Kaisa Kuokka

Kaisa Kuokka
Finnish

Helsinki on koko ajan kivempi paikka

”Parasta Helsingissä on sallivuus. Hyvä esimerkki kaupungin hauskasta ajattelutavasta on sauna, joka oli joulumarkkinoilla keskellä kaikkea. Aina ei tarvitse olla turhan vakava.”

Jouluintoilija Kaisa Kuokka on aina rakastanut Helsinkiä. ”Muutin tänne 20 vuotta sitten, ja rakkaus vain syvenee. Helsinki on koko ajan kivempi paikka.” Kuokka on kotoisin pienestä Ravijoen kylästä Virolahdelta, Kymenlaaksosta. Hän muutti Helsinkiin heti lukion jälkeen ja sai kesätöitä Iittalan myymälästä Arabianrannasta. 

Kuokan rakkaimmat Helsinki-muistot liittyvät silti lapsuuteen. Hänellä oli tapana matkustaa Virolahdelta bussilla Helsinkiin tapaamaan Töölössä asuvaa isotätiään. ”Hän osti sodan jälkeen kaksion Urheilukadulta. Isoäidillä oli silloin niin vähän rahaa, että hän kävi Meiran tehtaan luona haistelemassa kahvia ja meni sitten kotiin juomaan kuumaa vettä. Aina kun menen Meiran tehtaan ohi, mieleeni tulee Töölö, isotäti ja hänen huumorinsa.”

Kuokka toivoisi Helsinkiin lisää elävää jokapäiväistä torikulttuuria. Hakaniemen tori on hänen lempipaikkojaan. Sekin muistuttaa lapsuudesta isotädin luona. ”Hänellä oli kaupungin taksipalveluseteleitä. Ajoimme niillä Töölön torille ostamaan perunoita tutuilta perunakauppiailta. Siinä yhdistyivät hienosti kaupunkilaisuus ja maalaisuus.”

”Katajanokalla tuntemattomat tervehtivät kadulla”

Kuokan kesätyö Iittalalla johti 18 vuoden uraan talossa: Hän veti ensin Helsingin myymälöitä, sitten kanta-asiakasohjelmaa. Lopulta hän vastasi digimarkkinoinnista ja brändin sisällöstä. Sinä aikana Arabian posliinitehtaan tuoksu tuli tutuksi. Nykyään Kuokka työskentelee markkinointisuunnittelun parissa Aivan-suunnittelutoimistossa. 

Vapaalla Kuokka tunnetaan jouluihmisenä. Hän on kirjoittanut 24 askelta jouluun -kirjan ja pitänyt joulublogia. Tällä hetkellä hän työstää Christmas with Kaisa -nettisivua.

Kuokka asuu Katajanokalla ja on ylpeä kotikaupunginosansa yhteisöllisyydestä. Tuntemattomat tervehtivät kadulla, ja kaupunginosan Facebook-ryhmässä keskustellaan aktiivisesti. ”Jos pyytää vaikka bensakanisteria lainaan, joku sanoo heti, että minulla on ja käy hakemassa varastosta. Olen saanut apua myös pyörän renkaan korjaamisessa.”

Kuokka on asunut Katajanokalla niin pitkään, että muualle muuttaminen ahdistaisi. Hän on oppinut tuntemaan naapuruston ihmiset. Se tuo turvallisuutta. Erityiskiitoksen saa Kauppiaankadun talonmies Kalevi. ”Hän luo hirveästi yhteisöllisyyden tunnetta. Kalevi jää juttelemaan kaikkien kanssa kadulla ja jakaa anekdootteja Katajanokka-ryhmässä. Varmaan kaikilla on hänen numeronsa, ja hänelle voi aina soittaa.”

FAKTA
Kaisa Kuokka
Ikä
: 40
Ammatti: Creative Marketing Strategist, jouluintoilija
Asuinpaikka: Katajanokka
Tätä et tiennyt minusta: En ole suuri jälkiruokien ystävä ja tilaankin usein ravintolassa alkuruoan jälkiruoaksi. Parhaiten jälkiruoaksi maistuu tartar tai carpaccio.  

Your local guides