Anna ajan pysähtyä: 3 tapaa nauttia rauhallisista Helsinki-hetkistä

Viewed from Tähtitornivuoren park, over the harbour warehouses, can be seen the distant Katajanokka shoreline at night. The buildings are lit up showing off their colours, including the Helsinki Sky Wheel to the right and the Uspenski Cathedral to the left.
Lead text
Löydä oma rauhasi Helsingin kävelypoluilla, taidenäyttelyissä ja saunoissa.

Helsingissä voit rauhoittua omassa tahdissa. Merenläheisyydessä eläminen on opettanut helsinkiläiset kunnioittamaan säätä ja loppuvuoden pimeät illat ovat omiaan sisätiloihin linnoittautumiseen. Kuitenkin jos sää vaan sallii, ei mikään ole parempaa kuin pukeutua lämpimästi ja antaa kirpeän ilman puraista ja piristää. Koska sää – jos mikään – on ainoastaan pukeutumiskysymys. 

Four women are sitting, chatting on sauna benches either side of a round sauna stove, the windows opposite overlooking the rooftops of Helsinki.
Show in landscape format
Off

Täsmäpäivä Helsingissä

Aloita päiväsi Helsingissä rauhallisella saunalla ja pulahduksella kylmään meriveteen. Kauppatorin vieressä sijaitsevassa Allas Sea Poolissa voit ottaa kunnot löylyt ja samalla ihailla läsnä olevaa kaupunkia. Altaalla uidaan ulkona ja siksi kylmällä ilmalla kannattaa ottaa mukaan pipo. Hyinen merituuli jäähdyttää märkien hiuksien peittämän pään uskomattoman nopeasti. Saunan jälkeen kävele Kauppatorin poikki Vanhaan Kauppahalliin lounaalle Storyyn. Kauppahallista suuntaa kohti Designmuseota. Kiireiselle reitti voi kulkea suoraan kohti museota Kasarmintorin kautta, mutta aina kiinnostavampaa on valita kiertoreitti jos vain ajallisesti mahdollista!

Läheinen Tähtitornin puisto tarjoaa puitteet helsinkiläisille riehakkaaseen vapun juhlimiseen sekä rauhalliseen ulkoiluun. Loppuvuodesta lehdistä riisuttu puisto näyttää paljaat kasvonsa ja tunnelma on pysähtynyt.

Designmuseossa saa vaihtuvan näyttelyn lisäksi aina tutustua suomalaisen muotoilun helmiin ja historiaan. Samassa korttelissa sijaitsee Arkkitehtuurimuseo. Jos aikaa vaan riittää, yhteislipulla pääsee molempiin museoihin. Kun kiinnostuksen designiin on museossa herännyt, on aika vierailla lähellä olevassa Momono-designliikkeessä. Momonosta löytyy taidetta, designia sekä sisustusesineitä – sopivia tuliaisia monelle.

Samalla kadulla sijaitsee myös Menita-lankaliike. Jos innostuit neulomisesta korona-aikana, Menita on ehdoton pysähdys Helsingissä. Asiantunteva henkilökunta neuvoo myös aloittelijoita. Pieni pyrähdys vielä vintage-löytöjen perässä Ritva Blomquistin antiikkiliikkeessä ja päiväsi Helsingissä alkaa olla valmis. Jos vielä ehdit nopealle illalliselle, istahda Blomquistia vastapäätä sijaitsevan Vinkkelin baaritiskille, huokaise ja anna henkilökunnan huolehtia sinusta. Vinkkelissä se on taattua.

A wintry looking scene on Mannerheimintie, with Christmas lights suspended above the street and a pink and blue sky in the background. A tram is waiting for people to cross the street ahead, with Stockmann department store standing on the left  hand side.
Show in landscape format
Off

Taiteentäyteinen päivä Helsingissä

Antaudu taiteelle! Helsingissä se käy helposti sillä monet parhaista gallerioista ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Aloita retkesi kuitenkin aamiaisella. Vanhan Kirkkopuiston laidalla sijaitsee yksi Helsingin uusimmista ja puhutuimmista hotelleista, St. George, joka on itsessäänkin kuin taidegalleria: jo eteisaulassa vastaanottajana toimii Ai Weiwein näyttävä teos Tianwu. Hotellin Talvipuutarha on avoin muillekin kuin hotellivieraille. Jos olet liikkeellä viikonloppuna, voit varata sinne etukäteen myös iltapäiväteen pohjoismaiseen tapaan. Se on ainutlaatuinen yhdistelmä klassista brittiläistä teetraditiota sekä pohjoismaisia herkkuja. Toisaalta kun olet vasta aloittamassa päivääsi, nauti alakerran St. George Bakeryssä kahvi ja pulla, jotta jaksat koko taiteentäyteisen päivän.

