaka

Vanha kauppahalli

Helsingin Vanha kauppahalli on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1889. Kauppiaiden valikoimista löytyvät mm. juustot, kalat, äyriäiset, lihat, kasvikset, hedelmät sekä mausteet, kahvit ja teet, herkkuja unohtamatta. Hallikauppiaat hoitavat myös erikoistilaukset tarvittaessa. Lisäksi hallissa toimii Suomen pienin Alko, ja useampi kahvila ja ravintola.

Avoinna: ma-la 10–18, kesällä su 10-17 (juhannuksena la-su suljettu). vanhakauppahalli.fi
Eteläranta

Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaari kuuluu maailman vanhimpiin eläintarhoihin. Se on perustettu vuonna 1889. Korkeasaaressa on eläimiä tundralta aina trooppisiin sademetsiin. Eläinlajeja on yli 150 ja saarella on lähemmäksi tuhat eri kasvilajia. Eläintarhan sydämenasiana on uhanalaisten lajien suojelu. Sarvikuonotunnus opastaa niiden eläinten luo, jotka kuuluvat eläintarhojen yhteisiin suojeluohjelmiin. Saarella myös matkamuistokauppa, ravintoloita ja kahviloita sekä mahdollisuus omien eväiden syöntiin sekä grillipaikka.

Avoinna joka päivä 1.6. alkaen 10-20, ks. ruokinta- ja poikkeusajat: korkeasaari.fi
Mustikkamaanpolku 12

Sibelius-monumentti

Sibeliuksen puistossa on maailmankuulun säveltäjän Jean Sibeliuksen (1865-1957) muistomerkki, Eila Hiltusen käsialaa vuodelta 1967. Sibelius-monumentti paljastettiin 7. syyskuuta 1967. Urkupillistön muotoon sommiteltu muistomerkki on hitsattu teräksestä ja siinä on yli 600 putkea; säveltäjän näköismuotokuva on siitä erillään viereisen kallion kupeessa. Sibelius-monumentti on Helsingin suosituimpia veistoksia ja tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä.

Avoinna joka päivä; ilmainen.
Sibeliuksen puisto

Löyly

Ville Haran ja Anu Puustisen suunnittelema, vuonna 2016 avattu Löyly on ainutlaatuinen niin sijainnin kuin arkkitehtuurin puolesta. Rakennuksessa toimii ravintola, terassi ja kolme saunaa. Kaikki kolme saunaa ovat puulämmitteisiä: jatkuvalämmitteinen sauna, kertalämmitteinen sauna ja Helsingin ainoa yleisölle avoin savusauna. Yhdellä käynnillä voi kokea kaikki perinteiset löylytyypit. Saunojen väliin jää takkahuone, jossa voi levähtää saunomisen lomassa. Mereen pääsee uimaan, myös talvella. Miehille ja naisille on omat pukuhuoneet ja suihkut, mutta saunat ja oleskelutilat ovat yhteiset.

Sauna avoinna 3.6. lähtien: ke-pe 16-22, la 13-22, su 12-18, ma-ti suljettu. Tarkista saunomisajat: loylyhelsinki.fi
Hernesaarenranta 4

Suomenlinnan merilinnoitus

Suomenlinnan merilinnoitus on upea Unescon maailmanperintökohde ja yksi Suomen suosituimmista käyntikohteista. Linnoitus on Helsingin kaupunginosa, jossa asuu noin 800 asukasta. Suomenlinna on saanut muotonsa historiallisten vaiheiden kautta osana Ruotsin, Venäjän ja Suomen puolustusta. Linnoituksessa on kuusi kilometriä muuria, sata tykkiä, jännittäviä tunneleita sekä kauniita puistoalueita. Suomenlinnassa on myös museoita, opastettuja kierroksia, ravintoloita ja tapahtumia moneen makuun. Tietoa syksyn ja talven opastetuista kierroksista löytyy Suomenlinnan verkkosivujen aukiolo- ja tapahtumakalenterista. Tilauskierroksia ryhmille järjestetään useilla eri kielillä ympäri vuoden ([email protected]). Suomenlinna sijaitsee Helsingin edustalla ja sinne pääsee ympäri vuoden helposti HSL:n lautalla Kauppatorilta vain 15 minuutissa. Kesäisin toukokuusta syyskuuhun Suomenlinnaan kulkee myös vesibussi.

Suomenlinna on Helsingin kaupunginosa ja avoinna ympäri vuoden. Suomenlinna.fi

Kauppatori 

Kauppatori on Helsingin kansainvälisin ja tunnetuin tori. Se sijaitsee Eteläsatamassa Esplanadin puiston päässä. Kauppatorilla myydään ja ostetaan matkamuistoja ja elintarvikkeita, mutta tori on myös arkinen paikka, jonka kojuissa käydään munkkikahveilla. Lämmitettyyn telttakahvioon voi pistäytyä kuumalle kahville vaikka keskellä paukkuvia pakkasia Kauppatorilla on pääkaupungin historiallisista kerroksista muistuttava Helsingin vanhin julkinen muistomerkki, C.L. Engelin suunnittelema punaisesta graniitista tehty obeliski. Kauppatorin laidalla sijaitsevat niin Helsingin kaupungintalo, Ruotsin suurlähetystö kuin Presidentinlinna. 

