Bastutips i Helsingfors

Having a sauna in Helsinki
Lead text
Helsingfors har under de senaste åren fått många fina nya bastur och utöver dem finns i staden också flera mer traditionella bastur. Det är svårt att rangordna dem, för de har alla sina egna fördelar. Bland Jaakko Blombergs favoriter finns något för varje smak och situation.

Kotiharju

Vad vore Berghäll utan bastubadarna som svalkar av sig ute på gatan intill bastun vid Åstorget. På samma sätt som Arla andas också Kotiharju stämningar från en gången tid och påminner om både Kaurismäkis filmer och en rysk banja. Och vill du ha en bastukvast till bastubadet, så kan du köpa en sådan också här. Tack vare borden i omklädningsrummet kan du här också avnjuta eget tilltugg.

Löyly

Löyly är på grund av sin arkitektur värd ett besök, om du inte annars bryr dig om att bada bastu. Men basturna är också värda att uppleva. Lämpar sig för mixed bastu (baddräkt), eftersom det inte finns skilda turer för herrar och damer. I brasrummet eller på uteserveringen kan du njuta lite längre också efter bastubadet.

Allas

Om Löyly lyfte bastubadet till en ny nivå, så gör Allas detsamma inom utomhusbad. Allas bastur når kanske inte en toppnivå, men att få bada utomhus mitt i stadskärnan är varje gång en upplevelse. Tack vare varma bassänger lämpar sig platsen för både sådana barn och vuxna, som inte är så entusiastiska bastubadare. Och vill du ha snabb avsvalkning, kan du ta ett dopp i den kallare havsvattenbassängen.

Sompasauna

”Helsingfors mest allmänna bastu” Sompasauna är något helt annat än Löyly och Allas. Bastun byggdes första gången 2011 av byggrester och har under årens lopp uppförts i nya versioner. Den senaste bastun kallas för Pullosauna eller Flaskbastun, eftersom den har byggts med pengar som insamlats från pant på flaskor. Du kan besöka bastun alltid då någon värmer den – vilket är nästan dagligen. Omständigheterna är mer asketiska än i de kommersiella basturna, men stämningen är desto bättre. Andra bastubadare uppskattar, om du tar med vatten och bastuved, om du nu råkar ha ved i knutarna.

Bastun på Lonnan

Bastun på Lonnan är en fin kombination av traditionell bastukultur och modern arkitektur. Då här dessutom bjuds på utmärkt bastu och fina landskap, så är ramarna mycket lyckade. Hit kommer du endast med båt och bastun är i bruk endast sommartid.

Simstadion

I Finland finns i anslutning till varje simhall en bastu som ingår i priset, vilket för många utlänningar är en överraskning. Även Simstadion som är öppen sommartid har en bastu och därför kan du här bra bada utomhus också vid svalare väder. Vid bra väder kan du tillbringa hela dagen här med att simma, bada bastu och solbada. Och priset är endast 4 euro.

Show image on the left
Off
Card list
Bastur i Helsingfors
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingfors har under de senaste åren fått många fina nya bastur och utöver dem finns i staden också flera mer traditionella bastur. Det är svårt att rangordna dem, för de har alla sina egna fördelar. Bland Jaakko Blombergs favoriter finns något för varje smak och situation.