Taidekierros alkaa taidegallerioiden klassikosta, Galerie Forsblomista, joka sijaitsee myös Vanhan Kirkkopuiston laidalla. Forsblom edustaa suomalaisten taiteilijoiden lisäksi laajasti kansainvälisiä taiteilijoita. Kirkkopuiston Bulevardin puoleisella laidalla sijaitsee toinen keskeinen taidegalleria, Helsinki Contemporary. Nykytaiteeseen keskittyvä galleria on monen helsinkiläisen sunnuntaikävelyn varrella. Kun kulttuurinälkä on sammutettu taidegallerioissa, voi vatsassa kurnivan nälän sammuttaa gallerian vieressä sijaitsevassa Pamelassa, jonka hiiligrillatut annokset ovat erityisen tykättyjä.

Toinen helsinkiläisten suosikkivaihtoehto lounaalle sijaitsee myös Bulevardilla, Lie Mi. Ravintola nousi suosioon jo legendaksi muodostuneella Shanghai Taco -annoksellaan.

Bulevardi itsessään on miellyttävä kävelykatu. Sen varrella sijaitsee pieniä kauppoja, ravintoloita, kahviloita sekä myös Hietalahden rannan läheisyydessä Sinebrychoffin taidemuseo. Kadun varrella on paljon historiallisesti huomattavia rakennuksia ja rakennuskanta on lähes kokonaan noin sata vuotta vanhaa. Bulevardilla sijaitsee myös Aleksanterin teatteri, joka toimi vuoteen 1993 Suomen Kansallisoopperana.

Bulevardin lisäksi Fredrikinkatu on täydellinen päämäärättömään ja rauhalliseen kaupunkivaellukseen. Mikäli etsit second hand -löytöjä, on Freda täynnä kauniita ja erikoisiakin vaatteita myyviä pieniä putiikkeja: UFF, PréPorté, Birka Second Hand sekä Relove Freda. Kadun varrella on myös muita pieniä liikkeitä, joista varmasti löytyy viemiset kotiin. Chez Marius tarjoaa keittiövälineitä kotikokeille, Zicco kiinnostavia leluja ja lastenvaatteita, C. Hagelstamin Antikvariaatti vanhoja klassikoita ja Nide kirjakauppa kiehtovia kirjauutuuksia sekä hyvän valikoiman kansainvälisiä aikakausilehtiä.

Fredrikinkadulle päättyy myös galleriakierros. Galerie Anhava esittelee pohjoismaista ja suomalaista nykytaidetta ja on erityisesti keskittynyt käsitetaiteeseen. Illalliselle ehtii päästään myös saman kadun varrella. Nolla on kestävyyteen perustuva ravintola, jossa maukas ruoka ja kiertotalous kulkevat käsikädessä. Nimensä mukaisesti Nolla haluaa tehdä työnsä jälkeä jättämättä.

In front of a heavily patterned, cream and green traditional wallpaper, stands two lamps either side of a mahogany cabinet, its shelves full of teacups, mugs and glasses.
Show in landscape format
Off

Kävelijän viikonloppu Helsingissä

Helsinki on täynnä toinen toistaan kauniimpia hotelleja. Jos olet kaupungissa ensimmäistä kertaa, niin kokeile Rautatieasemalle avattua uutta Scandic Grand Centralia. Keskeinen sijainti yhdistettynä ainutlaatuiseen jugendrakennukseen tekevät vierailusta unohtumattoman. Mutta jos olet kaupungissa jo toistamiseen, anna mahdollisuus myös muille alueille keskustan sijaan.

Vallilan teollisuusalueelle avattu The Folks Hotel Konepaja sijaitsee myös erityisissä rakennuksissa. Alun perin Valtion rautateiden konepajan käyttöön rakennetut tilat henkivät historiaa. Aloita aamusi hotellin alakerrassa sijaitsevan ravintola Albinan taivaallisessa aamiaispöydässä. Syö hyvin, sillä päivän aikana askelia kertyy jos toinenkin tuhat.

Jos olet matkalla lasten kanssa, kävele hotellilta Linnanmäen yhteydessä sijaitsevaan Sea Life -akvaarioon, jossa opitte kaikki yhdessä mertensuojelusta sekä meren eläimistä. Kalojen elämän tuijottelu ikkunan läpi on vähintäänkin meditatiivista.

Linnanmäeltä on vain lyhyt kävely tunnelmalliseen Talvipuutarhaan Töölössä. Joulun alusaika on erityistä puutarhassa, sillä silloin siellä kukkivat lukuisat joulutähdet, atsaleat, tulppaanit, amaryllikset, hyasintit ja kielot. Talvipuutarhasta on kaunis maisema Töölönlahden yli kohti keskustaa ja Finlandia-taloa.