Avoinna: ma-to 6.30-19, la 6.30-18, kesäsunnuntaisin 10-17
Eteläranta

Temppeliaukion kirkko

Kallioon louhittu, Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema, Temppeliaukion kirkko sijaitsee Helsingin sydämessä, Fredrikinkadun päässä. Erikoisen arkkitehtuurinsa vuoksi vuonna 1969 valmistunut kirkko on Helsingin päänähtävyyksiä. Kirkkosalin kattaa teräsbetonipalkeilla kallioseiniin tuettu, kuparinauhalla verhottu kupoli. Sisäseinät ovat rosoista kalliota ja louhoskivimuuria. Aamupäivisin valo leviää katon reunaa kiertävästä ikkunarivistöstä alttariseinämälle, jossa alttaritauluna toimii jääkauden aikainen kallionhalkeama. Kirkko on suosittu konserttipaikka hyvän akustiikkansa vuoksi.

Avoinna n. 10-17; aukioloajat vaihtelevat viikoittain, ks. temppeliaukionkirkko.fi
Lutherinkatu 3

Seurasaari

Seurasaari on ihanteellinen paikka ulkoiluun, auringonpalvomiseen tai piknikeille. Ihastuttavat kesyt linnut ja oravat toivottavat kävijän tervetulleeksi. Seurasaaren ulkomuseo esittelee suomalaisten asumista, työntekoa ja elintapoja menneillä vuosisadoilla. Kesäisin avoinna olevat museotalot edustavat eri maakunnille tyypillisiä rakennuksia ja rakennusryhmiä 1600-luvun lopulta 1900-luvulle. Seurasaaren eteläkärjessä sijaitseva Kalevalakehto-installaatio (2010) syntyi amerikkalais-suomalaisen arkkitehtiopiskelijaryhmän toimesta Kalevalan innoittamana. Kalevalakehto-installaatio on tarkoitettu hiljentymiseen ja rauhoittumiseen. Saarella toimii lisäksi ravintola Seurasaaren Kruunu, Kahvila Mieritz, kioskeja sekä uimala joka toimii naturistirantana (uima-asut tarvitaan ke ja su). Juhlakentän kioskin luona on myös yleisölle vapaasti käytettävissä oleva grilli sekä kyykkäkenttä.

Saari on avoinna ympäri vuoden. Ulkomuseo on avoinna 15.6.-31.8. ma-su 11-17 ja 1.-15.9. ma-pe klo 9-15, la-su 11-17.
Seurasaarisäätiön verkkosivuille ja Seurasaaren ulkomuseon verkkosivuille

Seurasaari

Linnanmäki

Linnanmäen huvipuistossa koko perhe on kokenut kesän hauskimmat hetket jo vuodesta 1950. Alueella on laitteita niin hurjasta kuin tasaisemmastakin kyydistä pitäville ja joka kesä uutuushärveleitä. Vuodesta 1951 toiminut klassikko, puinen vuoristorata on edelleen Linnanmäen suosituin laite. Pelipuolella testataan sekä osaaminen että leikkimieli, ja viihdetaiteilijat esiintyvät puiston ulkonäyttämöllä.

Kesällä 2020 kävijämäärää rajataan, mutta Linnanmäki on valmistautunut turvalliseen huvitteluun. Alue on laaja ja turvavälit tullaan huomioimaan kaikessa toiminnassa. Suurin osa kioski- ja ravintolapisteistä palvelee normaalistikin ulkona syöjiä, ja sitä suositellaankin tänä kesänä. Avoinna 12.6. alkaen joka päivä 11-21. linnanmaki.fi
Tivolikuja 1

Allas Sea Pool

Allas Sea Pool on merikylpylä ja kaupunkikeidas Kauppatorin kupeessa. Allas tarjoaa uusia tapoja nauttia Itämerestä kaupungin keskeisimmällä paikalla. Merikylpylä on auki ympäri vuoden ja tarjoaa elämyksiä ja virkistäytymismahdollisuuksia niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille. Altaalla on kolme saunaa, kaksi lämmitettyä makean veden allasta sekä yksi merivesiallas, jonka lämpötila mukailee meren lämpötilaa. Lisäksi Altaalta löytyy ulkokuntosali, ravintola ja kahvila, ohjattua liikuntaa ja hyvinvointipalveluita ja kulttuuria.

Allas on avoinna 1.-20.6. ma-pe 6.30-21, la 9-21, su 10-20. Tarkista loppukesän uintien ja palvelujen aukioloajat: allasseapool.fi
Katajanokanlaituri 2a

Aerial of the wooden, angled ring building of Helsinki Biennial -pavilion at Lyypekinlaituri, showing the harbour and the market square to the right and Eteläranta to the left. Helsinki Cathedral can be seen in the background to the right and above the buildings of Pohjoisesplanadi.
Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
On
Teaser text
Nämä nähtävyydet pysyvät kaupungin suosituimpina kohteina vuodesta toiseen.