De populäraste motionsstigarna i Helsingfors

Aerial taken from above Pohjoissatama looking over the Helsinki cityscape during a soft sunset. Boats can be seen moored below, the Uspenski Cathedral on the left, Majakkalaiva in the center and Helsinki Cathedral on the right.
Swedish

Helsingfors kryllar av utmärkta motionsstigar, och man får aldrig tråkigt då man tar en runda på dem. Ett stenkast från Helsingfors centrum kan man jogga i skogen, njuta av havsvyer eller utforska den urbana stadskärnan med löpskor på fötterna. Här presenterar vi 8 + 1 stigar från rundor på ett par kilometer till halvmaratonlängd. 

Henriikka Simojoki
Aamukahvilla.fi
Henriikka Simojoki

Tölöviken och Tokoistranden – en legendarisk rutt i Helsingfors kärna 

Om det är någon bland Helsingfors korta motionsstigar som förtjänar klassikerstatus, är det rundan runt Tölöviken i kombination med rutten längs Tokoistranden. Det som gör den här rutten särskilt lockande är läget, som är alldeles i stadskärnan, och möjligheten att se alla slags människor medan man joggar: då man löper längs med stranden stöter man garanterat på medjoggare, omslingrade par, åldringar på promenad, barn som jagar gäss, folk som SUP-paddlar och hundar av alla de slag.

Längd: Båda rundorna är 2 kilometer långa, så genom att kombinera rutter kan du sätta ihop en runda av lämplig längd. 

Blåbärslandet runt – en havsnära och lättillgänglig runda

Det förtjusande Blåbärslandet är den perfekta joggingdestinationen för den som söker en kort, men vacker och havsnära löprunda. Ön har en omkrets på 2,5 kilometer. Längs med motionsstigen finns också en badstrand och utomhusanläggningar för styrketräning, så det är lätt att kombinera andra motionsformer med löpningen. Du kommer lätt till Blåbärslandets stigar längs Farfarsbron från Fiskehamnen. 

Längd: ca 2,5 kilometer per runda.

Från Arabiastranden till Vanda å – en naturidyll på en spårvägsresas avstånd

Längs Vanda å, som mynnar ut i havet under namnet Gammelstadsforsen, går sandstigar i skogiga vyer som lämpar sig utmärkt för löpning. Om man löper norrut längs med den ena banken och tillbaka längs den andra, får man ihop en trevlig motionsrunda. Halvvägs kan man ta sig ett dopp på Lillforsens badstrand. Om du startar i strandparken vid Arabiastranden kan du börja din motionsrunda genast på spårvagnshållplatsen. Och varför inte kombinera din löptur med en runda på Fårholmens idylliska spångar. 

Längd: Från Arabiastranden till Lillforsens badstrand och tillbaka ca 6 kilometer. Det är lätt att förlänga eller förkorta löpturen genom att korsa Vanda å före eller efter badstranden – det finns flera broar för lätt trafik längs med vägen. 

Södra innerstaden runt – en sightseeingtur i Helsingfors 

Att jogga runt Helsingfors södra innerstad är att göra en djupdykning i det havsnära Helsingfors och dess historiska arkitektur. I sin enklaste form går rutten från Kronohagen runt Skatudden och därifrån via Salutorget och Brunnsparken till Eira strand. På den här rutten är löpunderlaget till stora delar asfalt. 

Längd: Från Kronohagen runt Skatudden till Eira strand är ruttens längd ca 7 kilometer. Om man fortsätter till Sandstrandens badstrand blir rundan 10 kilometer och om man slutar i Mejlans, vid Fölisöns bro blir längden på motionsrundan 12 kilometer. Det är lätt att återvända till startpunkten genom att springa längs med Banan genom Kajsaniemiparken tillbaka till Kronohagen. Då blir rundans längd 12,5 kilometer.

Drumsö runt – en mil längs stränderna

Då man rör sig på stigarna längs Drumsö strand hittar man en vacker runda runt ön som är nästan exakt 10 kilometer lång. Många löpare reser långa vägar till Drumsö för att njuta av en löptur kryddad med måsskrik, frisk havsvind och en mångsidig löpterräng. Bussen från centrum stannar invid Drumsö bro och västmetron tar dig till mitten av ön, bara en halv kilometer från stranden.

Längd: Drumsö omkrets längs med stränderna är cirka 10 kilometer.

Centralparken – en skog i staden 

Helsingfors centralpark är namnet till trots inte en park i ordets traditionella betydelse, utan rätt och slätt en skog. Även om det finns andra människor som kommer till samma ställe för att njuta av naturen är det lätt att koppla av i centralparken. Här är det lätt att känna årstidernas rytm, färger, ljus och dofter. En trevlig basrunda börjar från parkens södra ända i Dal och går till Britas idrottspark och tillbaka. Om man vill förlänga passet kan man jogga till Svedängen eller ännu längre än så. I Britas idrottspark finns också mycket korta motionsstigar, och löpturen kan kombineras med en simtur i Britas simhall.

Längd: Från Dal till Britas och tillbaka blir längden på rundan dryga 10 kilometer. Centralparkens hela längd från syd till nord är 10 kilometer som längst och det finns gott om stigar, så man kan ta sig en liten avstickare eller löpa en hel maraton.

Mejlans-Granö-Lövö-Drumsö – Island Hopping i löpskor

En av Helsingfors mest förtjusande långrundor går från Mejlans till Granö, därifrån via Lövö till Drumsö och tillbaka till Mejlans via Sandstrands badstrand. Trots att rutten är lång är den också mycket vacker. Det är sällan man hamnar på de värdefulla öarna väster om Helsingfors av misstag.

Längd: Cirka 13 kilometer.

Gammelstadsviken – allt från betong till fågelskådningstorn

Gammelstadsviken är en havsvik som ligger mellan Arabiastranden, Vik, Hertonäs och Brändö. Den som löper runt viken får inte bara njuta av en lång och krävande löprunda utan också av mångsidiga vyer: strandstigar, ängarna i Vik, vackra skogslandskap med fågelskådningstorn, koloniträdgårdsmiljöer och Fiskehamnens byggområde. Om du inte känner till området lönar det sig att kolla upp rutten på kartan på förhand eller ha med dig telefonen, så att du hittar rätt i de svårare korsningarna. 

Längd: Beroende på val av rutt cirka 13–17 kilometer. 

Bonus: Djurgårdens idrottsplan

Djurgårdens idrottsplan är ett klassiskt ställe för dig som vill springa det gamla goda 400-metersloppet. Kanske det i år vore dags för det första Coopertestet på flera år?

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingfors kryllar av utmärkta motionsstigar, och man får aldrig tråkigt då man tar en runda på dem. Ett stenkast från Helsingfors centrum kan man jogga i skogen, njuta av havsvyer eller utforska den urbana stadskärnan med löpskor på fötterna. Här presenterar vi 8 + 1 stigar från rundor på ett par kilometer till halvmaratonlängd.