Runebergstårtan är ett enkelt och anspråkslöst bakverk som smakar bittermandelolja och mandel. Degen har tuggmotstånd och ovanpå har den hallonsylt med en ring sockerglasyr runt sylten. Enligt traditionerna ska tårtan som bakats i cylinderform fuktas med rom eller arrakspunsch. Det finns också torra versioner.
Enligt allmän uppfattning utvecklades bakverket av Fredrika Runeberg som var hustru till Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Enligt en annan uppfattning utvecklades bakverket av konditorn Lars Astenius från Borgå, varifrån Fredrika köpte hem dem. I vilket fall som helst finns receptet också i Fredrikas receptbok.
Säsongen för bakverket infaller kring Runebergsdagen den 5 februari. I vissa kaféer säljs bakverket redan i början av januari medan andra kaféer börjar sälja dem just kring Runebergsdagen. Under andra årstider säljs tårtan knappast alls, med undantag för vissa kaféer i Runebergs hemstad Borgå.
De som är förtjusta i Runebergstårtor brukar ofta ordna provsmakningar där de jämför olika tillverkares tårtor. Många anser att tårtan absolut ska ha den traditionella smaken medan andra välkomnar nya olika versioner. Under de senaste åren har man bland annat sett tårtor av mindre storlek än normalt, dvs. stora som en munsbit, eller Rawbergare som bakats som råkakor.
Så gott som varje kafé säljer någon tillverkares tårtor. Utöver i kaféer finns tårtorna också i nästan alla matbutikers sortiment.