Talvipuutarhalta jatka matkaasi Töölönlahden ympäri kohti Hesperianpuistikkoa. Töölönlahti on suosittu ulkoilualue ja sen varrelle sijoittuu kauniita huviloita sekä tietysti juhlavat Finlandia ja Oopperatalo – talvehtivia sorsia unohtamatta! Kävellessä vatsa alkaa kurnia kertoen luonnollisesta hetkestä suunnata kohti helsinkiläistä instituutiota, Eteläisellä Hesperiankadulla sijaitsevaa Eliteä.

Lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Hietaniemen rantaa ja hautausmaata. Loppuvuodesta meri on raaka ja kävely voi käydä kylmäksi, joten kannattaa aamulla ottaa mukaan tarpeeksi lämmintä. Aivan rannassa kohti Ruoholahtea kulkeva reitti on rauhoittava ja kaunis. Viereinen Hietalahden hautausmaa huokuu arvokkuutta. Kauniisti hoidettu hautausmaa on perustettu jo vuonna 1829 ja sinne on haudattu huomattava joukko suomalaisia merkkihenkilöitä. Tunnelma Hietaniemessä on herkkä ja levollinen.

Rannasta matka jatkuu kohti Lapinlahden sairaala-aluetta. Alun perin psykiatriseksi sairaalaksi perustettu Lapinlahti tunnetaan nykyään varsinkin sen alueella sijaitsevista kahviloista ja ravintoloista. Korona-ajan sensaationakin pidetty Michelin-kokki Kim Mikkolan KotKot on pesiytynyt Lapinlahteen. Ja kun kerran ollaan niin lähellä, kannattaa ehdottomasti nauttia välipalaksi pieni (Helsingin paras) kanapurilainen.

Jos kävelyltä vielä jaksaa, Lapinlahden jälkeen voi suunnata kohti Helsingin Taidemuseota ja siitä eteenpäin Kiasmaa sekä kaupunkilaisten omaa olohuonetta Oodia. Toisaalta pitkän kävelypäivän päätteeksi raitiovaunu 9 vie Hietalahdesta suoraan takaisin Folks Hotelliin ja illalliselle Albinan notkuvaan pöytään. Reilun vuoden auki olleen Albinan klassikkoannoksiksi ovat muodostuneet täyteläinen tryffelirisotto, tartar piimäkastikkeella sekä suolaisen makea tarte tatin. Illallisen jälkeen nautitaan vielä käsintehdyistä drinkeistä keskellä Vallilan kattoja Alexis terassi-baarissa (tai lepuutellaan jalkoja kuumassa kylvyssä).

Seuraavana päivänä on aika hemmotella väsyneitä jalkoja. Yrjönkadun uimahalli tarjoaa tähän parhaat puitteet. Uimahalli on Suomen ensimmäinen ja vanhin uimahalli, jossa parhaiten rauhoittuu, kun vuokraa itselleen lepohytin. Mikä olisikaan parempaa kuin nauttia pienistä torkuista saunomisen ja uimisen välissä! Perinteisesti Yrjönkadun uimahallissa on uitu alasti ja tästä syystä hallivuorot ovat erilliset naisille ja miehille. Toki voi myös käyttää uimapukua.

Uimisen jälkeen vatsassa on sopiva kolo lounaalle. Uimahallin viereinen Karl Johan tarjoaa klassikoita suurella sydämellä. Kokeile talon vorschmackia ja ihastu!

Iltapäivä on sopiva tuliaisille. Aleksanterinkadulla vanhassa tavaratalokiinteistössä toimiva Glasshouse Helsinki tuo yhteen ajankohtaisen taiteen, kestävän muodin ja kuumat puheenaiheet. Glasshousen alakerta on myymälä, jossa on tarkasti kuratoitu puhutteleva valikoima. Yläkerran galleriatilassa on vaihtuva taidenäyttely. Kadun toisella puolella Kämp Gallerian yläkerran pienistä kaupoista löydät suomalaisen muodin parhaat nimet. Ehkäpä yllätät itsesi värikkäällä éN-hatulla!

Ostosten jälkeen ennen illallista ehdit vielä nauttia drinkit Kauppatorin vieressä sijaitsevassa Ravintola Salutorgetissa. Istahda pehmeälle sohvalle kauniin jugendin keskellä ja hengähdä. Ikkunasta voit samalla ihailla ohi kulkevia kaupunkilaisia. Jos joskus toiste olet paikalla iltapäivällä, Salutorget tunnetaan myös erityisen laadukkaasta iltapäiväteestään.

Viimeisen illan illallinen nautitaan myös Vallilassa, Ravintola Pleinissä. Pienessä kiinteistössä toimiva ravintola panostaa natuviineihin ja innovatiivisiin annoksiin. Parasta on heittäytyä vietäväksi ja kokeilla yllätysmenuta.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Löydä oma rauhasi Helsingin kävelypoluilla, taidenäyttelyissä ja saunoissa.